Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Prawdziwy rosół z kury

przepis na rosół
Rosół z kury.

 

Przepis na najpyszniejszy rosół z kury. 

     Rosół z kury to jest niekwestionowany król wśród zup na moim stole. Rozgrzewający, zdrowy rosół z kurczaka z makaronem, marchewką i posiekaną natką pietruszki - pozycja obowiązkowa w zimowym menu. Przepis jest prosty i sprawdzony, a rosół przepyszny i sycący.

Jak zrobić prawdziwy rosół z kury.

      Ugotowanie rosołu jest łatwe, a wszystko dzieje się w jednym garnku. Najpyszniejszy to ten wykonany od podstaw, gotowany powoli z całej kury z marchewką, pietruszką, selerem, podpaloną cebulą i porem. Koniecznie z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw.

przepis na rosół
Rosół z kury.

Co można podać do rosołu:

- makaron, łazanki, kołduny lub pierogi
- makaron z naleśników
- kluski lane, kładzione
- groszek ptysiowy
- małe grzanki
- ryż 
- posiekany koperek lub natkę pietruszki
- sałatę pokrojoną w paski
- marchewkę, seler, kalarepkę, i pora pokrojone w zapałkę
- pieczarki lub prawdziwki pokrojone w plasterki
- pulpety z cielęciny lub wątróbki
- gołąbki z kapusty pokrojone w plastry


Ten przepis na domowy rosół opiera się na prostych składnikach i klasycznym smaku, ale to nie oznacza, że nie ma innych, które można dodać, aby uczynić rosół swoim własnym :)


Rosół z kury składniki:

  • 1 kurczak albo kura rosołowa, podzielona na części (może być również w całości)
  • 3 litry zimnej wody (najlepiej odfiltrowana)
  • 2 cebule, najlepiej opalone
  • 2 marchewki, obrane
  • 1 korzeń pietruszki, obrany
  • kawałek selera, obrany
  • 1 por, przekrojony na pół
  • po kilka ziarenek pieprzu czarnego i ziela 
  • 1-2 listki laurowe
  • gałązka lubczyku (według uznania)
  • pieprz ziołowy, sól
  • ugotowany makaron do podania
  • posiekana natka pietruszki do posypania gotowego rosołu
dodatki opcjonalne:
  • czosnek
  • zioła i przyprawy: zioła prowansalskie, kurkuma, tymianek, imbir, chili
  • pomidor, jabłko, grzybek suszony

Przepis na rosół z kury:


Krok 1.
  • Opłukaną i poporcjowaną kurę włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać ziele, pieprz ziarnisty, liście laurowe, posolić i gotować na bardzo małym ogniu przez około 1 godzinę bez przykrycia (w między czasie zebrać "szumowiny").
Krok 2.
  • Do rosołu włożyć pozostałe składniki - gotować powoli jeszcze przez około 1,5 godziny.
  • Po ugotowaniu wyjąć z rosołu kurczaka, rosół przecedzić.
Ugotowany rosół podajemy z ulubionymi dodatkami np. z makaronem jajecznym, przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

rosół z kury
Rosół z kury.



Mam nadzieję, że przepis na rosół spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Miłego gotowania!

www.e-ksiazkakucharska.pl
Rosół z kury.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger