GULASZ Z KURCZAKA PO WĘGIERSKU

najlepszy przepis www.e-ksiazkakucharska.pl
Gulasz z kurczaka po węgiersku.


Gulasz z kurczaka po węgiersku.


Przepis na genialny gulasz z kurczaka po węgiersku.


Pyszny gulasz z kurczaka po węgiersku z wędzoną papryką, kminem rzymskim i warzywami, na czerwonym winie. Pyszny gulasz z kurczaka do placków ziemniaczanych.

Czas na rozgrzewkę! 💓
Gdy za oknem szaro i zimno, warto podnieść temperaturę i...ugotować coś pysznego. Nic lepiej nie sprawdzi się w roli dania głównego niż aromatyczny i rozpływający się w ustach kurczak w fantastycznym sosie po węgiersku 💓💓😋
Właściwie, to kurczaka możecie zastąpić jakimkolwiek innym mięsem - mój przepis jest sprawdzony i pasuje do indyka, jagnięciny, a nawet wołowiny. 

Więc patelnie w dłoń! 😁 Teraz jeszcze tylko zajrzyj do przepisu i sprawdź jak przyrządzić najsmaczniejszy gulasz z kurczaka tego sezonu! 👍👍👌


Jak zrobić gulasz z kurczaka po węgiersku - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


Pięknie polecam Wam mój przepis, korzystajcie i ulepszajcie go oczywiście!

Ślicznie pozdrawiam. 

Oto składniki i przyprawy na gulasz z kurczaka po węgiersku.




SKŁADNIKI NA GULASZ Z KURY PO WĘGIERSKU:



  • 0,5 kg filetów z kurczaka (może być także indyk, jagnięcina lub wołowina)


  • 2 łyżki  wędzonej papryki mielonej


  • 2 łyżki musztardy 


  • 1 -1 i 1/2 łyżeczki soli


  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego


  • 2 liście laurowe, pokruszone


  • 1 łyżka majeranku suszonego


  • 1 szczypta goździków, mielonych


  • 1 łyżeczka cukru


  • 1 łyżka słodkiej papryki, mielonej


  • następnie :


  • 2 cebule, pokrojone w półplasterki


  • 1 łyżka mąki pszennej


  • 1 marchewka, starta na tarce o jarzyn


  • 2 ząbki czosnku, posiekane


  • 1/2 pęczka natki pietruszki lub kolendry, posiekane


  • 2 czerwone papryki, pokrojone w paski lub kostkę


  • puszka pomidorów krojonych, bez skórki


  • 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego


  • 1/2 szklanki czerwonego wina


  • 1/2 szklanki wody lub lekkiego bulionu

Przepis na gulasz z kury po węgiersku.



PRZYGOTOWANIE GULASZU:


Krok 1.
Porcje mięsa kroimy na  kawałki, oprószamy solą i pieprzem, paprykami oraz pozostałymi przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce na chwilę.

Krok 2.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy pokrojone i zamarynowane z przyprawami mięso, oprószamy mąką. Gdy zrumieni się ze wszystkich stron, dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę, marchewkę oraz czosnek, chwilę smażymy.

Krok 3.
Następnie do gulaszu dodajemy pozostałe składniki - wino, wodę, pomidory z puszki, koncentrat, pokrojone papryki, posiekaną natkę kolendry lub pietruszki , mieszamy. Ważne aby za pomocą szpatułki oderwać od dna przywarłe mięso oraz przyprawy (w tym jest moc smaku!)

Gulasz z kury dusimy około 60 minut, na niewielkim ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając.


Gulasz z kury po węgiersku z czym podać.
Oto kilka pomysłów  na obiad:


Amatorzy mniej pikantnych potraw mogą rozprowadzić sos niewielką ilością słodkiej śmietany.

Smacznego :) 



www.e-ksiazkakucharska.pl
Gulasz z kurczaka po węgiersku. Gulasz do placków ziemniaczanych.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Gulasz z kurczaka po węgiersku fot. Moja Książka Kucharska

www.e-ksiazkakucharska.pl
Gulasz z kurczaka po węgiersku fot. Moja Książka Kucharska



4 komentarze:

  1. Oj aż ślinka cieknie... Chyba coś w sobotę wytworzę z tego przepisu. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA29 listopada 2013 12:47

      Polecam ten przepis i dziękuję za komentarz. Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  2. Ale dusić pierś z kurczaka godzinę? To będzie wiór

    OdpowiedzUsuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger