PRZEPIS - PYZY ZIEMNIACZANE Z GRZYBAMI

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pyzy ziemniaczane z grzybami  fot. Moja Książka Kucharska

Pyzy ziemniaczane z grzybami.


Przepis na pyzy ziemniaczane z grzybami z "Doliny Strugu."




    Jest to jedna z wielu tradycyjnych potraw na Podkarpaciu. Największą popularnością cieszą się w rejonie "Doliny Strugu", tam przepis ten jest dziedzictwem wielowiekowej tradycji.
     Do "Doliny Strugu" należą gminy: Błażowa, Hyżne, Chmielnik oraz Tyczyn, usytuowane w powiecie rzeszowskim - niezwykle malownicze i urokliwe miejsce. Wierzcie mi, kto raz zawita w gościnnych progach powiatu rzeszowskiego i rozsmakuje się w jego niepowtarzalnym kimacie, ten zawsze będzie chciał tu powracać. To miejsce znane jest nie tylko z malowniczych pejzaży, ale też z gospodarności i wielkiej gościnności mieszkańców, co sprawia, że dobrze się tu żyje i miło wypoczywa :)


    Przenikanie się kultur i narodowości, zawirowania wojenne, a w końcu współistnienie dwóch narodów, które mimo dziejowych dramatów i nie zawsze zbieżnych celów rozwijały się obok siebie, dało w efekcie fascynujący krajobraz kulturowy. Owocem tej różnorodności jest niezwykle urozmaicona kuchnia, pełna wspaniałych lokalnych produktów i tradycyjnych potraw, typowych dla ziem pogranicznych np. znane na całym świecie podkarpackie proziaki, gołąbki z całym mnóstwem różnego rodzaju farszy (w zależności, co gospodyni w spiżarni miała), regionalne chleby oraz wyroby mięsne, na ten przykład z Markowej, czy Pilzna, wpisanie na Listę Produktów Regionalnych. Wiele z tradycyjnych potraw pogranicza bieszczadzkiego znajdziecie w publikacji "Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki". Oczywiście polecam..."poszperajcie" :)
 
    Zatańczyć na festynie ludowym, podziwiać ręcznie wykonane arcydzieła, czy też rozkoszować się smakiem regionalnej kuchni : w "Dolinie Strugu" na Podkarpaciu, przekazywane z pokolenia na pokolenie tradycje nie straciły przez wieki ani swojego uroku, ani magii.


   Na koniec przepis : Pyzy ziemniaczane z grzybami z "Kuchnia Doliny Strugu",  polecam bardzo :)




Pyzy ziemniaczane z grzybami - wypróbowany, najlepszy przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :)

Zajrzyjcie do przepisu na pyzy ziemniaczane z mięsem - dowiecie się jak zrobić idealne pyzy ziemniaczane tak, aby nie rozpadały się podczas gotowania.


Jak zrobić pyzy ziemniaczane z grzybami - przepis, składniki i przygotowanie.


Oto składniki na pyzy ziemniaczane z grzybami.



SKŁADNIKI:
na farsz:


  • 2 szklanki suszonych grzybów


  • 100g boczku


  • 1 cebula


  • 1 jajko


  • 3 łyżki bułki tartej


  • pieprz i sól do smaku


  • 1 łyżka oleju do smażenia

na ciasto:


  • 1 kg  mącznych ziemniaków 


  • 1 jajko


  • 25 dag mąki krupczatki


  • sól do smaku

dodatkowo do podania: sos grzybowy lub skwarki z cebulką 


Przepis na pyzy ziemniaczane z grzybami.



PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Grzyby oczyszczamy, zalewamy zimną wodą - odstawiamy do namoczenia.

Krok 2.
Namoczone grzyby gotujemy około 30 minut, odcedzamy mielimy w maszynce lub blenderem.
Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na tłuszczu.
Wszystkie składniki nadzienia łączymy, dokładnie mieszamy.

Krok 3.
Przygotowujemy ciasto ziemniaczane : 1/2 porcji ziemniaków  gotujemy, studzimy, mielimy, żeby nie było grudek, resztę ziemniaków ścieramy na tarce, odciskamy - odciśnięty sok pozostawiamy, aby się ustał, a osiadłą skrobię dodajemy do masy ziemniaczanej. Wszystkie składniki na ciasto łączymy, doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy.

Krok 4.

Nabieramy łyżką porcje ziemniaczanej masy, rozpłaszczamy i nakładamy nadzienie. Formujemy pyzy o okrągłym lub wrzecionowatym kształcie. Wrzucamy od razu na wrzącą, osoloną wodę, gotujemy około 10-15 minut.
Gotowe pyzy podajemy z sosem grzybowym lub skwareczkami z cebulą i ulubioną sałatką np. z czerwonej kapusty.

Z czym podać pyzy ziemniaczane ?

Oto kilka pomysłów na pyszny obiad:
  • pyzy ziemniaczane z grzybami okraszone zrumienioną cebulką i skwarkami ze świeżej słoninki
  • pyzy ziemniaczane z grzybami polane delikatnym sosem grzybowym, posypane posiekaną natką pietruszki
  • pyzy ziemniaczane z grzybami i sosem pietruszkowym
  • pyzy ziemniaczane z grzybami i kwaśną, gęstą śmietaną, posypane świeżymi listkami tymianku

Smacznego :)



www.e-ksiazkakucharska.pl
pyzy ziemniaczane z grzybami fot. Moja Książka Kucharska
www.e-ksiazkakucharska.pl
pyzy ziemniaczane z grzybami fot. Moja Książka Kucharska
   
    Przepis zaktualizowany 13.05.2018r.

4 komentarze:

  1. kurcze, a ja do tej pory pyzy znałam tylko z owocami. Wygląda zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no i polecam ,są niesamowite! :)Wesołych Świąt !!! :)

      Usuń
  2. jeszcze tymianek do farszu i jest idealnie w mój smak :D

    OdpowiedzUsuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger