MAKARON W SOSIE JOGURTOWO-CZOSNKOWYM - z grzybami, szynką parmeńską i tymiankiem

www.e-ksiazkakucharska.pl

Przepis na szybki obiad z makaronem w sosie jogurtowo-czosnkowym.


Czas porzucić ciężkie śmietanowe sosy do makaronu na rzecz lekkiej wiosennej jogurtowo-czosnkowej wersji! :)
Przepyszny makaron z grzybami, szynką parmeńską i tymiankiem to idealny obiad dla całej rodziny.

Jak zrobić makaron z sosem - wypróbowany przepis krok po kroku.


SKŁADNIKI :
4 porcje
  • 300g makaronu penne
  • 1 szklanka oczyszczonych i pokrojonych grzybów leśnych lub pieczarek
  • 1 średnia cebula sałatkowa, drobno posiekana
  • 6 -7 plasterków suszonej szynki parmeńskiej, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka drobniutko posiekanej natki pietruszki (same listki bez łodyżek)
  • kilka gałązek tymianku
  • 3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • 5 łyżek tartego parmezanu do sosu
  • 8 łyżek tartego parmezanu do posypania (po 2 łyżki na porcję)
  • sól do smaku
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente (!), odcedzamy. Wkładamy z powrotem do garnka, trzymamy w cieple.

Krok 2.
Na większej patelni na oliwie podduszamy posiekaną cebulę (nie rumienimy), gdy się zeszkli dodajemy szynkę parmeńską i mieszając smażymy jeszcze 2-3 minuty.

Krok 3.
Następnie dodajemy pokrojone grzyby i pietruszkę, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy, często mieszając, około 5 minut, aż cały płyn odparuje.

Krok 4.
Jogurt naturalny mieszamy z czosnkiem, tartym parmezanem i listeczkami tymianku otartymi z gałązek - wlewamy na patelnię, mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku i mieszamy z makaronem w garnku.

Porcje makaronu wykładamy na ogrzane talerze, posypujemy tartym parmezanem i dekorujemy gałązkami świeżego tymianku.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger