Liczba gości w ciągu ostatniego roku

POTRAWKA Z INDYKA


www.e-ksiazkakucharska.pl
Potrawka z indyka.



Wspaniała potrawka z indyka - prosty, domowy przepis, który z pewnością Ci się spodoba.


Delikatny gulasz z indyka w gęstym sosie śmietanowym z marchewką i warzywami.


     
     Mój gulasz z indyka z warzywami i marchewką w delikatnym sosie śmietanowym z koperkiem, to świetny pomysł na szybki obiad, którym będziesz cieszyć się całą rodziną - dzieci go uwielbiają! Dobry gulasz zwykle gotuje się powoli przez cały dzień, dając delikatne, soczyste mięso w aromatycznym sosie. Jednak ta potrawka z indyka nie wymaga prawie żadnego czasu ani wysiłku, aby przyrządzić pyszne i aromatyczne danie. Indyk w potrawce doskonale smakuje z ryżem, kaszą albo ziemniakami z wody. Możesz dodać szybką surówkę z marchewki i pyszny obiad zrobisz w kilka chwil.

Potrawka z indyka - kremowy gulasz, który jest tak pyszny, że będziesz zastanawiać się, gdzie przez całe życie był ten przepis na indyka.


       Kawałki rumiane = smak. Pamiętaj o tym! Poświęcenie odrobiny czasu na smażenie cebuli i mięsa na maśle, aż zaczną brązowieć zaowocuje wspaniałym smakiem tej kremowej potrawki. Także dodanie czosnku na chwilę przed wlaniem bulionu sprawi, że jego aromat rozkwitnie na patelni i pozbędziesz się jego surowego smaku. Podczas dolewania płynu pamiętaj, aby zeskrobać wszystkie rumiane kawałki, które przywarły do patelni podczas smażenia. Pamiętasz? Kawałki rumiane = smak :)

W taki sam sposób możesz przygotować potrawkę z kurczaka, jedynie czas gotowania będzie wtedy krótszy.  

Mam nadzieję, że Tobie i Twojej rodzinie spodoba się przepis na potrawkę z indyka. Korzystaj z przepisu i ulepszaj go :)




Oto składniki na potrawkę z indyka:

  • 500g filetu z indyka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1/4 selera
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
  • masło klarowane
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • około 0,5 litra lekkiego bulionu
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • szczypta tymmianku
  • sól, pieprz do smaku

Potrawka z indyka - przepis:


Krok 1.
  • Filet z indyka kroimy w kostkę
  • Cebulę i czosnek siekamy
  • marchewkę i seler kroimy w kostkę
Krok 2.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać masło klarowane - smażyć mięso z indyka (jedna warstwą , w razie konieczności porcjami).
  • Następnie w tym samym garnku podsmażyć posiekaną cebulę na rumiano, pod koniec wrzucić posiekany czosnek, chwile podsmażyć i wlać gorący bulion. Mieszać łyżką, zeskrobując dokładnie wszystkie rumiane kawałki, które przywarły podczas smażenia. 
  • Do indyka i cebuli dodać marchewkę, selera oraz tymianek, potrawkę doprawić do smaku solą i sosem Worcestershire. Potrawkę z indyka gotować na niewielkim ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie. 
  • Mąkę wymieszać ze śmietanką, wlać do gulaszu z indyka - zagotować całość, cały czas mieszając. Wsypać posiekaną zieleninę, doprawić pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Po kilku minutach potrawkę z indyka zdjąć z ognia. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Potrawkę z indyka możesz także zagęścić białą zasmażką.

Miłego gotowania! 
Koniecznie skomentuj. Z przyjemnością zobaczę Twoje zdjęcia, odpowiem na pytania i posłucham o Twoich doświadczeniach :)


www.e-ksiazkakucharska.pl


 

4 komentarze:

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger