KARTOFLANKA Z ZACIERKAMI


KARTOFLANKA Z ZACIERKAMI to pożywna zupa gotowana na wywarze z warzyw lub mięsa.Do tej zupy możemy również dodać upieczoną wcześniej i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka lub skwarki ze świeżej słoniny z podsmażoną cebulką, dzięki temu zupa uzyska bogatszy smak i aromat. Polecam na chłodniejsze dni zimowe.


---------------------------------------
Liczba porcji : 4
Czas przygotowania : 1 godzina
---------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • zacierki do zupy według tego przepisu >>
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 80g świeżej słoniny
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól 
  • pieprz
* do zupy można dodać upieczone i pokrojone w kostkę mięso z drobiu


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Na początku zajmujemy się przygotowaniem zacierek do zupy - przepis na zacierki >> 

Krok 2.

Przygotowujemy wywar warzywny:  marchew, por i pietruszkę obieramy i płuczemy. Pietruszkę oraz pora kroimy w plasterki, marchewka zostaje w całości. W garnku zagotowujemy 1,5 l wody, wrzucamy przygotowane warzywa i gotujemy 30 minut.

Krok 3.
Wywar warzywny przecedzamy, dokładnie odciskając pietruszkę i pora. Marchewkę kroimy w plasterki, odkładamy.

Krok 4.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w niedużą kostkę, zalewamy gorącym wywarem z warzyw, wrzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę, solimy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy 8 minut.

Krok 5.
Do zupy dodajemy przygotowane wcześniej zacierki i gotujemy jeszcze przez 2 minuty.

Krok 6.
Pokrojoną w niewielką kostkę słoninę topimy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy, dodajemy do zupy i gotujemy, aż zupa zawrze. Wsypujemy posiekany koperek. Zupę zdejmujemy z ognia, łączymy ze spienioną śmietaną. Podajemy gorącą.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger