ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ
/
0
Żurek z białą kiełbasą fot. Moja Książka Kucharska |
Przepis na tradycyjny żurek z białą kiełbasą i jajkiem.
Pyszny, klasyczny żur na zakwasie, ugotowany na białej kiełbasie surowej. Żurek doprawiony majerankiem i czosnkiem. Tradycyjna polska zupa na Wielkanoc. Żur ma charakterystyczny kwaśny smak. Często zabielany jest śmietaną lub mlekiem. Podaje się go z jajkiem ugotowanym na twardo lub ziemniakami okraszonymi słoniną i zrumienioną cebulką.
Jak zrobić żurek z białą kiełbasą na zakwasie - prosty przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem fot. Moja Książka Kucharska |
Oto składniki i przyprawy na żurek z białą kiełbasą:
- 60 dag białej, surowej kiełbasy
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- liść laurowy
- 2 ząbki czosnku
- kapelusz suszonego grzybka
- 2 szklanki zakwasu na żur
- 1 łyżka suszonego majeranku, przesianego
- 4 jajka ugotowane na twardo
- sól
Żurek z białą kiełbasą przepis.
żurek z białą kiełbasą fot. Moja Książka Kucharska |
PRZYGOTOWANIE żurku krok po kroku:
Krok 1.
- Na spodzie garnka układamy białą kiełbasę, zalewamy 6 szklankami wody, dodajemy przyprawy, kapelusz grzybka, ząbki czosnku, stawiamy na małym ogniu (od chwili kiedy woda zacznie "mrugać", gotujemy jeszcze przez 15 minut lub, jeśli kiełbasa jest grubsza, 5 minut dłużej.
Krok 2.
- Kiełbasę wyjmujemy i trzymamy w cieple, wywar cedzimy, zagotowujemy i, cały czas mieszając, dolewamy dobrze wymieszany z mąką zakwas, dalej gotujemy trzymając na ogniu przez kilka minut. Jeżeli żur jest mało kwaskowy, dolewamy dodatkową ilość zakwasu, aż uzyskamy odpowiedni smak.
- Żurek można zabielić śmietaną albo mlekiem
Krok 3.
- Żur przyprawiamy majerankiem, dodajemy pokrojoną w krążki kiełbasę, cząstki ugotowanych na twardo jajek oraz posiekany grzybek. Gdy potrzeba, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
- Zupę trzymamy w cieple przez 30 minut.
Przepis na domową białą kiełbasę>>>
Przepis na tradycyjny zakwas na żur i barszcz biały>>>
Smacznego :)
żurek z białą kiełbasą fot. Moja Książka Kucharska |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz