Liczba gości w ciągu ostatniego roku

ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ

www.e-ksiazkakucharska.pl
Żurek z białą kiełbasą fot. Moja Książka Kucharska

Przepis na tradycyjny żurek z białą kiełbasą i jajkiem.


   Pyszny, klasyczny żur na zakwasie, ugotowany na białej kiełbasie surowej. Żurek doprawiony majerankiem i czosnkiem. Tradycyjna  polska zupa na Wielkanoc. Żur ma charakterystyczny kwaśny smak. Często zabielany jest śmietaną lub mlekiem. Podaje się go z jajkiem ugotowanym na twardo lub ziemniakami okraszonymi słoniną i zrumienioną cebulką.

Jak zrobić żurek z białą kiełbasą na zakwasie - prosty przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.




www.e-ksiazkakucharska.pl
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem fot. Moja Książka Kucharska



Oto składniki i przyprawy na żurek z białą kiełbasą:


  • 60 dag białej, surowej kiełbasy

  • kilka ziaren pieprzu

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • liść laurowy

  • 2 ząbki czosnku

  • kapelusz suszonego grzybka

  • 2 szklanki zakwasu na żur
  • 1 łyżka suszonego majeranku, przesianego

  • 4 jajka ugotowane na twardo

  • sól

Żurek z białą kiełbasą przepis.


www.e-ksiazkakucharska.pl
żurek z białą kiełbasą fot. Moja Książka Kucharska



PRZYGOTOWANIE żurku krok po kroku:


Krok 1.

  • Na spodzie garnka układamy białą kiełbasę, zalewamy 6 szklankami wody, dodajemy przyprawy, kapelusz grzybka, ząbki czosnku, stawiamy na małym ogniu (od chwili kiedy woda zacznie "mrugać", gotujemy jeszcze przez 15 minut lub, jeśli kiełbasa jest grubsza, 5 minut dłużej.

Krok 2.

  • Kiełbasę wyjmujemy i trzymamy w cieple, wywar cedzimy, zagotowujemy i, cały czas mieszając, dolewamy dobrze wymieszany z mąką zakwas, dalej gotujemy trzymając na ogniu przez kilka minut. Jeżeli żur jest mało kwaskowy, dolewamy dodatkową ilość zakwasu, aż uzyskamy odpowiedni smak.
  • Żurek można zabielić śmietaną albo mlekiem
  
Krok 3.
  • Żur przyprawiamy majerankiem, dodajemy pokrojoną w krążki kiełbasę, cząstki ugotowanych na twardo jajek oraz posiekany grzybek. Gdy potrzeba, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  •    Zupę trzymamy w cieple przez 30 minut.

Przepis na domową białą kiełbasę>>>

Przepis na tradycyjny zakwas na żur i barszcz biały>>>

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
żurek z białą kiełbasą fot. Moja Książka Kucharska


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger