Kotlety mielone duszone w sosie własnym
/
0
![]() |
Kotlety mielone duszone w sosie własnym. |
Kotlety mielone w sosie własnym.
Soczyste, delikatne i mięciutkie kotlety mielone duszone w sosie własnym. Mielone z dodatkiem czosnku i podsmażonej cebulki, doprawione świeżo mielonym pieprzem. Sos łatwy do wykonania, trochę podobny do sosu ze szwedzkich klopsików>>>
SKŁADNIKI:
- 500g mięsa mielonego wieprzowego, drobiowego lub mieszanego wieprzowo-wołowego
- 1 cebulka, posiekana i podsmażona na rumiano
- 1 ząbek czosnku, starty
- 1 duże jajko
- 2-3 łyżki śmietanki
- 3 łyżki bułki tartej + 1/2 szklanki mleka lub rosołu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz mielony do smaku
- mąka do panierowania
- masło do smażenia
Sos :
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 szklanki rosołu
- 1 szklanka śmietany 30%
- 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do posypania gotowej potrawy.
![]() |
Kotlety mielone w sosie. |
Kotlety mielone w sosie własnym przepis:
Krok 1.
- Bułkę tartą namoczyć w mleku.
- Do mięsa mielonego dodać namoczoną bułkę wraz z mlekiem, czosnek, podsmażoną cebulkę, jajko, śmietankę, natkę pietruszki, sól i pieprz - starannie wyrobić masę mięsną.
- Wilgotnymi dłońmi uformować około 6 większych kotletów, panierować w mące pszennej.
Krok 2.
- Na patelni rozgrzać masło, smażyć kotlety na ładny złotobrązowy kolor z obu stron, na średnim ogniu - przełożyć na talerz i trzymać w cieple.
Krok 3.
- Na tą samą patelnię dołożyć 2 łyżki masła, wsypać mąkę i cały czas energicznie mieszając przygotować jasno brązową zasmażkę. Następnie wlać śmietankę i szybko rozprowadzić po patelni, dodać resztę składników, doprawić do smaku i zagotować. Do wrzącego sosu włożyć kotlety mielone, podgrzewać kilka minut, od czasu do czasu potrząsając patelnią, aby sos nie przywarł do dna. Jeżeli potrzeba można dolać odrobinę rosołu. Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki.
Miłego gotowania!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz