PSTRĄG SMAŻONY. Pstrąg smażony na patelni w całości - przepis
/
0
Pstrąg smażony fot. Moja Książka Kucharska
Pstrąg smażony.
Pstrąg smażony na patelni w całości.
Przepis na smażonego pstrąga z patelni - ryba jest delikatna w środku i ma chrupiącą skórkę...mniam, mniam :)
Jeżeli przygotowujemy pstrąga w całości, ze skórą, należy pamiętać o dokładnym oskrobaniu ryby z łusek. Podczas smażenia, skórka nabierze nie tylko pięknego złocistego koloru, ale także będzie można ją schrupać - amatorzy chrupiącej skórki na pewno będą w niebo wzięci ;)
Jak przyrządzić pstrąga.
Prosty sposób na przygotowanie pysznego i chrupiącego pstrąga smażonego w całości na patelni. Wypróbowany przepis. Korzystajcie i ulepszajcie go :) Polecam!
Pstrąg smażony - przepis, składniki i przygotowanie.
SKŁADNIKI:
- 2 świeże pstrągi, oczyszczone z łusek i wnętrzności (ew. mrożone)
- sól i grubo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- sok z cytryny
- mąka do panierowania
- masło sklarowane i olej (pół na pół ) do smażenia
PRZYGOTOWANIE :
Krok 1.
Oczyszczone i osuszone papierowym ręcznikiem pstrągi skrapiamy z każdej strony i w środku sokiem z cytryny, oprószamy solą morską, pieprzem i skórką otartą z cytryny - można odstawić na jakiś czas w chłodne miejsce do zamarynowania.
Krok 2.
Przyprawione pstrągi panierujemy w mące pszennej, nadmiar strzepujemy.
Ryby kładziemy na rozgrzanym tłuszczu (masło i olej pół na pół), smażymy na średnim ogniu po około 5 minut z każdej strony, aż skórka stanie się złocista i chrupiąca, a mięso białe w środku (nie polecam zbyt długiego smażenia ryby, straci ona wówczas swój wspaniały smak, a mięso stanie się suche i wiórowate).
Przed położeniem ryby na gorący tłuszcz, można wcześniej poddusić na nim gałązki pietruszki, koperku lub tymianku, które następnie odrzucamy. dzięki temu ryba nabierze jeszcze lepszego, oryginalnego smaku.
Gotowe pstrągi układamy na ogrzanych talerzach, dekorujemy plasterkami cytryny i podajemy z ulubioną surówką i ziemniakami.
Smacznego :)
Krok 2.
Przyprawione pstrągi panierujemy w mące pszennej, nadmiar strzepujemy.
Ryby kładziemy na rozgrzanym tłuszczu (masło i olej pół na pół), smażymy na średnim ogniu po około 5 minut z każdej strony, aż skórka stanie się złocista i chrupiąca, a mięso białe w środku (nie polecam zbyt długiego smażenia ryby, straci ona wówczas swój wspaniały smak, a mięso stanie się suche i wiórowate).
Przed położeniem ryby na gorący tłuszcz, można wcześniej poddusić na nim gałązki pietruszki, koperku lub tymianku, które następnie odrzucamy. dzięki temu ryba nabierze jeszcze lepszego, oryginalnego smaku.
Gotowe pstrągi układamy na ogrzanych talerzach, dekorujemy plasterkami cytryny i podajemy z ulubioną surówką i ziemniakami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz