KOTLETY MIELONE Z CEBULĄ I CZOSNKIEM (SZNYCLE) - NAJLEPSZE


Przepis na prawdziwy, domowy mielony.


Kotlety mielone z cebulą i czosnkiem to dzisiaj absolutna klasyka. Tradycyjny przepis na mielone jak u babci podaje tylko kilka podstawowych składników. A sekretem najlepszego smaku kotletów jest bardzo dokładne wyrobienie masy mięsnej. W przeciwnym razie sznycle nigdy nie będą tak smaczne.
Oczywiście na przestrzeni czasu, tradycyjny przepis zanotował wiele zmian. Dzisiaj kotlety mielone przygotowujemy z grzybami, suszonymi pomidorami, serem, oliwkami, a nawet ugotowanym ryżem. I to też jest OK :)

Przepis na tradycyjne sznycle, dzięki któremu mięso będzie wyjątkowo soczyste.



SKŁADNIKI:
  •  50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • łyżka masła
  • 1/2 szklanki rosołu
  • kopiasta łyżka tartej bułki
  • jajko + białko
  • 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku (może być mrożony)
  • 1 cebula, starta na tarce o dużych oczkach 
  • 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę + 2 ząbki czosnku do smażenia
  • sól, pieprz
  • smalec do smażenia
  • tarta bułka i mąka krupczatka (pół na pół) do panierowania

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Tartą bułkę zalewamy ciepłym rosołem, mieszamy, dodajemy masło - odstawiamy na kilka minut.

W misce łączymy wszystkie wymienione składniki i bardzo dokładnie wyrabiamy masę mięsną. 

Krok 2.
Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formujemy zgrabne kotlety, układamy na desce, wkładamy na godzinę do lodówki.

Krok 3.
Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy ząbki czosnku, gdy tylko się zrumienią - odrzucamy. Kotlety panierujemy w tartej bułce wymieszanej z mąką krupczatką, smażymy na średnim ogniu, aż się zrumienią. Naczynie przykrywamy i trzymamy w cieple przez 10-15 minut (aż "dojdą").

Propozycja podania:
-mielone z tłuczonymi ziemniakami i zasmażanymi buraczkami
-liście sałaty lub rukoli skropione octem balsamicznym i pomidorki koktajlowe oprószone świeżo zmielonym pieprzem i solą morską, dekorujemy ćwiartkami cytryny
-mielone z ziemniakami z wody i mizerią

Smacznego:)



2 komentarze:

  1. W moim regionie sznycel to kotlet schabowy, a mielony to mielony :) Koperek, czosnek, super doprawione mięsko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W moim regionie z kolei funkcjonują właśnie te dwie nazwy jednej potrawy, np. dla niektórych znajomych nie istnieje zupełnie nazwa kotlet mielony tylko właśnie sznycel :) Cieszę się z odwiedzin i zapraszam jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger