Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Ciasto wiśniowe

 

Ciasto wiśniowe
Ciasto wiśniowe.


Składniki: 

Na nadzienie: 

  • ok. 900 g wiśni bez pestek 

  • 1/4 szklanki skrobi kukurydzianej 

  • 1/4 szklanki plus 1 łyżka wody 

  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego 

  • 1/2 łyżeczki cynamonu 

  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 

  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałów 

  • Szczypta soli 

  • 1 duże jajko (do posmarowania) 

  • Cukier gruboziarnisty (opcjonalnie) 

  • Lody waniliowe (do podania) 

Na ciasto: 

  • 2 i 2/3 szklanki mąki uniwersalnej (plus dodatkowa do podsypania) 

  • 3/4 łyżeczki soli morskiej 

  • 20 łyżek zimnego masła, pokrojonego w kawałki 

  • 6 łyżek lodowatej wody 

  • 1 łyżeczka zimnego octu jabłkowego 

Instrukcje: 

  1. Przygotowanie ciasta: 

  • W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj zimne kawałki masła i mieszaj, aż mieszanina będzie przypominała grube okruchy (możesz użyć widelca). 

  • Dodaj lodowatą wodę i ocet jabłkowy, mieszaj, aż ciasto zacznie się łączyć. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj dodatkową łyżkę lodowatej wody. 

  • Podziel ciasto na dwie części, uformuj w kule, spłaszcz każdą, owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. 

  1. Przygotowanie nadzienia: 

  • W małym naczyniu wymieszaj skrobię kukurydzianą z 1/4 szklanki wody, aż skrobia się rozpuści. 

  • W dużym rondlu połącz wiśnie, cukier trzcinowy, cynamon, imbir, ekstrakt z migdałów, sól i mieszankę skrobi kukurydzianej. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, mieszając często, aż nadzienie zgęstnieje (ok. 10 minut). Odstaw do ostygnięcia. 

  1. Przygotowanie i pieczenie ciasta: 

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C. 

  • Na lekko podsypanej mąką powierzchni rozwałkuj jedną z kulek ciasta na okrągły placek o grubości około 0,5cm. Wyłóż nim dno i boki formy do pieczenia o średnicy około 23cm. 

  • Przełóż nadzienie wiśniowe do formy wyłożonej ciastem. 

  • Rozwałkuj drugą kulkę ciasta na placek o grubości 0,5cm. Przykryj nim nadzienie, a następnie zlep brzegi, tworząc faliste wzory. Jeśli chcesz, możesz pokroić ciasto na paski i ułożyć kratkę na nadzieniu. 

  • W małej misce roztrzep jajko z 1 łyżką wody. Posmaruj wierzch ciasta jajkiem, a następnie posyp gruboziarnistym cukrem (opcjonalnie). 

  • Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut, aż wierzch będzie złocisty, a nadzienie będzie bulgotać. 

  • Ostudź ciasto przed krojeniem. Podawaj z lodami waniliowymi. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger