Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Pieczone udka kurczaka z ziemniakami i sałatką z kapusty

 

Pieczone udka kurczaka z ziemniakami i surówką z kapusty
Pieczone udka kurczaka.


Pieczone udka kurczaka z ziemniakami i sałatką z kapusty 

Składniki: 

Na pieczone udka kurczaka: 

  • 4 udka z kurczaka 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek 

  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku 

  • Sól i pieprz do smaku 

Na pieczone ziemniaki: 

  • 1 kg ziemniaków, umytych i pokrojonych w ćwiartki 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek 

  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 

  • Sól i pieprz do smaku 

Na sałatkę z kapusty: 

  • 1/2 główki białej kapusty, drobno poszatkowanej 

  • 1 marchewka, starta na tarce o grubych oczkach 

  • 1 jabłko, starte na tarce o grubych oczkach lub pokrojone w drobną kostkę 

  • 2 łyżki soku z cytryny 

  • 1 łyżka miodu 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek 

  • Sól i pieprz do smaku 

Instrukcje: 

  1. Przygotowanie pieczonych udek kurczaka: 

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C. 

  • W dużej misce wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek, paprykę, tymianek, sól i pieprz. 

  • Dodaj udka z kurczaka i dokładnie obtocz je w marynacie. 

  • Przełóż udka do naczynia żaroodpornego i piecz przez około 45-50 minut, aż skórka będzie złocista i chrupiąca, a mięso dobrze upieczone. Jeżeli skórka zacznie zbyt szybko się rumienić , obniż temperaturę do 180 stopni lub nakryj kurczaka folią aluminiową. Dostosuj czas pieczenia, aż mięso będzie gotowe w środku (jeżeli masz termometr do mięsa, nakłuj udko w najgrubszej części i sprawdź temperaturę - powinna wynosić min. 75 stopni, wtedy będzie gotowe.

  1. Przygotowanie pieczonych ziemniaków: 

  • W dużej misce wymieszaj pokrojone ziemniaki z oliwą z oliwek, rozmarynem, solą i pieprzem. 

  • Przełóż ziemniaki na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. 

  • Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 30-35 minut, aż będą złociste i chrupiące. 


  • Ziemniaki i udka kurczaka możesz piec razem, w tym samym czasie, w piekarniku.


  1. Przygotowanie sałatki z kapusty: 

  • W dużej misce wymieszaj poszatkowaną kapustę, startą marchewkę i jabłko. 

  • Dodaj sok z cytryny, miód, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj. 

  1. Podanie: 

  • Na talerzu ułóż pieczone udka kurczaka i pieczone ziemniaki. Sałatkę z kapusty podawaj w osobnej miseczce lub bezpośrednio na talerzu obok kurczaka i ziemniaków. 

2 komentarze:

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger