Pierogi leniwe.
Pierogi leniwe.
Najlepszy przepis na zawsze udane pierogi leniwe.
Pierogi leniwe, czyli kluski z serem i ziemniakami z niewielką ilością mąki oraz jajkiem. Leniwe powinny być mięciutkie i delikatne - wtedy są najsmaczniejsze. Tak naprawdę im mniej mąki tym leniwe będą lepsze. Ciasto może okazać się trochę kleiste, trudniejsze w obróbce, jednak nie należy się zrażać. Podsypujemy mąką i toczymy wałeczki ;) Powinno się udać.
Pierogi leniwe z serem i ziemniakami
Podczas gotowania pierogów leniwych, jak również innych klusek np. pyz lub kartaczy, należy zawsze pamiętać, aby woda w garnku jedynie lekko wrzała. Na silnym ogniu kluski mogą się rozpaść i niestety cała nasza praca pójdzie na marne. Bardzo ważne jest także niezwłoczne gotowanie klusek zaraz po ich przygotowaniu. Pierogi leniwe z serem i ziemniakami - Zobacz wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie krok po kroku.
Z czym podać pierogi leniwe.
Obłędne, zdecydowanie przepyszne, mięciutkie pierogi leniwe - fantastyczne z tartą bułką przesmażoną na maśle lub ze śmietaną posypane cukrem 😋😋😋👌 Tak naprawdę to tylko kwestia smaku, z czym najbardziej lubicie leniwe 😉
Przepis niezawodny, poradzicie sobie na pewno, więc śmiało korzystajcie z niego.
Oto składniki na pierogi leniwe z ziemniakami i serem.
SKŁADNIKI NA PIEROGI LENIWE:
- kopiasta szklanka ugotowanych, wystudzonych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- 500g sera białego, przetartego przez sito
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- mąka pszenna do podsypania
Pierogi leniwe przepis.
RZYGOTOWANIE PIEROGÓW LENIWYCH:
Krok 1.
Oddzielamy żółtka od białek.
Krok 2,
Żółtka ucieramy razem z masłem na puszystą masę, z białek ubijamy sztywną pianę.
Krok 3.
Łączymy w misce ziemniaki, ser biały i żółtka z masłem, dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy pianę z białek, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy delikatnie z masą ziemniaczaną, dosypując mąkę ziemniaczaną.
Krok 4.
Powstałą masę ziemniaczaną przekładamy na wysypaną mąką stolnicę, chwilę zagniatamy .
Krok 5.
Z ciasta formujemy wałki o średnicy ok. 2,5cm, spłaszczamy je i kroimy w romby.
Krok 6.
Przygotowane pierożki od razu wrzucamy do gotującej się wody, solimy ją - gotujemy około 3 minuty od chwili gdy wypłyną na powierzchnię, odcedzamy je i podajemy polane przesmażoną na maśle bułką tartą lub śmietanką posypane cukrem.
Smacznego :)
Sprawdź pozostałe przepisy na fantastyczne potrawy z ziemniaków >>>
Zapraszam na mój Facebook :)
Pierogi leniwe fot. Moja Książka Kucharska
uwielbiam leniwe ;)
OdpowiedzUsuńOj, ja również :) Właściwie wszyscy w domu je lubimy...znikają natychmiast ;)))
UsuńŚlicznie pozdrawiam :)