Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Przepis na niedzielny obiad: Grillowany łosoś z cytryną i koperkiem, sałatka z Quinoa i warzyw, pieczone ziemniaki z rozmarynem

 

Grillowany łosoś z cytryną i koperkiem, podany obok sałatki z quinoa i warzyw oraz pieczonych ziemniaków z rozmarynem. Kolorowy i zdrowy obiad w ogrodzie.
Przepis na grillowanego łososia z sałatką z quinoa i pieczonymi ziemniakami - idealny na niedzielny obiad.


Lekki i zdrowy przepis na niedzielny obiad w ogrodzie: grillowany łosoś z cytryną i koperkiem, sałatka z quinoa i warzyw oraz pieczone ziemniaki z rozmarynem. Idealne danie na letni dzień, które zachwyci Twoich bliskich.


Grillowany łosoś z cytryną i koperkiem

Składniki:

  • 4 filety z łososia (po około 200 g każdy)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki świeżego koperku, posiekanego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie łososia: Filety z łososia umyj i osusz. Skrop je oliwą z oliwek, posól i popieprz z obu stron.
  2. Cytryna i koperek: Jedną cytrynę pokrój na plasterki, drugą przekrój na pół. Połóż plasterki cytryny na filetach z łososia i posyp je świeżym koperkiem.
  3. Grillowanie: Rozgrzej grill do średniej temperatury. Grilluj filety z łososia przez około 4-5 minut z każdej strony, aż mięso będzie łatwo odchodzić od skóry. Podczas grillowania skrop łososia sokiem z drugiej cytryny.

Sałatka z quinoa i warzyw

Składniki:

  • 1 szklanka quinoa
  • 2 szklanki wody
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • garść świeżej mięty i pietruszki, posiekanej

Przygotowanie:

  1. Gotowanie quinoa: Quinoa przepłucz pod bieżącą wodą. Gotuj w 2 szklankach wody z odrobiną soli przez około 15 minut, aż quinoa wchłonie całą wodę. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Przygotowanie warzyw: Ogórka, papryki i czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę. Pomidory koktajlowe przekrój na połówki.
  3. Łączenie składników: W dużej misce wymieszaj ostudzoną quinoa z pokrojonymi warzywami. Dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz oraz posiekane zioła. Delikatnie wymieszaj.

Pieczone ziemniaki z rozmarynem

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie ziemniaków: Ziemniaki umyj i pokrój na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości.
  2. Mieszanie składników: W dużej misce wymieszaj ziemniaki z oliwą z oliwek, solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem.
  3. Pieczenie: Rozłóż ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 30-35 minut, aż będą złociste i chrupiące.

Podanie:

Na talerzu umieść grillowane filety z łososia, obok podaj sałatkę z quinoa i warzyw oraz pieczone ziemniaki z rozmarynem. Całość możesz udekorować dodatkowym plasterkiem cytryny i świeżym koperkiem. Smacznego!



Grillowany łosoś z cytryną i koperkiem, podany obok sałatki z quinoa i warzyw oraz pieczonych ziemniaków z rozmarynem. Kolorowy i zdrowy obiad w ogrodzie.
Przepis na grillowanego łososia z sałatką z quinoa i pieczonymi ziemniakami - idealny na niedzielny obiad.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger