SOK Z CZARNYCH JAGOD
/
0
SOK Z CZARNYCH JAGÓD
Domowe przetwory na zimę - SOKI
Jagody zamknięte w butelce - pięknie pachnący owocami, zdrowy i smaczny - sok z czarnych jagód, gotowany.
Polecam przepis!
SKŁADNIKI:
- 2kg czarnych jagód
- 1/2 litra wody
- 500g miałkiego cukru na 1 litr uzyskanego soku.
Krok 1.
Jagody przebrać, ostrożnie opłukać na sicie, zanurzając sito w misce z wodą, starannie osączyć.
Krok 2.
Jagody przesypać do garnka, zalać wodą, zagotować, przełożyć masę na gazę i odczekać, aż sok ścieknie (nie odciskamy pozostałej masy).
Krok 3.
Odmierzamy uzyskany płyn i dodajemy odpowiednią ilość cukru (500g na 1 litr soku), podgrzewamy roztwór do wrzenia, gotujemy delikatnie przez około 5 minut, cały czas mieszając. Rozlewamy do czystych i wyparzonych butelek, zamykamy szczelnie.
Smacznego :)
Pamiętajmy, aby :
- przetwarzać tylko owoce zupełnie zdrowe, dojrzałe, nie uszkodzone oraz świeże;
-utrzymywać w czystości wszystkie naczynia i urządzenia - najmniejszy nawet okruch bułki lub chleba może spowodować, że sok lub inne przetwory zaczną fermentować i pleśnieć;
- owoce zasypywane cukrem na noc, należy odstawić w chłodne miejsce, gdyż w cieple mogą zacząć fermentować;
-gotowe soki przechowywać w chłodnym i suchym miejscu i od czasu do czasu sprawdzać, czy się nie psują.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz