MAKARON Z PIECZARKAMI - prosty przepis na szybkie danie z makaronem

www.e-ksiazkakucharska.pl


Makaron z pieczarkami.


Prosty przepis na szybkie danie z makaronem.


Przepis na szybki obiad z makaronem w sosie jogurtowo-czosnkowym z pieczarkami.


 Pyszny makaron penne w sosie jogurtowo- czosnkowym, z pieczarkami, szynką parmeńską i tymiankiem. Makaron w sosie z grzybami to idealny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny.

Czas porzucić ciężkie śmietanowe sosy do makaronu na rzecz lekkiej wiosennej jogurtowo-czosnkowej wersji! :)

Jak zrobić makaron z pieczarkami - wypróbowany,prosty przepis, składniki i przygotowanie.






Oto składniki i przyprawy na  makaron z pieczarkami.


SKŁADNIKI :
4 porcje

  • 300g makaronu penne

  • 1 szklanka oczyszczonych i pokrojonych grzybów leśnych lub pieczarek

  • 1 średnia cebula sałatkowa, drobno posiekana

  • 6 -7 plasterków suszonej szynki parmeńskiej, pokrojona w kostkę

  • 1 łyżka drobniutko posiekanej natki pietruszki (same listki bez łodyżek)

  • kilka gałązek tymianku

  • 3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego

  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę

  • 5 łyżek tartego parmezanu do sosu

  • 8 łyżek tartego parmezanu do posypania (po 2 łyżki na porcję)

  • sól do smaku

  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku

  • 2 łyżki oliwy

Przepis na makaron z pieczarkami.


PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente (!), odcedzamy. Wkładamy z powrotem do garnka, trzymamy w cieple.

Krok 2.
Na większej patelni na oliwie podduszamy posiekaną cebulę (nie rumienimy), gdy się zeszkli dodajemy szynkę parmeńską i mieszając smażymy jeszcze 2-3 minuty.

Krok 3.
Następnie dodajemy pokrojone grzyby i pietruszkę, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy, często mieszając, około 5 minut, aż cały płyn odparuje.

Krok 4.
Jogurt naturalny mieszamy z czosnkiem, tartym parmezanem i listeczkami tymianku otartymi z gałązek - wlewamy na patelnię, mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku i mieszamy z makaronem w garnku.

Porcje makaronu wykładamy na ogrzane talerze, posypujemy tartym parmezanem i dekorujemy gałązkami świeżego tymianku.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger