Curry z kurczaka i mango
/
0
![]() |
Curry z kurczaka i mango. |
Curry z kurczaka i mango
Składniki:
- 500g filetu z kurczaka bez skóry, pokrojonego w około 3cm kawałki
- 2 łyżeczki curry mielonego
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka miodu płynnego
- 1 łyżka tartego imbiru
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany lub starty
- 2 łyżeczki żółtej pasty curry
- 1 posiekana cebula
- 1-2 listki limonki kaffir
- 2 dojrzałe mango, pokrojone w około 2cm kawałki
- 250 ml mleczka kokosowego
- sok z limonki do smaku
- sól, mielone chili do smaku
- oliwa
Curry z kurczaka i mango przepis:
Krok 1.
- Kawałki kurczaka zamarynować w mieszance sosu sojowego, mielonego curry i miodu.
Krok 2.
- W woku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę i poddusić czosnek, żółtą pastę curry, imbir oraz listki limonki, następnie dodać posiekaną cebulę, gdy zmięknie dołożyć zamarynowane kawałki kurczaka - wszystko razem podsmażyć, często mieszając.
- Do kurczaka dodać pokrojone mango, po chwili wlać mleczko kokosowe, doprawić do smaku, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
Gotowe curry z kurczaka i mango podawać zaraz po przygotowaniu z ryżem, można posypać posiekaną świeżą kolendrą albo szczypiorkiem.
Miłego gotowania!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz