Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Grillowany kurczak Shoarma (Shawarma)

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Shoarma z grillowanego kurczaka.

Grillowany kurczak Shoarma (Shawarma)

Shoarma z kurczaka z grilla - niesamowicie pyszne danie, które zrobisz w mgnieniu oka.

     Prosty i pyszny przepis na Shoarmę (Shawarmę) z grillowanego kurczaka - potrawa pełna bliskowschodnich smaków. 

     Przygotowanie kurczaka zaczyna się od aromatycznej marynaty Shoarma (lub Shawarma), wykonanej z mieszanki bliskowschodnich przypraw, dzięki którym danie to zawdzięcza swój niezwykły smak i fantastyczny zapach. Można użyć całych nasion i przed zmieleniem uprażyć je na suchej patelni, albo mielonych, co jest szybsze i łatwiejsze. 

Połączenie gorącego grillowanego kurczaka ze schłodzoną sałatką izraelską z ziołami i sosem tzatziki jest niesamowicie orzeźwiające, lekkie i pyszne.


grillowany kurczak Shoarma
Grillowany kurczak Shoarma (Shawarma)

 Shoarma - minimum składników, maksimum smaku - pokochacie tego grillowanego kurczaka.

     Do przygotowania Shoarmy można użyć filetu z kurczaka, pokrojonego w równej wielkości kawałki  i tak jak na zdjęciu grillować w postaci szaszłyków. Świetnie sprawdzą się także podudzia kurczaka bez kości i skóry, a nawet wieprzowina, zgrillowana również w formie szaszłyków.


www.e-ksiazkakucharska.pl
Kurczak Shoarma z grilla

Shoarma z grillowanego kurczaka - przepyszne dodatki.

     Moja Shoarma jest pełna smaku i prostych składników. Cudownym dodatkiem do tego grillowanego kurczaka jest sałatka izraelska, którą przygotowuje się z bardzo drobno posiekanych warzyw (ogórek, pomidor, kolorowe papryki, czerwona cebula) i ogromnej ilości ziół, sos tzatziki i zgrillowana tortilla. Zamiast tortilli można podać chlebki pita, wspaniały jest także hummus. 


Grillowany kurczak Shoarma - składniki i przyprawy:

  • 500g filetu z kurczaka, pokrojonego w równą kostkę

Marynata Shoarma (Shawarma):

  • 1 łyżka mielonego kuminu
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 4 ząbki czosnku, starte
  • 1 - 1i 1/2 łyżeczki soli morskiej (najl. koszernej)
  • 4 łyżki oliwy 
  • 1/4 łyżeczki cayenne
  • 1-2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
Dodatki, które mogą Ci się spodobać:
  • sos tzatziki lub czosnkowy
  • sałatka izraelska
  • grillowana tortilla, chlebki pita
  • hummus
  • ryż Basmati

Grillowany kurczak Shoarma - przepis:


Krok 1.
  • Filety z kurczaka oczyścić z błonek i kostek, następnie pokroić w równe kawałki.
  • Przygotować marynatę : wszystkie składniki połączyć i przełożyć do kurczaka, wymieszać razem, odstawić w chłodne miejsce do zamarynowania ( im dłużej, tym lepiej).
Krok 2.
  • Drewniane patyczki do szaszłyków moczyć w zimnej wodzie przez 20 minut, następnie nadziewać na nie zamarynowane kawałki kurczaka.
  • Gotowe szaszłyki grillować po kilka minut z każdej strony, podawać zaraz po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.
Miłego gotowania!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger