Prawdziwy rosół z kury
Rosół z kury. |
Rosół z kury.
Rosół z kury to jest niekwestionowany król wśród zup na moim stole. Rozgrzewający, zdrowy i dobry rosół z kurczaka z makaronem, marchewką i posiekaną natką pietruszki - pozycja obowiązkowa w zimowym menu. Przepis jest prosty i sprawdzony, a rosół przepyszny i sycący.
Jak zrobić rosół z kury.
Ugotowanie rosołu jest łatwe, a wszystko dzieje się w jednym garnku. Najpyszniejszy to ten wykonany od podstaw, gotowany powoli z całej kury z marchewką, pietruszką, selerem, podpaloną cebulą i porem. Koniecznie z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw.
Jest to jeden z tych przepisów, do którego wracam bardzo często.
Rosół z kury. |
Co można podać do rosołu:
- makaron, łazanki, kołduny lub pierogi
- makaron z naleśników
- kluski lane, kładzione
- groszek ptysiowy
- małe grzanki
- ryż
- posiekany koperek lub natkę pietruszki
- sałatę pokrojoną w paski
- marchewkę, seler, kalarepkę, i pora pokrojone w zapałkę
- pieczarki lub prawdziwki pokrojone w plasterki
- pulpety z cielęciny lub wątróbki
- gołąbki z kapusty pokrojone w plastry
Ten przepis na domowy rosół z kury opiera się na prostych składnikach i klasycznym smaku, ale to nie oznacza, że nie ma innych, które można dodać, aby uczynić rosół swoim własnym :)
Rosół z kury składniki:
- 1 kurczak albo kura rosołowa, podzielona na części (może być również w całości)
- 3 litry zimnej wody (najlepiej odfiltrowana)
- 2 cebule, najlepiej opalone
- 2 marchewki, obrane
- 1 korzeń pietruszki, obrany
- kawałek selera, obrany
- 1 por, przekrojony na pół
- po kilka ziarenek pieprzu czarnego i ziela
- 1-2 listki laurowe
- gałązka lubczyku (według uznania)
- pieprz ziołowy, sól
- ugotowany makaron do podania
- posiekana natka pietruszki do posypania gotowego rosołu
- czosnek
- zioła i przyprawy: zioła prowansalskie, kurkuma, tymianek, imbir, chili
- pomidor, jabłko, grzybek suszony
Przepis na rosół z kury:
- Opłukaną i poporcjowaną kurę włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać ziele, pieprz ziarnisty, liście laurowe, posolić i gotować na bardzo małym ogniu przez około 1 godzinę bez przykrycia (w między czasie zebrać "szumowiny").
- Do rosołu włożyć pozostałe składniki - gotować powoli jeszcze przez około 1,5 godziny.
- Po ugotowaniu wyjąć z rosołu kurczaka, rosół przecedzić.
Rosół z kury. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz