Liczba gości w ciągu ostatniego roku

GALARETKA Z KURCZAKA




GALARETKA Z KURCZAKA

 

Gotowanie to taka kojąca przyjemność...

Niektóre dania przywołują dawne dni...i właśnie to danie przywołuje mi na myśl minioną, zupełnie inną epokę. 

Galaretka niegdyś częściej przyrządzana była z nóżek wieprzowych, golonek - bardzo długo i powoli gotowanych. Kości były tak wygotowane, że wywar z nich był wręcz kleisty. Żadnej żelatyny nie trzeba było dodawać. Tak pamiętam z domu rodzinnego. 

Taką galaretkę można przygotować z okazji różnych uroczystości domowych, sprawdzi się jako przystawka lub zakąska. Podajemy z sokiem z cytryny, octem lub tartym chrzanem.




SKŁADNIKI:
  • 1 sprawiony kurczak
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 1 por (biała część)
  • kawałek selera
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • po kilka ziarenek pieprzu czarnego i ziela
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 kostka bulionu drobiowego (ewentualnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki żelatyny spożywczej
 dodatkowo
do każdej salaterki lub foremki na galaretkę :
  • jajka na twardo, pokrojone w plasterki (po jednym plasterku do każdej)
  • zielony groszek konserwowy
  • marchew z wywaru pokrojona w kostkę
  • czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • spora ilość mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekane same listki, bez łodyżek)

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Kurczaka płuczemy, kroimy na kawałki, usuwamy nadmiar tłuszczu - wkładamy do garnka.

Krok 2.
Warzywa obieramy, płuczemy, kroimy na kawałki - dodajemy do garnka z mięsem, wrzucamy 1/2 pęczka natki pietruszki, ziarenka pieprzu i ziela, liście laurowe, zalewamy wszystko chłodną wodą, tak aby przykryła wszystkie składniki, zagotowujemy, gotujemy na wolnym ogniu przez około 1 godzinę bez przykrycia.

Krok 3.
Wyjmujemy kawałki kurczaka z wywaru - odkładamy do wystudzenia następnie oddzielamy mięso od kości i skóry  - kroimy na małe kawałki.

Krok 4.
Pozostały wywar przecedzamy, odparowujemy chwilę, dodajemy zmiażdżony czosnek, kostkę bulionową (ewentualnie) i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, możemy dosypać odrobinę cukru. Następnie wsypujemy żelatynę, doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, zdejmujemy z ognia.

* kiedy wywar nieco się 'ustoi' , delikatnie kładziemy na wierzch ręcznik papierowy i zdejmujemy nadmiar tłuszczu, który wsiąknie w ręcznik.

Krok 5.
Do każdej salaterki wkładamy na dno po 1 plasterku jajka ugotowanego na twardo, oprószamy czarnym pieprzem, następnie dodajemy po 1 łyżeczce groszku konserwowego, pokrojoną drobno marchewkę z wywaru oraz czerwoną paprykę, rozkładamy mięso, posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz pieprzem mielonym. Zalewamy wszystkie salaterki wywarem z kurczaka - odstawiamy do wystudzenia, przechowujemy w lodówce.

Smacznego :) 





3 komentarze:

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger