Grillowany kurczak Shoarma (Shawarma)
Shoarma z grillowanego kurczaka. |
Grillowany kurczak Shoarma (Shawarma)
Shoarma z kurczaka z grilla - niesamowicie pyszne danie, które zrobisz w mgnieniu oka.
Prosty i pyszny przepis na Shoarmę (Shawarmę) z grillowanego kurczaka - potrawa pełna bliskowschodnich smaków.
Przygotowanie kurczaka zaczyna się od aromatycznej marynaty Shoarma (lub Shawarma), wykonanej z mieszanki bliskowschodnich przypraw, dzięki którym danie to zawdzięcza swój niezwykły smak i fantastyczny zapach. Można użyć całych nasion i przed zmieleniem uprażyć je na suchej patelni, albo mielonych, co jest szybsze i łatwiejsze.
Połączenie gorącego grillowanego kurczaka ze schłodzoną sałatką izraelską z ziołami i sosem tzatziki jest niesamowicie orzeźwiające, lekkie i pyszne.
Grillowany kurczak Shoarma (Shawarma) |
Shoarma - minimum składników, maksimum smaku - pokochacie tego grillowanego kurczaka.
Do przygotowania Shoarmy można użyć filetu z kurczaka, pokrojonego w równej wielkości kawałki i tak jak na zdjęciu grillować w postaci szaszłyków. Świetnie sprawdzą się także podudzia kurczaka bez kości i skóry, a nawet wieprzowina, zgrillowana również w formie szaszłyków.
Kurczak Shoarma z grilla |
Shoarma z grillowanego kurczaka - przepyszne dodatki.
Moja Shoarma jest pełna smaku i prostych składników. Cudownym dodatkiem do tego grillowanego kurczaka jest sałatka izraelska, którą przygotowuje się z bardzo drobno posiekanych warzyw (ogórek, pomidor, kolorowe papryki, czerwona cebula) i ogromnej ilości ziół, sos tzatziki i zgrillowana tortilla. Zamiast tortilli można podać chlebki pita, wspaniały jest także hummus.
Grillowany kurczak Shoarma - składniki i przyprawy:
- 500g filetu z kurczaka, pokrojonego w równą kostkę
Marynata Shoarma (Shawarma):
- 1 łyżka mielonego kuminu
- 1 łyżka mielonej kolendry
- 4 ząbki czosnku, starte
- 1 - 1i 1/2 łyżeczki soli morskiej (najl. koszernej)
- 4 łyżki oliwy
- 1/4 łyżeczki cayenne
- 1-2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- sos tzatziki lub czosnkowy
- sałatka izraelska
- grillowana tortilla, chlebki pita
- hummus
- ryż Basmati
Grillowany kurczak Shoarma - przepis:
- Filety z kurczaka oczyścić z błonek i kostek, następnie pokroić w równe kawałki.
- Przygotować marynatę : wszystkie składniki połączyć i przełożyć do kurczaka, wymieszać razem, odstawić w chłodne miejsce do zamarynowania ( im dłużej, tym lepiej).
- Drewniane patyczki do szaszłyków moczyć w zimnej wodzie przez 20 minut, następnie nadziewać na nie zamarynowane kawałki kurczaka.
- Gotowe szaszłyki grillować po kilka minut z każdej strony, podawać zaraz po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz