PIEROGI LENIWE - z serem i ziemniakami, przepis
Pierogi leniwe z serem i ziemniakami
Pierogi leniwe z serem i ziemniakami to prosta i pyszna potrawa, która zadowoli każdego wielbiciela klusek. Wiele przepisów na tę potrawę składa się z zaledwie kilku składników, takich jak ugotowane ziemniaki, biały ser, jajka oraz mąka ziemniaczana lub pszenna.
Aby przygotować pierogi leniwe z serem i ziemniakami, należy najpierw ugotować ziemniaki, przepuścić przez praskę i wystudzić. Następnie ser biały należy przetrzeć przez sito i dodać do ziemniaków, razem z jajkami i mąką. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita masa. Zaraz po przygotowaniu masy, należy uformować wałek, lekko spłaszczyć i pokroić na kawałki o długości około 3cm, a następnie ugotować je w osolonej wodzie. Gotowanie zwykle trwa około 3 minuty od chwili, kiedy kluski wypłyną na powierzchnię.
Pierogi leniwe z serem i ziemniakami
SKŁADNIKI NA PIEROGI LENIWE:
- kopiasta szklanka ugotowanych, wystudzonych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- 500g sera białego, przetartego przez sito
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- mąka pszenna do podsypania
Pierogi leniwe
Przygotowanie:
Krok 1.
- Oddzielamy żółtka od białek.
Krok 2.
- Żółtka ucieramy razem z masłem na puszystą masę, z białek ubijamy sztywną pianę.
Krok 3.
- Łączymy w misce ziemniaki, ser biały i żółtka z masłem, dokładnie mieszamy.
- Następnie dodajemy pianę z białek, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy delikatnie z masą ziemniaczaną, dosypując mąkę ziemniaczaną.
Krok 4.
- Powstałą masę ziemniaczaną przekładamy na wysypaną mąką stolnicę, chwilę zagniatamy .
Krok 5.
- Z ciasta formujemy wałki o średnicy ok. 2,5cm, spłaszczamy je i kroimy w romby.
Krok 6.
- Przygotowane pierożki od razu wrzucamy do gotującej się wody, solimy ją - gotujemy około 3 minuty od chwili gdy wypłyną na powierzchnię, odcedzamy je i podajemy polane przesmażoną na maśle bułką tartą lub śmietanką posypane cukrem.
Pierogi leniwe z serem i ziemniakami to potrawa, która świetnie sprawdza się jako danie obiadowe lub kolacyjne. Są one proste i szybkie do przygotowania, a jednocześnie bardzo smaczne i sycące. Dzięki swej uniwersalności są lubiane przez wiele osób i często pojawiają się na stołach w polskich domach.
Miłego gotowania!
uwielbiam leniwe ;)
OdpowiedzUsuńOj, ja również :) Właściwie wszyscy w domu je lubimy...znikają natychmiast ;)))
UsuńŚlicznie pozdrawiam :)