niedziela, 15 listopada 2015


SOS KOPERKOWY


www.e-ksiazkakucharska.pl


Kremowy i delikatny, niesamowicie łatwy w przygotowaniu. Sos ten doskonale nadaje się do jajek na twardo, ziemniaków oraz ryb np. łososia w sezamowej panierce. Serwując go do ryb, można dodać do niego sok z cytryny.

Polecam przepis!


SKŁADNIKI:
  • 250g mleka
  • 35g masła, pokrojonego na kawałki
  • kopiasta łyżka mąki pszennej
  • około 1/2 pęczka koperku (bez łodyżek)
  • sól i pieprz biały, mielony do smaku
  • odrobina cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy typu 'jarzynka'
  • 130g śmietany 18%
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Do rondla z grubym dnem wkładamy masło, wlewamy mleko, wsypujemy mąkę, przyprawę 'jarzynkę', sól, pieprz i cukier, doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, gotujemy powoli przez 5 minut, często mieszamy.

Krok 2.
Następnie dodajemy posiekany koperek i śmietanę, mieszamy, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez około 1 minutę, jeżeli trzeba, doprawiamy do smaku. Podajemy na ciepło lub po wystudzeniu.

Smacznego :)
Posted by Katarzyna Kopacz On niedziela, listopada 15, 2015 3 comments

3 komentarze:

  1. Lubię tu wpadać , zawsze coś fajnego znajdę, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy zamiast koperku mogę dodać natkę pietruszki i tak samo przygotować sos pietruszkowy?

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania