Liczba gości w ciągu ostatniego roku

CHICKEN BURGER Z KURCZAKIEM - najlpepszy domowy fast food

CHICKEN BURGER Z KURCZAKIEM - najlepszy domowy fast food.



By czuć się lekko nie trzeba odmawiać sobie ulubionego jedzenia ;)
Samodzielnie przygotowane hamburgery z kurczakiem to dobry przykład na to, że owiany trochę złą sławą fast food może być nie tylko smaczny, ale także zdrowszy i przede wszystkim mniej kaloryczny :)
Przygotowanie domowych hamburgerów wcale nie jest trudne, raczej łatwe, szybkie i do tego przyjemne.
Zamiast mięsa mielonego, hamburgera można także przygotować z eskalopków z kurczaka (przepis tutaj) . Mięso można smażyć na grillu, patelni grillowej albo zwykłej.
Aby wzbogacić smak mięsa dodajemy do niego różne aromatyczne zioła i przyprawy. Świetne jest curry, przyprawa do gyrosa, tymianek, oregano. Do sosu dodajcie posiekaną bazylię, a będzie on jeszcze lepszy.
Domowe hamburgery, pełne warzyw i chrupiącego kurczaka - przepis na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny.

SKŁADNIKI:
  • 4 bułeczki hamburgerowe (lub grahamki)
  • 300g mięsa z piersi kurczaka, zmielonego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1-2 kromki chleba tostowego, namoczone w mleku, odciśnięte
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
sos:
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki keczupu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • sól i szczypta cayenne do smaku
Wszystkie składniki razem wymieszać. 

dodatkowo:
  • liście sałaty
  • 1 cebula sałatkowa pokrojona w cienkie krążki
  • 1 pomidor, pokrojony w plasterki
  • 2 ogórki kwaszone lub korniszonowe, pokrojone w plasterki
  • 8 plasterków boczku
  • patyczki do szaszłyków

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1. 
Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, musztardę, odciśnięty z mleka chleb tostowy, natkę pietruszki, doprawiamy solą oraz pieprzem - dokładnie wyrabiamy masę.

Formujemy kulki, spłaszczamy, smarujemy oliwą i smażymy na patelni do grillowania lub zwykłej po 5 minut z każdej strony. Kotleciki przekładamy na talerz, trzymamy w cieple. 

Krok 2.
Na tej samej patelni podsmażamy plasterki boczku, aż będą złocistobrązowe i chrupiące, następnie tak samo bułeczki (wcześniej przekrojone na połówki).

Każdą połówkę bułeczki smarujemy sosem jogurtowo-pomidorowym.
Na połówce bułeczki kładziemy liść sałaty, kotlecika z kurczaka, 2 plasterki boczku, plasterki cebuli, pomidora oraz ogórka, przykrywamy liściem sałaty i nakrywamy połówką bułeczki. 
W środek każdego hamburgera wbijamy patyczek do szaszłyka, układamy na deseczce lub talerzyku, dekorujemy pomidorkami koktajlowymi oraz sałatą.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger