wtorek, 11 sierpnia 2015

www.e-ksiazkakucharska.pl

SOK Z CZARNYCH JAGÓD


Domowe przetwory na zimę  - SOKI


Jagody zamknięte w butelce - pięknie pachnący owocami, zdrowy i smaczny - sok z czarnych jagód, gotowany.


Polecam przepis!


SKŁADNIKI:
  • 2kg czarnych jagód
  • 1/2 litra wody
  • 500g miałkiego cukru na 1 litr uzyskanego soku.
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Jagody przebrać, ostrożnie opłukać na sicie, zanurzając sito w misce z wodą, starannie osączyć.

Krok 2.
Jagody przesypać do garnka, zalać wodą, zagotować, przełożyć masę na gazę i odczekać, aż sok ścieknie (nie odciskamy pozostałej masy).

Krok 3.
Odmierzamy uzyskany płyn i dodajemy odpowiednią ilość cukru (500g na 1 litr soku), podgrzewamy roztwór do wrzenia, gotujemy delikatnie przez około 5 minut, cały czas mieszając. Rozlewamy do czystych i wyparzonych butelek, zamykamy szczelnie.


Smacznego :)


Pamiętajmy, aby :
- przetwarzać tylko owoce zupełnie zdrowe, dojrzałe, nie uszkodzone oraz świeże;
-utrzymywać w czystości wszystkie naczynia i urządzenia - najmniejszy nawet okruch bułki lub chleba może spowodować, że sok lub inne przetwory zaczną fermentować i pleśnieć;
- owoce zasypywane cukrem na noc, należy odstawić w chłodne miejsce, gdyż w cieple mogą zacząć fermentować;
-gotowe soki przechowywać w chłodnym i suchym miejscu i od czasu do czasu sprawdzać, czy się nie psują.


Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, sierpnia 11, 2015 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania