PIEROGI RUSKIE - ciasto na pierogi z mąki orkiszowej




www.e-ksiazkakucharska.pl

 

Pierogi ruskie.


Jak zrobić ciasto na pierogi z mąki orkiszowej.


Oto składniki i przyprawy na pierogi ruskie.


SKŁADNIKI :

na ciasto pierogowe :



  • 3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej


  • 0,5 szklanki mąki pszennej


  • 2 łyżki roztopionego masła lub margaryny


  • 1 całe jajko + 1 żółtko


  • gorąca woda ( ok. 300-350 ml) - w zależności ile wchłonie mąka


  • szczypta soli

na farsz do pierogów :


  • 1,5 kg ziemniaków


  • 1 - 1,2 kg sera twarogowego półtłustego


  • 1 duża cebula


  • 1 łyżka gęstej śmietany


  • 2 łyżki posiekanego koperku


  • garść suszonej mięty pieprzowej 


  • pieprz ziołowy i sól do smaku

dodatkowo :


  • mąka orkiszowa do podsypywania


  • słoninka na skwarki + cebulka w piórka - do okraszenia pierożków


Przepis na pierogi ruskie .


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy,dodajemy śmietanę oraz koperek, dokładnie tłuczemy lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, studzimy.

Krok 2.
Obraną cebulę siekamy, wrzucamy na rozgrzane masło, oprószamy solą, smażymy na złoty kolor - dodajemy do ugotowanych ziemniaków.

Krok 3.

Do wystudzonych ziemniaków dodajemy pokruszony ser oraz roztartą w dłoniach miętę pieprzową (około 1 łyżeczka), doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ziołowym - dokładnie wszystko tłuczemy tłuczkiem - tak, aby nie było grudek.

Krok 5.

Przygotowujemy ciasto na pierogi:
do dużej miski wsypujemy obie mąki, dodajemy jajko oraz żółtko, szczyptę soli oraz roztopione masło (może być bardzo ciepłe) i wlewamy część gorącej wody - miksujemy. Po chwili dolewamy ponownie gorącej wody i dalej miksujemy (mieszadła do ciasta) i tak do momentu, kiedy ciasto nie wchłonie więcej wody (jeżeli ciasto wyjdzie nam zbyt rzadkie, to nic nie szkodzi - podsypiemy je mąką na stolnicy i będzie ok.). tak przygotowane ciasto odstawiamy na min. 20 minut - przykryte czystą ściereczką - aby odpoczęło.

Krok 6.

Na stolnicę wykładamy porcję ciasta, rozwałkowujemy na jak najcieńszy placek - w razie potrzeby podsypujemy mąką orkiszową - wykrawamy kółeczka.

Krok 7.

Na każde kółeczko nakładamy porcję farszu, zlepiamy dokładnie brzegi i odkładamy. Po zrobieniu porcji, pierożki od razu gotujemy . W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i odrobiną masła, wrzucamy pierożki, delikatnie mieszamy. Kiedy wypłyną na powierzchnię, zmniejszamy temp. wody, tak aby tylko lekko pyrkała - po około jednej do dwóch minut wyjmujemy pierożki łyżką cedzakową na talerz, polewamy oliwą, aby nie wysychały i przygotowujemy kolejne porcje.

Pierożki podajemy gorące ze skwareczkami ze świeżej słoniny i podsmażoną cebulką. Pycha!!!


Smacznego :)









www.e-ksiazkakucharska.pl


www.e-ksiazkakucharska.pl


www.e-ksiazkakucharska.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger