GULASZ Z KURCZAKA PO WĘGIERSKU
/
4
Gulasz z kurczaka po węgiersku. |
Gulasz z kurczaka po węgiersku.
Przepis na genialny gulasz z kurczaka po węgiersku.
Pyszny gulasz z kurczaka po węgiersku z wędzoną papryką, kminem rzymskim i warzywami, na czerwonym winie. Pyszny gulasz z kurczaka do placków ziemniaczanych.
Czas na rozgrzewkę! 💓
Gdy za oknem szaro i zimno, warto podnieść temperaturę i...ugotować coś pysznego. Nic lepiej nie sprawdzi się w roli dania głównego niż aromatyczny i rozpływający się w ustach kurczak w fantastycznym sosie po węgiersku 💓💓😋
Właściwie, to kurczaka możecie zastąpić jakimkolwiek innym mięsem - mój przepis jest sprawdzony i pasuje do indyka, jagnięciny, a nawet wołowiny.
Więc patelnie w dłoń! 😁 Teraz jeszcze tylko zajrzyj do przepisu i sprawdź jak przyrządzić najsmaczniejszy gulasz z kurczaka tego sezonu! 👍👍👌
Jak zrobić gulasz z kurczaka po węgiersku - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.
Pięknie polecam Wam mój przepis, korzystajcie i ulepszajcie go oczywiście!
Ślicznie pozdrawiam.
Oto składniki i przyprawy na gulasz z kurczaka po węgiersku.
SKŁADNIKI NA GULASZ Z KURY PO WĘGIERSKU:
- 0,5 kg filetów z kurczaka (może być także indyk, jagnięcina lub wołowina)
- 2 łyżki wędzonej papryki mielonej
- 2 łyżki musztardy
- 1 -1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
- 2 liście laurowe, pokruszone
- 1 łyżka majeranku suszonego
- 1 szczypta goździków, mielonych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka słodkiej papryki, mielonej
- następnie :
- 2 cebule, pokrojone w półplasterki
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 marchewka, starta na tarce o jarzyn
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1/2 pęczka natki pietruszki lub kolendry, posiekane
- 2 czerwone papryki, pokrojone w paski lub kostkę
- puszka pomidorów krojonych, bez skórki
- 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 1/2 szklanki wody lub lekkiego bulionu
Przepis na gulasz z kury po węgiersku.
PRZYGOTOWANIE GULASZU:
Krok 1.
Porcje mięsa kroimy na kawałki, oprószamy solą i pieprzem, paprykami oraz pozostałymi przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce na chwilę.
Krok 2.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy pokrojone i zamarynowane z przyprawami mięso, oprószamy mąką. Gdy zrumieni się ze wszystkich stron, dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę, marchewkę oraz czosnek, chwilę smażymy.
Krok 3.
Następnie do gulaszu dodajemy pozostałe składniki - wino, wodę, pomidory z puszki, koncentrat, pokrojone papryki, posiekaną natkę kolendry lub pietruszki , mieszamy. Ważne aby za pomocą szpatułki oderwać od dna przywarłe mięso oraz przyprawy (w tym jest moc smaku!)
Gulasz z kury dusimy około 60 minut, na niewielkim ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając.
Gulasz z kury po węgiersku z czym podać.
Oto kilka pomysłów na obiad:
- gulasz z kury po węgiersku z kluskami kładzionymi<<<
- gulasz z kury po węgiersku z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi<<<
- gulasz z kury po węgiersku z tłuczonymi ziemniakami i surówką z selera<<<
- gulasz z kury po węgiersku z kaszą jęczmienną z boczkiem i cebulką, sałatka z sałaty rzymskiej<<<
Amatorzy mniej pikantnych potraw mogą rozprowadzić sos niewielką ilością słodkiej śmietany.
Smacznego :)
Gulasz z kurczaka po węgiersku. Gulasz do placków ziemniaczanych. |
Gulasz z kurczaka po węgiersku fot. Moja Książka Kucharska |
Gulasz z kurczaka po węgiersku fot. Moja Książka Kucharska |
Oj aż ślinka cieknie... Chyba coś w sobotę wytworzę z tego przepisu. Dziękuję!
OdpowiedzUsuńPolecam ten przepis i dziękuję za komentarz. Pozdrawiam ciepło :)
UsuńAle dusić pierś z kurczaka godzinę? To będzie wiór
OdpowiedzUsuńNie będzie.
Usuń