DZEM Z POMARANCZY I OWOCOW POMELO Z BIALYM WINEM


DŻEM Z POMARAŃCZY I OWOCÓW POMELO Z BIAŁYM WINEM


Moi Drodzy, przedstawiam Wam dzisiaj przepis na niecodzienny, nieco  wykwintny dżem z pomarańczy i owoców pomelo z nutą białego wina. Przepis warty wypróbowania, polecam!


SKŁADNIKI:
  • 250g miąższu z owoców pomelo
  • 250g skórki z owoców pomelo
  • 750g miąższu pomarańczy (ok. 6-8 sztuk)
  • 0,5 litra białego wina (półwytrawne)
  • 1,75 kg cukru
  • 15g kwasku cytrynowego
  • 225g płynu żelującego

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Owoce pomelo szorujemy, sparzamy, obieramy ze skóry. Skórę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, miksujemy razem z wywarem w którym się gotowała - odważamy 250g.

Krok 2.
Miksujemy 250g miąższu z pomelo.

Krok 3.
Pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki, kroimy - odważamy 750g.

Krok 4.
Miąższ z pomelo, kawałki pomarańczy, zmiksowaną skórkę z pomelo, wino, cukier oraz kwasek cytrynowy łączymy doprowadzamy do wrzenia - gotujemy około 10 minut, cały czas mieszając. Następnie wlewamy płyn żelujący i jeszcze raz zagotowujemy na największym ogniu,  przekładamy całość do wyparzonym słoików i szczelnie zamykamy.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger