KLUSKI KŁADZIONE

sprawdzony przepis na kluski kładzione

KLUSKI KŁADZIONE


Jak w domu przygotować fantastyczne kluski kładzione - sprawdzony przepis krok po kroku.


Znam sposób na prosty i szybki obiad. Zajrzyj do przepisu, z którego wszystkiego się dowiesz! 👌😀

Polecam pięknie :) Kasia



-------------------------------

Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji : duża salaterka
-------------------------------
SKŁADNIKI:
  • 3 szklanki mąki 
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • woda - tyle ile wchłonie ciasto
  • sól i 2 łyżki oliwy do wody

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mąkę przesiewamy, dodajemy rozmieszane w mleku jajka i sól. Drewnianą łyżką ubijamy niezbyt ścisłe ciasto. Jeżeli potrzeba, dodajemy w niewielkich ilościach wodę. 

 *  Ciasto ma mieć lekką, puszystą konsystencję, powinno być gładkie i lśniące .
     Gotujemy zaraz po przygotowaniu.

Krok 2.
Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i oliwy.

Krok 3.
Ostrą, metalową łyżką, kładziemy na wrzącą wodę wąskie kluseczki.

* Kluski napuszą się i urosną w gotującej wodzie.

Krok 4.
Gotujemy przez 5 minut, cedzimy na sicie, przelewamy wrzącą wodą, odsączamy.

Gotowe wykładamy na ogrzane talerze.
Podajemy jako dodatek do gulaszu, do mięs z sosem, a także polane skwarkami ze świeżej słoniny i posypane serem. 

Smacznego :)

sprawdzony przepis na kluski kładzione

sprawdzony przepis na kluski kładzione

zobacz inne przepisy na potrawy mączne <<<

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger