czwartek, 21 listopada 2013

Dzisiaj na obiad podałam KRUPNIK NA PODROBACH. Bardzo prosty w przygotowaniu, jest bardzo smaczny i pożywny - świetny na chłodniejsze, pochmurne dni. Polecam przepis na ten krupnik!


SKŁADNIKI:
  • podroby z tłustej kury (bez wątróbki)
  • marchewka
  • pietruszka
  • mała filiżanka kaszy perłowej lub jęczmiennej
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 3 małe, suszone grzyby
  • zielenina

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Z namoczonych grzybów, wody, w której się wcześniej moczyły, marchewki, pietruszki i podrobów gotujemy wywar.

Krok 2.
Gdy warzywa zmiękną, cedzimy przez gęste sito.

Krok 3.
Na czysty wywar sypiemy kaszę, gotujemy na niewielkim ogniu około 15minut.

Krok 4.
Grzyby, marchew, pietruszkę oraz mięso z podrobów kroimy w cienkie paseczki.

Krok 5.
Gdy kasza zmięknie, wszystkie składniki krupniku łączymy, dodajemy przyprawy, całość gotujemy nie dłużej niż przez 3 minuty.

Krok 6.
Po zdjęciu z ognia łączymy z lekko spienioną śmietaną i zieleniną. Podajemy gorący.

Smacznego :) 





Przepis od Pani Ewy Aszkiewicz z "1001 przepisów".
Posted by Katarzyna Kopacz On czwartek, listopada 21, 2013 2 comments

2 komentarze:

  1. możesz pomóc? co to znaczy podroby z kury? tzn co dokładnie?

    Halina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. PRZEPISY DLA RODZINY21 listopada 2013 23:43

      Na podroby z kury składają się : serce, żołądek oraz wątróbka ( w przepisie bez wątróbki). Kurze podroby mają zazwyczaj delikatny smak i odznaczają się swoistym zapachem. Co ważne, podroby są bardzo dobrym źródłem białka, żelaza oraz witaminy B12, dlatego też krupnik przygotowany na podrobach jest nie tylko pożywny, ale również bardzo zdrowy. Pamiętam z dzieciństwa wspaniały rosół mojej mamy, do którego zawsze dodawała żołądek i serce z kury - niepowtarzalny smak...gwarantuję! Mam nadzieję, że pomogłam.
      Pozdrawiam serdecznie .

      Usuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE