GLAZUROWANE UDKA KURCZAKA Z GRILLA



GLAZUROWANE UDKA KURCZAKA Z GRILLA

 

Moi Drodzy, przedstawiam Wam dzisiaj przepis na udka z kurczaka pieczone na grillu. Udka te świetnie smakują z grillowanymi śliwkami w boczku i świeżą bagietką.

Polecam przepis :)


Czas przygotowania : około 1h
Liczba porcji: 4

SKŁADNIKI:
  • 4 udka kurczaka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 cebule szalotki
  • 5 łyżek chutney z mango
  • 9 łyżek dobrej oliwy
  • 1/2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól i świeżo zmielony, czarny pieprz do smaku
  • sok z 1/2 cytryny
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Udka kurczaka myjemy, wycieramy ściereczką skropioną octem.

Krok 2.
Szalotki oraz natkę pietruszki drobno siekamy, mieszamy z 5 łyżkami oliwy, doprawiamy solą.

Krok 3.
Palcami przesuwamy ostrożnie pod skórą udek, obluzowujemy ją nieco, smarujemy wewnątrz przygotowanym olejem z pietruszką, szalotką oraz solą.

Krok 4.
Na zewnątrz smarujemy udka 3 łyżkami oleju, posypujemy solą.

Krok 5.
Chutney z mango miksujemy z imbirem, curry, świeżo zmielonym, czarnym pieprzem, solą, sokiem z cytryny oraz 1 łyżką oliwy - odstawiamy.

Krok 6.
Na rozgrzanym grillu układamy udka kurczaka, pieczemy przez około 30 minut, często obracając. Pod koniec pieczenia smarujemy udka pastą z mango - pieczemy do momentu, aż skórka będzie chrupiąca.

Smacznego :)

Zobacz inne przepisy na grilla >>>



*zdjęcie dzięki uprzejmości tiverylucky z freedigitalphotos.net

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger