poniedziałek, 7 kwietnia 2014

SOS PIETRUSZKOWY -PRZEPIS

Dzisiaj przedstawiam przepis na SOS PIETRUSZKOWY, jest łatwy i szybki w przygotowaniu i świetnie pasuje jako dodatek do warzyw lub mięs np. pieczonego kurczaka. Polecam!


SKŁADNIKI:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka zimnego mleka
  • 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 2 kopiaste łyżki bardzo drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • odrobina przegotowanej wody (ewentualnie)

SOS PIETRUSZKOWY-PRZEPIS
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę - zasmażamy intensywnie mieszając, uważamy, aby nie przypalić mąki - ma jedynie stracić smak surowizny.

Krok 2.
Do garnka z zasmażką dolewamy zimne mleko , dalej mieszamy, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, łączymy ze spienioną śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem - dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i gotowe.

Sos podajemy do warzyw np. gotowanych brokułów, szparagów lub kalafiora. Sos pietruszkowy świetnie również smakuje z różnymi rodzajami mięs np.: pieczonym kurczakiem.

Smacznego :)


SOS PIETRUSZKOWY-PRZEPIS

Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, kwietnia 07, 2014 6 comments

6 komentarzy:

  1. Ciekawy sosik, jeszcze takiego nie próbowałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny.Wypróbowany. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kotleciki przepyszne!!! Zajadała się cała rodzina!!! A najważniejsze smakowały mojemu niejadkowi. Bardzo dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sosik pycha!!!

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania