POTRAWKA Z INDYKA
/
3
Potrawka z indyka. |
Wspaniała potrawka z indyka - prosty, domowy przepis, który z pewnością Ci się spodoba.
Delikatny gulasz z indyka w gęstym sosie śmietanowym z marchewką i warzywami.
Mój gulasz z indyka z warzywami i marchewką w delikatnym sosie śmietanowym z koperkiem, to świetny pomysł na szybki obiad, którym będziesz cieszyć się całą rodziną - dzieci go uwielbiają! Dobry gulasz zwykle gotuje się powoli przez cały dzień, dając delikatne, soczyste mięso w aromatycznym sosie. Jednak ta potrawka z indyka nie wymaga prawie żadnego czasu ani wysiłku, aby przyrządzić pyszne i aromatyczne danie. Indyk w potrawce doskonale smakuje z ryżem, kaszą albo ziemniakami z wody. Możesz dodać szybką surówkę z marchewki i pyszny obiad zrobisz w kilka chwil.
Potrawka z indyka - kremowy gulasz, który jest tak pyszny, że będziesz zastanawiać się, gdzie przez całe życie był ten przepis na indyka.
Kawałki rumiane = smak. Pamiętaj o tym! Poświęcenie odrobiny czasu na smażenie cebuli i mięsa na maśle, aż zaczną brązowieć zaowocuje wspaniałym smakiem tej kremowej potrawki. Także dodanie czosnku na chwilę przed wlaniem bulionu sprawi, że jego aromat rozkwitnie na patelni i pozbędziesz się jego surowego smaku. Podczas dolewania płynu pamiętaj, aby zeskrobać wszystkie rumiane kawałki, które przywarły do patelni podczas smażenia. Pamiętasz? Kawałki rumiane = smak :)
W taki sam sposób możesz przygotować potrawkę z kurczaka, jedynie czas gotowania będzie wtedy krótszy.
Mam nadzieję, że Tobie i Twojej rodzinie spodoba się przepis na potrawkę z indyka. Korzystaj z przepisu i ulepszaj go :)
Oto składniki na potrawkę z indyka:
- 500g filetu z indyka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1/4 selera
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
- masło klarowane
- 1 łyżka posiekanego koperku
- około 0,5 litra lekkiego bulionu
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- szczypta tymmianku
- sól, pieprz do smaku
Potrawka z indyka - przepis:
Krok 1.
- Filet z indyka kroimy w kostkę
- Cebulę i czosnek siekamy
- marchewkę i seler kroimy w kostkę
Krok 2.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać masło klarowane - smażyć mięso z indyka (jedna warstwą , w razie konieczności porcjami).
- Następnie w tym samym garnku podsmażyć posiekaną cebulę na rumiano, pod koniec wrzucić posiekany czosnek, chwile podsmażyć i wlać gorący bulion. Mieszać łyżką, zeskrobując dokładnie wszystkie rumiane kawałki, które przywarły podczas smażenia.
- Do indyka i cebuli dodać marchewkę, selera oraz tymianek, potrawkę doprawić do smaku solą i sosem Worcestershire. Potrawkę z indyka gotować na niewielkim ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie.
- Mąkę wymieszać ze śmietanką, wlać do gulaszu z indyka - zagotować całość, cały czas mieszając. Wsypać posiekaną zieleninę, doprawić pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Po kilku minutach potrawkę z indyka zdjąć z ognia. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Potrawkę z indyka możesz także zagęścić białą zasmażką.
Miłego gotowania!
Koniecznie skomentuj. Z przyjemnością zobaczę Twoje zdjęcia, odpowiem na pytania i posłucham o Twoich doświadczeniach :)
Pyszne, proste :) nic dodać nic ująć.
OdpowiedzUsuńTak, to prawda :) Polecam i pozdrawiam :)
UsuńPyszności!
OdpowiedzUsuń