ZUPA ZIEMNIACZANA

ZUPA ZIEMNIACZANA Z ZACIERKAMI I BOCZKIEM- poczciwa kartoflanka z sokiem z kiszonych ogórków ❤


najlepsza kartoflanka www.e-ksiazkakucharska.pl
zupa ziemniaczana fot. Moja Książka Kucharska


Tradycyjna zupa ziemniaczana z boczkiem


Czas na solidną porcję rozgrzewającej kartoflanki 😋😋😋
Zobacz jak szybko możesz ją przygotować w domu.

Absolutnie doskonała zupa ziemniaczana z kluseczkami, kurczakiem, podsmażoną cebulką i z boczkiem, ugotowana na rosole. 


Tak, to prawda, w internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na poczciwą kartoflankę - Magdy Gessler, Ewy Wachowicz, tradycyjną, z kiełbasą, z boczkiem, a nawet bez mięsa i wszystkie są cudowne! 😀👍👍
A oto moja wersja zupy ziemniaczanej, korzystajcie z przepisu i oczywiście ulepszajcie go 😊
Ślicznie pozdrawiam :) K.K.

Domowa zupa ziemniaczana z zacierkami i boczkiem ugotowana na rosole - przepis.




Oto składniki na zupę ziemniaczaną


SKŁADNIKI :



  • 3 litry bulionu warzywnego lub drobiowego

  • zacierki do zupy (przygotowane wg. przepisu poniżej)

  • 1 udko lub ćwiartka z kurczaka

  • 7 średnich ziemniaków, pokrojonych w kostkę

  • 1 marchew, starta na tarce do jarzyn

  • kawałek boczku, pokrojony w kostkę, podsmażony 

  • 1 cebula, pokrojona w kostkę, podsmażona na złoto

  • 1 liść laurowy

  • po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego

  • 1/2 łyżeczki nasion kminku

  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • posiekana natka pietruszki lub koperek

  • sól i pieprz do smaku, maggi

  • ok. 1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków
zacierki:

  • 5 czubatych łyżek mąki pszennej+kilka łyżek do podsypywania

  • 1 jajko

  • 3 łyżki wody

  • szczypta soli
Z podanych składników wyrabiamy twarde ciasto, podsypując dodatkową ilością mąki około 3-4 łyżkami.  Może zajść potrzeba dosypania większej ilości mąki, w zależności od jej wilgotności. 
Przygotowane ciasto drobniutko siekamy nożem lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ja posiekałam na stolnicy (wydaje mi się, że tak jest łatwiej), oprószyłam jeszcze mąką, rozłożyłam równomiernie na stolnicy i zostawiłam na chwilę, aby podeschły.


www.e-ksiakakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl

zacierki do zupy fot. Moja Książka Kucharska

Jak przygotować domową zupę ziemniaczaną z zacierkami - sprawdzony przepis krok po kroku. 👌


PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
W garnku zagotowujemy bulion, wkładamy mięso z kurczaka, listek, ziele i pieprz ziarnisty - gotujemy powoli około 15 minut. W razie konieczności zdejmujemy z powierzchni 'szumowiny'.

Krok 2.
Następnie do zupy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, startą marchew, podsmażony boczek i cebulkę, posiekaną zieleninę i przyprawy - gotujemy powoli przez kolejne 15 minut.

Na około 5 minut przed końcem gotowania, do zupy dodajemy przygotowane wcześniej zacierki, zupę, w razie potrzeby, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z kiszonych ogórków - gotujemy aż zacierki będą gotowe (jakieś 5 minut).

Krok 3.
Wyjmujemy z zupy mięso z kurczaka, obieramy z kości i skóry, kroimy na kawałeczki i wrzucamy z powrotem do zupy.

Zupę podajemy gorącą z kromką świeżego, chrupiącego chleba, posypujemy świeżą, posiekaną zieleniną :)

Smacznego :)

Zobacz inne fantastyczne przepisy na domowe zupy dla całej rodziny>>>



najlepsza kartoflanka w www.e-ksiazkakucharska.pl
zupa ziemniaczana fot. Moja Książka Kucharska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger