PRZEPIS - PYZY ZIEMNIACZANE Z GRZYBAMI

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pyzy ziemniaczane z grzybami  fot. Moja Książka Kucharska

Pyzy ziemniaczane z grzybami.


Przepis na pyzy ziemniaczane z grzybami z "Doliny Strugu."




    Jest to jedna z wielu tradycyjnych potraw na Podkarpaciu. Największą popularnością cieszą się w rejonie "Doliny Strugu", tam przepis ten jest dziedzictwem wielowiekowej tradycji.
     Do "Doliny Strugu" należą gminy: Błażowa, Hyżne, Chmielnik oraz Tyczyn, usytuowane w powiecie rzeszowskim - niezwykle malownicze i urokliwe miejsce. Wierzcie mi, kto raz zawita w gościnnych progach powiatu rzeszowskiego i rozsmakuje się w jego niepowtarzalnym kimacie, ten zawsze będzie chciał tu powracać. To miejsce znane jest nie tylko z malowniczych pejzaży, ale też z gospodarności i wielkiej gościnności mieszkańców, co sprawia, że dobrze się tu żyje i miło wypoczywa :)


    Przenikanie się kultur i narodowości, zawirowania wojenne, a w końcu współistnienie dwóch narodów, które mimo dziejowych dramatów i nie zawsze zbieżnych celów rozwijały się obok siebie, dało w efekcie fascynujący krajobraz kulturowy. Owocem tej różnorodności jest niezwykle urozmaicona kuchnia, pełna wspaniałych lokalnych produktów i tradycyjnych potraw, typowych dla ziem pogranicznych np. znane na całym świecie podkarpackie proziaki, gołąbki z całym mnóstwem różnego rodzaju farszy (w zależności, co gospodyni w spiżarni miała), regionalne chleby oraz wyroby mięsne, na ten przykład z Markowej, czy Pilzna, wpisanie na Listę Produktów Regionalnych. Wiele z tradycyjnych potraw pogranicza bieszczadzkiego znajdziecie w publikacji "Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki". Oczywiście polecam..."poszperajcie" :)
 
    Zatańczyć na festynie ludowym, podziwiać ręcznie wykonane arcydzieła, czy też rozkoszować się smakiem regionalnej kuchni : w "Dolinie Strugu" na Podkarpaciu, przekazywane z pokolenia na pokolenie tradycje nie straciły przez wieki ani swojego uroku, ani magii.


   Na koniec przepis : Pyzy ziemniaczane z grzybami z "Kuchnia Doliny Strugu",  polecam bardzo :)




Pyzy ziemniaczane z grzybami - wypróbowany, najlepszy przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :)

Zajrzyjcie do przepisu na pyzy ziemniaczane z mięsem - dowiecie się jak zrobić idealne pyzy ziemniaczane tak, aby nie rozpadały się podczas gotowania.


Jak zrobić pyzy ziemniaczane z grzybami - przepis, składniki i przygotowanie.


Oto składniki na pyzy ziemniaczane z grzybami.



SKŁADNIKI:
na farsz:


  • 2 szklanki suszonych grzybów


  • 100g boczku


  • 1 cebula


  • 1 jajko


  • 3 łyżki bułki tartej


  • pieprz i sól do smaku


  • 1 łyżka oleju do smażenia

na ciasto:


  • 1 kg  mącznych ziemniaków 


  • 1 jajko


  • 25 dag mąki krupczatki


  • sól do smaku

dodatkowo do podania: sos grzybowy lub skwarki z cebulką 


Przepis na pyzy ziemniaczane z grzybami.



PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Grzyby oczyszczamy, zalewamy zimną wodą - odstawiamy do namoczenia.

Krok 2.
Namoczone grzyby gotujemy około 30 minut, odcedzamy mielimy w maszynce lub blenderem.
Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na tłuszczu.
Wszystkie składniki nadzienia łączymy, dokładnie mieszamy.

Krok 3.
Przygotowujemy ciasto ziemniaczane : 1/2 porcji ziemniaków  gotujemy, studzimy, mielimy, żeby nie było grudek, resztę ziemniaków ścieramy na tarce, odciskamy - odciśnięty sok pozostawiamy, aby się ustał, a osiadłą skrobię dodajemy do masy ziemniaczanej. Wszystkie składniki na ciasto łączymy, doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy.

Krok 4.

Nabieramy łyżką porcje ziemniaczanej masy, rozpłaszczamy i nakładamy nadzienie. Formujemy pyzy o okrągłym lub wrzecionowatym kształcie. Wrzucamy od razu na wrzącą, osoloną wodę, gotujemy około 10-15 minut.
Gotowe pyzy podajemy z sosem grzybowym lub skwareczkami z cebulą i ulubioną sałatką np. z czerwonej kapusty.

Z czym podać pyzy ziemniaczane ?

Oto kilka pomysłów na pyszny obiad:
  • pyzy ziemniaczane z grzybami okraszone zrumienioną cebulką i skwarkami ze świeżej słoninki
  • pyzy ziemniaczane z grzybami polane delikatnym sosem grzybowym, posypane posiekaną natką pietruszki
  • pyzy ziemniaczane z grzybami i sosem pietruszkowym
  • pyzy ziemniaczane z grzybami i kwaśną, gęstą śmietaną, posypane świeżymi listkami tymianku

Smacznego :)



www.e-ksiazkakucharska.pl
pyzy ziemniaczane z grzybami fot. Moja Książka Kucharska
www.e-ksiazkakucharska.pl
pyzy ziemniaczane z grzybami fot. Moja Książka Kucharska
   
    Przepis zaktualizowany 13.05.2018r.

6 komentarzy:

  1. kurcze, a ja do tej pory pyzy znałam tylko z owocami. Wygląda zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze tymianek do farszu i jest idealnie w mój smak :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Greetings from California! I'm bored to death at work so I decided to
    check out your site on my iphone during lunch break.

    I enjoy the information you present here and can't wait to
    take a look when I get home. I'm shocked at how quick your blog loaded on my
    mobile .. I'm not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, great site!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for?
    you made blogging look easy. The overall look of your website is wonderful, let alone the content!

    OdpowiedzUsuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger