PELNOZIARNISTY CHLEB ORKISZOWY NA MLEKU
/
0
PEŁNOZIARNISTY CHLEB ORKISZOWY NA MLEKU
SKŁADNIKI :
na 1 duży bochenek
zaczyn:
- 125 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 125 g ciepłej wody
- 125 g ciepłego mleka
- 8 g drożdży suchych instant
- 1 łyżeczka cukru
- 125 g mąki pszennej (zwykłej)
W zaczynie namnożą się drożdże, które zaczną pracować i rosnąć. Kiedy jego powierzchnia stanie się płaska, a na powierzchni pojawią się wyraźne pęcherzyki powietrza, zaczyn będzie już gotowy do użycia (oznacza to, że drożdże namnożyły się wystarczająco i nie mają już pokarmu do dalszego rozwoju) - uważamy, aby nie przeoczyć tego momentu.
ciasto właściwe:
- 125g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 125g ciepłego mleka
- 125 g mąki pszennej
- 1-1,5 łyżeczki soli
- 35 - 40 g oleju
- 50 g ziaren sezamu + ziarna do posypania chleba
Wszystkie składniki na ciasto właściwe dodajemy do żywego zaczynu - mieszamy.
Całość wyrabiamy mikserem przez około 5 minut (ciasto powinno już być całkiem ładne i zwięzłe), następnie przykrywamy miskę czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aby odpoczęło i powoli zaczęła wytwarzać się w nim siatka glutenowa.
Ciasto wyjmujemy z miski na posypaną mąką orkiszową stolnicę i jeszcze wyrabiamy je 'nabijając' w ciasto powietrza - rozciągamy delikatnie i składamy w pół i tak przez około 7 minut (ciasto ma być elastyczne, ale nie powinno rozlewać się po stolnicy) - po uformowaniu bochenka, ten powinien zachować swój kształt. W razie potrzeby, podsypujemy mąką orkiszową* .
* robimy to w miarę ostrożnie, gdyż mąka orkiszowa powoli wchłania wodę więc można szybko przesadzić z nadmiarem mąki
Formujemy bochenek, obsypujemy ziarnami i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Przed włożeniem do piekarnika chleb możemy jeszcze naciąć ostrym nożem.
Wyrośnięty chleb wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika (u mnie na dolny poziom) - w tej temperaturze pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Bochenek jest gotowy, kiedy po uderzeniu w jego spód wyda głuchy odgłos.
Po upieczeniu chleb wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Pamiętajmy, że nawet kiedy bochenek zakończył etap pieczenia w piekarniku, to temperatura w jego środku nadal jest bardzo wysoka i wypiekanie trwa nadal. Dlatego zaleca się, aby nie kroić takiego chleba zaraz po wyjęciu z pieca, tylko dać mu odpocząć jeszcze przez minimum 2 godziny.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz