Liczba gości w ciągu ostatniego roku

PIEROGI LENIWE - z serem i ziemniakami, przepis

najlepszy sprawdzony przepis www.e-ksiazkakucharska.pl
Pierogi leniwe.


Pierogi leniwe z serem i ziemniakami

Pierogi leniwe z serem i ziemniakami to prosta i pyszna potrawa, która zadowoli każdego wielbiciela klusek. Wiele przepisów na tę potrawę składa się z zaledwie kilku składników, takich jak ugotowane ziemniaki, biały ser, jajka oraz mąka ziemniaczana lub pszenna.

         Aby przygotować pierogi leniwe z serem i ziemniakami, należy najpierw ugotować ziemniaki, przepuścić przez praskę i wystudzić. Następnie ser biały należy przetrzeć przez sito i dodać do ziemniaków, razem z jajkami i mąką. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita masa. Zaraz po przygotowaniu masy, należy uformować wałek, lekko spłaszczyć i pokroić na kawałki o długości około 3cm, a następnie ugotować je w osolonej wodzie. Gotowanie zwykle trwa około 3 minuty od chwili, kiedy kluski wypłyną na powierzchnię.


Pierogi leniwe z serem i ziemniakami

Pierogi leniwe z serem i ziemniakami można podawać na wiele sposobów. Najczęściej polewa się je masłem lub dodaje pokrojony i podsmażony boczek. Można również dodać śmietanę lub zrumienioną cebulę, co nadaje im dodatkowego smaku.


SKŁADNIKI NA PIEROGI LENIWE:



  • kopiasta szklanka ugotowanych, wystudzonych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków


  • 500g sera białego, przetartego przez sito


  • 3 jajka


  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej


  • 2 łyżki masła


  • sól i pieprz do smaku


  • mąka pszenna do podsypania



Pierogi leniwe


Przygotowanie:


Krok 1.

  • Oddzielamy żółtka od białek.

Krok 2.

  • Żółtka ucieramy razem z masłem na puszystą masę, z białek ubijamy sztywną pianę.

Krok 3.

  • Łączymy w misce ziemniaki, ser biały i żółtka z masłem, dokładnie mieszamy.

  • Następnie dodajemy pianę z białek, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy delikatnie z masą ziemniaczaną, dosypując mąkę ziemniaczaną.

Krok 4.

  • Powstałą masę ziemniaczaną przekładamy na wysypaną mąką stolnicę, chwilę zagniatamy .

Krok 5.

  • Z ciasta formujemy wałki o średnicy ok. 2,5cm, spłaszczamy je i kroimy w romby.

Krok 6.

  • Przygotowane pierożki od razu wrzucamy do gotującej się wody, solimy ją - gotujemy około 3 minuty od chwili gdy wypłyną na powierzchnię, odcedzamy je i podajemy polane przesmażoną na maśle bułką tartą lub śmietanką posypane cukrem.

Pierogi leniwe z serem i ziemniakami to potrawa, która świetnie sprawdza się jako danie obiadowe lub kolacyjne. Są one proste i szybkie do przygotowania, a jednocześnie bardzo smaczne i sycące. Dzięki swej uniwersalności są lubiane przez wiele osób i często pojawiają się na stołach w polskich domach.

Miłego gotowania!

fantastyczny sprawdzony przepis www.e-ksiazkakucharska.pl
Pierogi leniwe fot. Moja Książka Kucharska

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Oj, ja również :) Właściwie wszyscy w domu je lubimy...znikają natychmiast ;)))
      Ślicznie pozdrawiam :)

      Usuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger