PIEROGI RUSKIE - ciasto na pierogi z mąki orkiszowej
/
0

Pierogi ruskie.
Jak zrobić ciasto na pierogi z mąki orkiszowej.
Oto składniki i przyprawy na pierogi ruskie.
SKŁADNIKI :
na ciasto pierogowe :
- 3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki roztopionego masła lub margaryny
- 1 całe jajko + 1 żółtko
- gorąca woda ( ok. 300-350 ml) - w zależności ile wchłonie mąka
- szczypta soli
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 - 1,2 kg sera twarogowego półtłustego
- 1 duża cebula
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 2 łyżki posiekanego koperku
- garść suszonej mięty pieprzowej
- pieprz ziołowy i sól do smaku
- mąka orkiszowa do podsypywania
- słoninka na skwarki + cebulka w piórka - do okraszenia pierożków
Przepis na pierogi ruskie .
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy,dodajemy śmietanę oraz koperek, dokładnie tłuczemy lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, studzimy.
Krok 2.
Obraną cebulę siekamy, wrzucamy na rozgrzane masło, oprószamy solą, smażymy na złoty kolor - dodajemy do ugotowanych ziemniaków.
Krok 3.
Do wystudzonych ziemniaków dodajemy pokruszony ser oraz roztartą w dłoniach miętę pieprzową (około 1 łyżeczka), doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ziołowym - dokładnie wszystko tłuczemy tłuczkiem - tak, aby nie było grudek.
Krok 5.
Przygotowujemy ciasto na pierogi:
do dużej miski wsypujemy obie mąki, dodajemy jajko oraz żółtko, szczyptę soli oraz roztopione masło (może być bardzo ciepłe) i wlewamy część gorącej wody - miksujemy. Po chwili dolewamy ponownie gorącej wody i dalej miksujemy (mieszadła do ciasta) i tak do momentu, kiedy ciasto nie wchłonie więcej wody (jeżeli ciasto wyjdzie nam zbyt rzadkie, to nic nie szkodzi - podsypiemy je mąką na stolnicy i będzie ok.). tak przygotowane ciasto odstawiamy na min. 20 minut - przykryte czystą ściereczką - aby odpoczęło.
Krok 6.
Na stolnicę wykładamy porcję ciasta, rozwałkowujemy na jak najcieńszy placek - w razie potrzeby podsypujemy mąką orkiszową - wykrawamy kółeczka.
Krok 7.
Na każde kółeczko nakładamy porcję farszu, zlepiamy dokładnie brzegi i odkładamy. Po zrobieniu porcji, pierożki od razu gotujemy . W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i odrobiną masła, wrzucamy pierożki, delikatnie mieszamy. Kiedy wypłyną na powierzchnię, zmniejszamy temp. wody, tak aby tylko lekko pyrkała - po około jednej do dwóch minut wyjmujemy pierożki łyżką cedzakową na talerz, polewamy oliwą, aby nie wysychały i przygotowujemy kolejne porcje.
Pierożki podajemy gorące ze skwareczkami ze świeżej słoniny i podsmażoną cebulką. Pycha!!!
Smacznego :)




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz