wtorek, 11 sierpnia 2015

www.e-ksiazkakucharska.pl

SOK Z CZARNYCH JAGÓD


Domowe przetwory na zimę  - SOKI


Jagody zamknięte w butelce - pięknie pachnący owocami, zdrowy i smaczny - sok z czarnych jagód, gotowany.


Polecam przepis!


SKŁADNIKI:
  • 2kg czarnych jagód
  • 1/2 litra wody
  • 500g miałkiego cukru na 1 litr uzyskanego soku.
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Jagody przebrać, ostrożnie opłukać na sicie, zanurzając sito w misce z wodą, starannie osączyć.

Krok 2.
Jagody przesypać do garnka, zalać wodą, zagotować, przełożyć masę na gazę i odczekać, aż sok ścieknie (nie odciskamy pozostałej masy).

Krok 3.
Odmierzamy uzyskany płyn i dodajemy odpowiednią ilość cukru (500g na 1 litr soku), podgrzewamy roztwór do wrzenia, gotujemy delikatnie przez około 5 minut, cały czas mieszając. Rozlewamy do czystych i wyparzonych butelek, zamykamy szczelnie.


Smacznego :)


Pamiętajmy, aby :
- przetwarzać tylko owoce zupełnie zdrowe, dojrzałe, nie uszkodzone oraz świeże;
-utrzymywać w czystości wszystkie naczynia i urządzenia - najmniejszy nawet okruch bułki lub chleba może spowodować, że sok lub inne przetwory zaczną fermentować i pleśnieć;
- owoce zasypywane cukrem na noc, należy odstawić w chłodne miejsce, gdyż w cieple mogą zacząć fermentować;
-gotowe soki przechowywać w chłodnym i suchym miejscu i od czasu do czasu sprawdzać, czy się nie psują.


Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, sierpnia 11, 2015 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE