MAKARON Z PIECZARKAMI - prosty przepis na szybkie danie z makaronem
/
0
Makaron z pieczarkami.
Prosty przepis na szybkie danie z makaronem.
Przepis na szybki obiad z makaronem w sosie jogurtowo-czosnkowym z pieczarkami.
Pyszny makaron penne w sosie jogurtowo- czosnkowym, z pieczarkami, szynką parmeńską i tymiankiem. Makaron w sosie z grzybami to idealny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny.
Jak zrobić makaron z pieczarkami - wypróbowany, prosty przepis, składniki i przygotowanie.
Oto składniki i przyprawy na makaron z pieczarkami.
SKŁADNIKI :
4 porcje
- 300g makaronu penne
- 1 szklanka oczyszczonych i pokrojonych grzybów leśnych lub pieczarek
- 1 średnia cebula sałatkowa, drobno posiekana
- 6 -7 plasterków suszonej szynki parmeńskiej, pokrojona w kostkę
- 1 łyżka drobniutko posiekanej natki pietruszki (same listki bez łodyżek)
- kilka gałązek tymianku
- 3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
- 5 łyżek tartego parmezanu do sosu
- 8 łyżek tartego parmezanu do posypania (po 2 łyżki na porcję)
- sól do smaku
- świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
Przepis na makaron z pieczarkami.
PRZYGOTOWANIE :
Krok 1.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente (!), odcedzamy. Wkładamy z powrotem do garnka, trzymamy w cieple.
Krok 2.
Na większej patelni na oliwie podduszamy posiekaną cebulę (nie rumienimy), gdy się zeszkli dodajemy szynkę parmeńską i mieszając smażymy jeszcze 2-3 minuty.
Krok 3.
Następnie dodajemy pokrojone grzyby i pietruszkę, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy, często mieszając, około 5 minut, aż cały płyn odparuje.
Krok 4.
Jogurt naturalny mieszamy z czosnkiem, tartym parmezanem i listeczkami tymianku otartymi z gałązek - wlewamy na patelnię, mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku i mieszamy z makaronem w garnku.
Porcje makaronu wykładamy na ogrzane talerze, posypujemy tartym parmezanem i dekorujemy gałązkami świeżego tymianku.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz