KOTLETY SCHABOWE MARYNOWANE


Kotlety schabowe marynowane.


Przepis na kotlety schabowe marynowane.


Absolutnie przepyszne kotlety schabowe marynowane w ziołach, w kminku, czosnku, jagodach jałowca i liściach laurowych. Niezwykłe, pyszne kotlety schabowe.

Jak zrobić kotlety schabowe marynowane - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


Oto składniki i przyprawy na kotlety schabowe marynowane.







SKŁADNIKI:



  •  4-5 kotletów wieprzowych ze schabu (o grubości ok. 2cm)


  • sól


  • jajko i bułka tarta do panierowania


  • tłuszcz do smażenia

 marynata:


  • 5 ziarenek ziela angielskiego


  • 3 liście laurowe


  • 1 płaska łyżeczka kminku całego


  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czosnkowego


  • 2 jagody jałowca


  • 1/3 łyżeczki cząbru


Kotlety marynowane przepis.



PRZYGOTOWANIE: 

Krok 1.
W moździerzu rozdrabniamy ziele angielskie, kminek, jagody jałowca, cząber, dodajemy pieprz czosnkowy, mieszamy.

Krok 2.

Kotlety rozbijamy drewnianym tłuczkiem, nacieramy przyprawami, obkładamy liśćmi laurowymi i odstawiamy w chłodne miejsce na min. 60min.

Krok 3.

Zamarynowane mięso oprószamy solą, panierujemy w rozmąconym jajku oraz bułce tartej, smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

*kotletów nie smażymy zbyt długo, gdyż mięso stanie się wtedy suche i twarde. Wystarczy, aby panierka nabrała ładnego złotego koloru. W trakcie smażenia, kotlety przewracamy kilka razy na drugą stronę i polewamy gorącym tłuszczem z patelni.

Kotlety schabowe marynowane z czym podać.


Oto kilka pomysłów na obiad :


Smacznego :)




 zaktualizowano 2018r.

1 komentarz:

  1. Najlepsze kotlety schabowe jakie jadłam !!! Rodzina była zachwycona, dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger