PIEROGI LENIWE - z serem i ziemniakami, przepis

najlepszy sprawdzony przepis www.e-ksiazkakucharska.pl
Pierogi leniwe fot. Moja Książka Kucharska


Pierogi leniwe.

Najlepszy przepis na zawsze udane pierogi leniwe.


Pierogi leniwe to inaczej kluski z serem i ziemniakami z niewielką ilością mąki oraz jajkiem. Leniwe powinny być mięciutkie i delikatne - wtedy są najsmaczniejsze. Tak naprawdę im mniej mąki tym leniwe będą lepsze. Ciasto może okazać się trochę kleiste, trudniejsze w obróbce, jednak nie należy się zrażać. Podsypujemy mąką i toczymy wałeczki ;) Powinno się udać.

Jak zrobić klasyczne leniwe pierogi .


Podczas gotowania pierogów leniwych, jak również innych klusek np. pyz lub kartaczy, należy zawsze pamiętać, aby woda w garnku jedynie lekko wrzała. Na silnym ogniu kluski mogą się rozpaść i niestety cała nasza praca pójdzie na marne. Bardzo ważne jest także niezwłoczne gotowanie klusek zaraz po ich przygotowaniu - pamiętajcie o tym zawsze: dodatek mąki ziemniaczanej do klusek = od razu gotowanie - nie ma leżenia na stolnicy ;)

Najlepsze pierogi leniwe - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.

Z czym podać pierogi leniwe.


Obłędne, zdecydowanie przepyszne, mięciutkie pierogi leniwe - fantastyczne z tartą bułką przesmażoną na maśle lub ze śmietaną posypane cukrem 😋😋😋👌 Tak naprawdę to tylko kwestia smaku, z czym najbardziej lubicie takie pierożki 😉


Przepis niezawodny, poradzicie sobie na pewno, więc śmiało korzystajcie z niego.

Ślicznie pozdrawiam :) K.K.

Oto składniki na pierogi leniwe z ziemniakami i serem.


SKŁADNIKI NA PIEROGI LENIWE:



  • kopiasta szklanka ugotowanych, wystudzonych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków


  • 500g sera białego, przetartego przez sito


  • 3 jajka


  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej


  • 2 łyżki masła


  • sól i pieprz do smaku


  • mąka pszenna do podsypania



Pierogi leniwe przepis.


RZYGOTOWANIE PIEROGÓW LENIWYCH:


Krok 1.

Oddzielamy żółtka od białek.

Krok 2,

Żółtka ucieramy razem z masłem na puszystą masę, z białek ubijamy sztywną pianę.

Krok 3.

Łączymy w misce ziemniaki, ser biały i żółtka z masłem, dokładnie mieszamy.

Następnie dodajemy pianę z białek, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy delikatnie z masą ziemniaczaną, dosypując mąkę ziemniaczaną.


Krok 4.

Powstałą masę ziemniaczaną przekładamy na wysypaną mąką stolnicę, chwilę zagniatamy .

Krok 5.

Z ciasta formujemy wałki o średnicy ok. 2,5cm, spłaszczamy je i kroimy w romby.

Krok 6.

Przygotowane pierożki od razu wrzucamy do gotującej się wody, solimy ją - gotujemy około 3 minuty od chwili gdy wypłyną na powierzchnię, odcedzamy je i podajemy polane przesmażoną na maśle bułką tartą lub śmietanką posypane cukrem.

Pierogi leniwe z ziemniakami i serem - z czym podać?


Oto kilka pysznych pomysłów na obiad :
- pierogi leniwe okraszone zrumienioną cebulką i boczkiem
- pierogi leniwe w sosie grzybowym ze świeżych grzybów
- pierogi leniwe z kwaśną śmietaną i posiekanym koperkiem
- pierogi leniwe polane zrumienioną na maśle bułką tartą
- pierogi leniwe z pesto bazyliowym
- pierogi leniwe z bitą śmietaną, posypane cukrem i cynamonem
- pierogi leniwe z bitą śmietaną i sezonowymi owocami

Smacznego :)


Sprawdź pozostałe przepisy na fantastyczne potrawy z ziemniaków >>>


Zapraszam na mój Facebook :)


fantastyczny sprawdzony przepis www.e-ksiazkakucharska.pl
Pierogi leniwe fot. Moja Książka Kucharska

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Oj, ja również :) Właściwie wszyscy w domu je lubimy...znikają natychmiast ;)))
      Ślicznie pozdrawiam :)

      Usuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger