NAJLEPSZE RACUSZKI NA KEFIRZE
/
3
Racuszki na kefirze.
Przepis na pyszne racuszki na kefirze.
Pyszne, mięciutkie i lekkie jak chmurka racuszki na kefirze z wanilią i pomarańczą. Racuszki na proszku do pieczenia, bez mleka.
Najlepsze racuszki na kefirze - wypróbowany przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam :)
Jak zrobić racuszki na kefirze - przepis, składniki i przygotowanie.
Oto składniki i przyprawy na racuszki na kefirze.
SKŁADNIKI:
- 250g kefiru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy
- sok z jednej pomarańczy
- 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
- 1-2 płaskie łyżki cukru pudru
- 4 jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia
Racuszki na kefirze przepis.
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kefir, cukier waniliowy, sok z pomarańczy, skórkę z pomarańczy, cukier puder, 4 żółtka (z białek będziemy ubijać pianę), proszek do pieczenia oraz szczyptę soli - delikatnie mieszamy, do połączenia wszystkich składników.
*ciasto początkowo będzie zbite, po dodaniu piany z białek stanie się delikatniejsze i puszyste.
Krok 2.
Z pozostałych białek ubijamy sztywną pianę (podczas ubijania możemy wsypać odrobinę cukru lub soli) - gotową pianę dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
Krok 3.
Na patelni rozgrzewamy olej, za pomocą łyżki lub niewielkiej chochelki nakładamy porcje ciasta, smażymy na złoty kolor z każdej strony i gotowe.
Racuszki podajemy z ulubionymi dodatkami, mogą to być : cukier puder, syrop klonowy, dżem, owoce, bita śmietana i inne. Świetne racuszki na podwieczorek, deser lub na piknik.
Polecam także inne przepisy na udany i smakowity podwieczorek >>>
Smacznego :)
Przepis zaktualizowany 2018r.
Bardzo apetyczne ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję, również pozdrawiam :)
UsuńAle cudowne- bardzo podoba mi się to połączenie :)
OdpowiedzUsuń