środa, 19 sierpnia 2015

www.e-ksiazkakucharska.pl

OGÓRKI PO MEKSYKAŃSKU

 

Z chilli i czosnkiem - idealne dla amatorów ostrych potraw. Przepis na te ogórki dostałam od koleżanki, która już przez wiele lat przygotowuje je na zimę...w baardzo dużych ilościach :) Ja robiłam je po raz pierwszy i rzeczywiście warto było. Polecam przepis!


SKŁADNIKI :
  • 2 i 1/2 kg małych ogórków gruntowych
  • 4 łyżki soli niejodowanej
ZALEWA:
  • 1 i 1/2 szklanki octu 10%
  • 60 dag cukru
  • 1 główka czosnku
  • 1 płaska łyżka mielonej papryczki chilli *
  • 8 łyżek oleju

* przy tej ilości chilli zalewa będzie naprawdę ostra, możecie oczywiście dodać trochę mniej papryczki, lub mieloną zastąpić suszonymi płatkami.
Do zalewy nie dodajemy wody.

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Ogórki dokładnie myjemy, kroimy w ćwiartki i zasypujemy solą. Odstawiamy na około 6 godzin, aby ogórki puściły sok. Po tym czasie ogórki odcedzamy - uzyskany sok wylewamy.

Krok 2.
Do garnka wlewamy ocet i wsypujemy cukier, podgrzewamy cały czas mieszając, aby cukier rozpuścił się dokładnie, zagotowujemy, dodajemy posiekane ząbki czosnku, chilli oraz olej. Zalewę studzimy i następnie zalewamy nią wcześniej przygotowane ogórki - odstawiamy na około 12 godzin (najlepiej na całą noc).

Krok 3.
Zamarynowane ogórki ciasno układamy w słoikach, dopełniamy zalewą i mocno zakręcamy.

Krok 4.
Pasteryzacja:
- w garnku z wodą - dno garnka wykładamy czystą ściereczką, wkładamy słoiki, podgrzewamy. Kiedy woda zacznie wrzeć, pasteryzujemy słoiki przez 20 minut, wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia;
- w piekarniku - wkładamy słoiki do zimnego piekarnika, ustawiamy  temperaturę na 120 stopni i pasteryzujemy przez 30 minut (licząc od czasu uzyskania pożądanej temperatury). Gorące słoiki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Słoiki z ogórkami przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Smaczego  :)


Posted by Katarzyna Kopacz On środa, sierpnia 19, 2015 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania