Liczba gości w ciągu ostatniego roku

KARTOFLANKA Z ZACIERKAMI




www.e-ksiazkakucharska.pl
Zupa kartoflanka z zacierkami i cebulką



Najlepsza kartoflanka z zacierkami przepis.


Tradycyjna, babcina kartoflanka z zacierkami, na rosole. Do zupy można dodać upieczoną wcześniej i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka lub skwarki ze świeżej słoniny z podsmażoną cebulką-kartoflanka będzie jeszcze lepsza.


Jak zrobić zupę kartoflankę z zacierkami - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


Korzystajcie z przepisu  na kartoflankę i ulepszajcie go. Polecam.


Oto składniki i przyprawy na kartoflankę z zacierkami.



www.e-ksiazkakucharska.pl
Klasyczna kartoflanka z zacierkami

---------------------------------------

Liczba porcji : 4
Czas przygotowania : 1 godzina
---------------------------------------

SKŁADNIKI:



  • zacierki do zupy według tego przepisu >>


  • 5 średniej wielkości ziemniaków


  • 1 marchewka


  • 1 por


  • 1 pietruszka


  • 1 cebula


  • 2 ziarenka ziela angielskiego


  • 1 liść laurowy


  • 80g świeżej słoniny


  • 1/2 szklanki gęstej śmietany


  • 2 łyżki posiekanego koperku


  • sól 


  • pieprz

* do zupy można dodać upieczone i pokrojone w kostkę mięso z drobiu


Przepis na kartoflankę z zacierkami.


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.

Na początku zajmujemy się przygotowaniem zacierek do zupy - przepis na zacierki >> 

Krok 2.

Przygotowujemy wywar warzywny:  marchew, por i pietruszkę obieramy i płuczemy. Pietruszkę oraz pora kroimy w plasterki, marchewka zostaje w całości. W garnku zagotowujemy 1,5 l wody, wrzucamy przygotowane warzywa i gotujemy 30 minut.

Krok 3.

Wywar warzywny przecedzamy, dokładnie odciskając pietruszkę i pora. Marchewkę kroimy w plasterki, odkładamy.

Krok 4.

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w niedużą kostkę, zalewamy gorącym wywarem z warzyw, wrzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę, solimy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy 8 minut.

Krok 5.
Do zupy dodajemy przygotowane wcześniej zacierki i gotujemy jeszcze przez 2 minuty.

Krok 6.

Pokrojoną w niewielką kostkę słoninę topimy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy, dodajemy do zupy i gotujemy, aż zupa zawrze. Wsypujemy posiekany koperek. Zupę zdejmujemy z ognia, łączymy ze spienioną śmietaną. Podajemy gorącą.

Smacznego :)



www.e-ksiazkakucharska.pl
Tradycyjna zupa kartoflana z zacierkami i cebulą




2 komentarze:

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger