Kompot truskawkowy na zimę
/
0
Kompot truskawkowy. |
Kompot truskawkowy na zimę:
Przygotuj:
- 9-10 wyparzonych słoików o pojemności 900ml + nakrętki
Składniki:
- 3 kg świeżych truskawek
- około 600g cukru
- gorąca woda
Kompot truskawkowy przepis:
Krok 1.
- Umyte i osączone truskawki ułożyć w czystych, wyparzonych słoikach mniej więcej do 3/4 wysokości tj. około 300-350g truskawek
- Zasypać cukrem. Do każdego słoika po około 4 czubate łyżki. Po około 2-3 godzinach, gdy powstanie sok, dodać tyle gorącej wody, aby zalewa sięgała do 2cm od krawędzi słoika.
- Słoiki zamknąć i wstawić do garnka z wodą, której temperatura powinna odpowiadać temperaturze napełnianych słoików. Zagotować i po kilku minutach zdjąć z ognia. Po około 20 minutach wyjąć słoje z kompotem truskawkowym z garnka. Po wystudzeniu sprawdzić zamknięcie. Słoiki, które się nie zamknęły przechowujemy w lodówce i zużywamy w pierwszej kolejności.
Miłego gotowania!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz