wtorek, 5 grudnia 2017


www.e-ksiazkakucharska.pl


KRUPNIK NA DROBIOWYCH PODROBACH


Przed daniem głównym warto pamiętać o...porządnej rozgrzewce! 😊
Tym razem stawiam na aromatyczny krupnik na drobiowych podrobach 💓😋
Startujemy?

Jak przygotować krupnik na drobiowych podrobach - sprawdzony przepis krok po kroku.


Pięknie polecam! K.K.



SKŁADNIKI:
  • podroby z tłustej kury (bez wątróbki)
  • 2 litry dobrej wody lub lekkiego bulionu
  • 200g filetu z kury, upieczonego lub smażonego
  • 1 marchew, starta na tarce do jarzyn
  • 1 niewielki korzeń pietruszki starty na tarce do jarzyn
  • 4 ziemniaki, pokrojone w niewielką kostkę
  • 4 łyżki kaszy perłowej, jęczmiennej lub pęczaku (opłukane)
  • 1 mała cebulka, pokrojona w kostkę (można poddusić na maśle)
  • 3 małe suszone grzyby, chwilę wcześniej namoczone 
  • 1 łyżka majeranku, suszonego
  • po 2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki
  • po kilka ziarenek ziela i pieprzu czarnego
  • listek laurowy
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
W garnku zagotowujemy wodę lub rosół, dodajemy oczyszczone podroby, obsmażone mięso, warzywa oraz pozostałe składniki (za wyjątkiem koperku oraz natki pietruszki), gotujemy około 20 minut.

Krok 2.
Z zupy wyjmujemy mięso oraz podroby, kroimy w paseczki lub kostkę, wrzucamy z powrotem do zupy, dodajemy posiekaną zieleninę i gotowe.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl


Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, grudnia 05, 2017 2 comments

2 komentarze:

  1. możesz pomóc? co to znaczy podroby z kury? tzn co dokładnie?

    Halina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. PRZEPISY DLA RODZINY21 listopada 2013 23:43

      Na podroby z kury składają się : serce, żołądek oraz wątróbka ( w przepisie bez wątróbki). Kurze podroby mają zazwyczaj delikatny smak i odznaczają się swoistym zapachem. Co ważne, podroby są bardzo dobrym źródłem białka, żelaza oraz witaminy B12, dlatego też krupnik przygotowany na podrobach jest nie tylko pożywny, ale również bardzo zdrowy. Pamiętam z dzieciństwa wspaniały rosół mojej mamy, do którego zawsze dodawała żołądek i serce z kury - niepowtarzalny smak...gwarantuję! Mam nadzieję, że pomogłam.
      Pozdrawiam serdecznie .

      Usuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne