SURÓWKA Z SAŁATĄ, POMIDORAMI, KIEŁKAMI I FETĄ, do obiadu


Pyszna, wiosenna sałatka z pomidorami, kiełkami i fetą. Prosta sałatka do obiadu. 

------------------------------------
Liczba porcji : 4
Czas przygotowania : 20 minut
------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • 1 mała głowa sałaty (ulubionej)
  • 4 średniej wielkości , jędrne pomidory
  • 1 słodka cebula (sałatkowa)
  • kopiasta łyżka posiekanego koperku, rzeżuchą, szczypiorkiem lub inną ulubioną zieleniną
  • garść kiełków np. fasoli mung (lub innych ulubionych)
  • 1/2 kostki sera feta sałatkowego
sos:
  • szklanka śmietany
  • 2 łyżki łagodnego majonezu
  • sól
  • pieprz
  • szczypta przyprawy prowansalskiej


PRZYGOTOWANIE: 

Krok 1.
Umyte i osuszone liście sałaty rozrywamy na mniejsze kawałki - układamy w salaterce.

Krok 2.
Przygotowujemy sos: śmietanę łączymy z majonezem, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dodajemy szczyptę przyprawy prowansalskiej, mieszamy - polewamy sałatę.

Krok 3.
Pomidory kroimy w plasterki lub w ósemki (można je wcześniej sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki) - układamy je na sałacie.

Krok 4.
Obraną cebulę kroimy w piórka - układamy na pomidorach, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę oraz ulubione kiełki

Krok 5.
Całość surówki obficie posypujemy posiekanym koperkiem, rzeżuchą lub inną świeżą zieleniną, dekorujemy plasterkami cytryny.

Surówkę podajemy zaraz po przygotowaniu. Świetnie smakuje jako dodatek do mięs np. do :


KOTLETY Z CIELĘCINY
KOTLETY Z CIELĘCINY
KOTLETY SCHABOWE Z KMINKIEM
KOTLETY SCHABOWE Z KMINKIEM












                                                                                                          

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger