CHLEB PSZENNO-ŻYTNI - szybki i chrupiący z foremki
/
2
CHLEB PSZENNO-ŻYTNI - szybki i chrupiący z foremki
Jak przygotować szybki i chrupiący chleb pszenno-żytni w domu -wypróbowany przepis krok po kroku.
Bardzo prosty w przygotowaniu chleb domowy, wystarczy połączyć wszystkie składniki, dokładnie wyrobić i poczekać, aż drożdże zrobią swoją robotę ;) Potem do piekarnika i gotowe. Ciasto jest raczej luźne, ale nie za bardzo(!), więc pieczemy chleb w foremce.
Przepis na to ciasto chlebowe możecie tak naprawdę potraktować jako bazę do własnych pomysłów na wypiek: możecie oczywiście dodać inne ziarna np. słonecznika, dyni, lub podsmażone skwarki z boczku, podsmażoną cebulkę - więc korzystajcie z przepisu i oczywiście ulepszajcie go!
Polecam pięknie :) K.K.
SKŁADNIKI:
- 450g mąki pszennej chlebowej typ 650
- 3 kopiaste łyżki mąki żytniej
- ok. 30g (max.50g) miękkiego masła
- 250ml letniej wody (w razie potrzeby można dolać jeszcze 50ml)
- 1 torebka drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka nasion kminku + dodatkowa porcja do posypania chleba
PRZYGOTOWANIE :
Krok 1.
Wszystkie składniki na chleb łączymy w misce, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto - odstawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce na 30 minut.
Krok 2.
Następnie przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem foremki (max. do 1/2 wysokości) i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 50-60 minut.
Krok 3.
Wyrośnięte ciasto posypujemy ziarnami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni *
Ja mam niski piekarnik, więc wyższa temperatura sprawiłaby, że mój chlebek byłby zbyt spieczony z wierzchu, w normalnym piekarniku chlebek pieczemy w 220 stopniach. jeżeli okazałoby się, że chlebek mocno się zarumienia po 20 minutach można obniżyć temp. do 190-200stopni.
Czas pieczenia 50 minut.
Po upieczeniu chlebek zostawiamy jeszcze 15 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, następnie wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. Najlepiej zacząć kroić chlebek dopiero po 2 godzinach jego odpoczynku.
Po upieczeniu chlebek zostawiamy jeszcze 15 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, następnie wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. Najlepiej zacząć kroić chlebek dopiero po 2 godzinach jego odpoczynku.
co robić przez 2 godziny od upieczenia? no chyba wyjść aby nie zajadać
OdpowiedzUsuńFajny ten komentarz :) Wielką radość mi sprawił. Zajrzyj do mnie jeszcze czasem, pięknie zapraszam :)
Usuń