SURÓWKA Z SAŁATĄ, JAJKAMI I RZODKIEWKĄ DO OBIADU


Prosta, szybka i pyszna surówka z sałatą, jajkami i rzodkiewką do obiadu.


Nie od dziś wiadomo, że smak domowych potraw nie może równać się z żadnym innym. Tym bardziej zachęcam do wypróbowania przepisu na zdrową sałatkę, przygotowaną ze świeżych, kolorowych i pachnących warzyw. Aby wzbogacić smak sałatki, można dodać do niej suszone pomidory, fetę, a nawet owoce np. pokrojonego na mniejsze kawałki ananasa. 
 

----------------------------------
Liczba porcji : 4
Czas przygotowania : 10 minut
----------------------------------

SKŁADNIKI:

  • 1 głowa sałaty (dowolnej, ulubionej)

  • 2 -3 jajka ugotowane na twardo lub 7 jajek przepiórczych pokrajanych na połówki

  • 2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany

  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • 1 cebulka szalotka
  • kilka rzodkiewek, umytych i pokrojonych w plasterki
  • kilka pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
  • 4 pomidorki koktajlowe do dekoracji

  • pieprz biały, mielony

  • sól

  • posiekany szczypiorek do posypania surówki



PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Opłukane i osuszone liście sałaty rozrywamy na mniejsze kawałki - rozkładamy w salaterce.


Krok 2.

Ugotowane na twardo jajka siekamy - posypujemy nimi liście sałaty.

Krok 3.
Szalotkę siekamy w kostkę - dodajemy do surówki.
Następnie wsypujemy rzodkiewkę oraz pomidorki.

Krok 4.
Do śmietany dodajemy posiekany koperek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem , mieszamy dokładnie - polewamy surówkę i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.

Surówkę podajemy nie później niż 10 minut po przygotowaniu (jeżeli przygotowujemy surówkę z sałaty lodowej, może ona 'postać' dłużej).

Smacznego :) 



 

1 komentarz:

  1. Pyszna sałatka, wyszła super, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger