Najlepsze ciasto biszkoptowe z jabłkami
/
0
Biszkopt z jabłkami. |
Niesamowicie proste ciasto z owocami. Pyszny, miękki, maślany i wilgotny biszkopt z jabłkami.
Super łatwy biszkopt z jabłkami jest tak łatwy i szybki, że można go zrobić każdego dnia tygodnia. Jest idealny na każdą okazję. Oczywiście wypełnienie jabłkami jest niesamowite, ale można użyć dowolnego rodzaju owoców. Mogą to być gruszki, śliwki, brzoskwinie a nawet truskawki.
Biszkopt z jabłkami. |
Biszkopt z jabłkami składniki:
- 300g mąki pszennej
- 200g masła
- 200g cukru białego
- 4 jajka
- 15g proszku do pieczenia
- 800g jabłek
- sok z 1/2 cytryny
- cukier puder i cynamon do posypania
Biszkopt z jabłkami przepis:
Krok 1.
- Obrane jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić na mniejsze kawałki i skropić sokiem z cytryny.
Krok 2.
- Żółtka oddzielić od białek.
- Masło utrzeć, dodając stopniowo cukier i żółtka.
- Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
- Białka ubić na sztywną pianę.
Krok 3.
- Do utartego z cukrem i żółtkami masła dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki.
- Formę do pieczenia wyłożyć papierem i przełożyć do niej ciasto. Na wierzchu ciasta poukładać kawałki jabłek - piec około 1 godzinę w 180 stopniach lub do 'suchego patyczka'.
- Upieczony biszkopt z jabłkami wystudzić, posypać z wierzchu cukrem pudrem wymieszanym ze szczyptą cynamonu.
Miłego gotowania!
Biszkopt z jabłkami. |
Biszkopt z jabłkami. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz