środa, 19 sierpnia 2015

www.e-ksiazkakucharska.pl

OGÓRKI PO MEKSYKAŃSKU

 

Z chilli i czosnkiem - idealne dla amatorów ostrych potraw. Przepis na te ogórki dostałam od koleżanki, która już przez wiele lat przygotowuje je na zimę...w baardzo dużych ilościach :) Ja robiłam je po raz pierwszy i rzeczywiście warto było. Polecam przepis!


SKŁADNIKI :
  • 2 i 1/2 kg małych ogórków gruntowych
  • 4 łyżki soli niejodowanej
ZALEWA:
  • 1 i 1/2 szklanki octu 10%
  • 60 dag cukru
  • 1 główka czosnku
  • 1 płaska łyżka mielonej papryczki chilli *
  • 8 łyżek oleju

* przy tej ilości chilli zalewa będzie naprawdę ostra, możecie oczywiście dodać trochę mniej papryczki, lub mieloną zastąpić suszonymi płatkami.
Do zalewy nie dodajemy wody.

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Ogórki dokładnie myjemy, kroimy w ćwiartki i zasypujemy solą. Odstawiamy na około 6 godzin, aby ogórki puściły sok. Po tym czasie ogórki odcedzamy - uzyskany sok wylewamy.

Krok 2.
Do garnka wlewamy ocet i wsypujemy cukier, podgrzewamy cały czas mieszając, aby cukier rozpuścił się dokładnie, zagotowujemy, dodajemy posiekane ząbki czosnku, chilli oraz olej. Zalewę studzimy i następnie zalewamy nią wcześniej przygotowane ogórki - odstawiamy na około 12 godzin (najlepiej na całą noc).

Krok 3.
Zamarynowane ogórki ciasno układamy w słoikach, dopełniamy zalewą i mocno zakręcamy.

Krok 4.
Pasteryzacja:
- w garnku z wodą - dno garnka wykładamy czystą ściereczką, wkładamy słoiki, podgrzewamy. Kiedy woda zacznie wrzeć, pasteryzujemy słoiki przez 20 minut, wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia;
- w piekarniku - wkładamy słoiki do zimnego piekarnika, ustawiamy  temperaturę na 120 stopni i pasteryzujemy przez 30 minut (licząc od czasu uzyskania pożądanej temperatury). Gorące słoiki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Słoiki z ogórkami przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Smaczego  :)


Posted by Katarzyna Kopacz On środa, sierpnia 19, 2015 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne