SOS BARBECUE - jak zrobić oryginalny sos barbecue

www.e-ksiazkakucharska.pl
Sos BBQ fot. Moja Książka Kucharska


Sos barbecue.


Jak zrobić sos barbecue.


Domowy sos barbecue to pyszny dodatek zazwyczaj do grillowanych potraw. Sos może mieć gęstą lub rzadką konsystencję i doskonale podkreśla smak oraz aromat pieczonego na ruszcie mięsa. Przygotowanie sosu jest dziecinnie proste i na pewno każdy może przygotować go w domu, a przygotowany samodzielnie jest o wiele lepszy od tego ze sklepowej półki. Sos robi się łatwo i szybko.

Sos barbecue z suszonymi pomidorami.


Aby wzbogacić smak sosu BBQ można dodać do niego posiekane, suszone pomidory albo suszone śliwki kalifornijskie. Pieczone żeberka albo skrzydełka z kurczaka w takim sosie to gwarancja oryginalnego, wspaniałego smaku.

Sos barbecue - wypróbowany przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam!





Oto składniki na domowy sos barbecue


--------------------------------------

Liczba porcji :  ok. 350ml
Czas przygotowania : 25 minut
--------------------------------------

SKŁADNIKI:


  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła

  • 3/4 szklanki keczupu

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki sosu worcester lub przyprawy typu maggi

  • 3 łyżki cukru brązowego lub miodu płynnego
  • 3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów 

  • 1 łyżka musztardy
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego do smaku

  • sos chilli do smaku

  • sól do smaku

Przepis na sos barbecue





PRZYGOTOWANIE :


Krok 1.
Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę - rumienimy na maśle.

Krok 2.
Czosnek obieramy, miażdżymy - rozcieramy z solą.

Krok 3.
Do garnka wkładamy cebulę, czosnek, dodajemy keczup, sos worcester, musztardę, posiekane suszone pomidory ocet i cukier albo miód. Sos doprawiamy solą i kilkoma kroplami sosu chilli - gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Gotowy sos można zmiksować blenderem, będzie gładki i delikatny. 


Sos barbecue do czego?


Gotowym sosem smarujemy mięso przeznaczone do upieczenia lub grillowania. Podczas pieczenia smarujemy mięso jeszcze kilkakrotnie pozostałym sosem BBQ. Dobrze, jeżeli przed pieczeniem możemy odstawić nasmarowane mięso na jakiś czas w chłodne miejsce. Tak zamarynowane będzie bardzo soczyste, smaczne i aromatyczne. 
Oto kilka pomysłów na grillowane potrawy z sosem barbecue:
  • żeberka w sosie BBQ 
  • filet z indyka w sosie BBQ
  • skrzydełka kurczaka w sosie BBQ
  • szaszłyki drobiowe marynowane w sosie BBQ
  • karkówka wieprzowa marynowana w sosie BBQ

Smacznego :)



www.e-ksiazkakucharska.pl
Sos BBQ fot. Moja Książka Kucharska
Przepis zaktualizowany  08.05.2018r.  

1 komentarz:

  1. Świetny sos, idealny do mięsa na grilla, polecam :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger