BABKA CYTRYNOWA z olejem
/
0
BABKA CYTRYNOWA z olejem
Jak przygotować domową babkę cytrynową z olejem- sprawdzony przepis krok po kroku.
Przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie ciasta - łatwe i szybkie.
Babka idealna nie tylko na Wielkanoc - równie pyszna do herbaty i kawy...mniam!! :)Babkę tą można również upiec w keksówce (dł. 25cm), a cytryny można zastąpić 2 średnimi pomarańczami (skórka i sok).
Cukier i skórkę z cytryny dobrze jest dodatkowo razem zmielić.
Zapraszam do wypróbowania :)
Ślicznie pozdrawiam:) K.K.
SKŁADNIKI:
- ok.3/4 szklanki oleju słonecznikowego+dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
- 260g mąki pszennej
- 260g cukru
- 2 cytryny, najlepiej organiczne, skórka i sok
- 70g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę do babki lub keksówkę natłuszczamy olejem i posypujemy mąką.
Krok 2.
Mąkę pszenną i kukurydzianą, cukier, skórkę i sok z cytryny, olej, jajka, mleko i proszek do pieczenia umieszczamy w misce, mieszamy, wyrabiamy ciasto mikserem kilka minut, do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 35-45 minut, aż nabierze złotego koloru.
Babkę pozostawiamy w formie do ostygnięcia przez około 10 minut, wykładamy na talerz i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz