KOTLETY SCHABOWE Z KMINKIEM

Niezwykle aromatyczne KOTLETY SCHABOWE, dzięki marynacie mięso ma nie tylko wspaniały zapach, ale jest również bardzo delikatne, a po usmażeniu kotlety wręcz rozpływają się w ustach. Polecam!



SKŁADNIKI:
  •  4-5 kotletów wieprzowych ze schabu (o grubości ok. 2cm)
  • sól
  • jajko i bułka tarta do panierowania
  • tłuszcz do smażenia
 marynata:
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 płaska łyżeczka kminku całego
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czosnkowego
  • 2 jagody jałowca
  • 1/3 łyżeczki cząbru

PRZYGOTOWANIE: 

Krok 1.
W moździerzu rozdrabniamy ziele angielskie, kminek, jagody jałowca, cząber, dodajemy pieprz czosnkowy, mieszamy.

Krok 2.
Kotlety rozbijamy drewnianym tłuczkiem, nacieramy przyprawami, obkładamy liśćmi laurowymi i odstawiamy w chłodne miejsce na min. 60min.

Krok 3.
Zamarynowane mięso oprószamy solą, panierujemy w rozmąconym jajku oraz bułce tartej, smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

*kotletów nie smażymy zbyt długo, gdyż mięso stanie się wtedy suche i twarde. Wystarczy, aby panierka nabrała ładnego złotego koloru. W trakcie smażenia, kotlety przewracamy kilka razy na drugą stronę i polewamy gorącym tłuszczem z patelni.

Kotlety podajemy na wygrzanych talerzach z ziemniakami oraz sezonową sałatką.

Smacznego :)


 

1 komentarz:

  1. Najlepsze kotlety schabowe jakie jadłam !!! Rodzina była zachwycona, dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger