Tzatziki

Tzatziki fot. Moja Książka Kucharska

Sos tzatziki


Najlepszy przepis na tzatziki.


Sos tzatziki to popularna przystawka kuchni greckiej. Grecki dip składający się głównie ze świeżych ogórków, czosnku, jogurtu i koperku, czasem z miętą oraz serem feta.
Sos tzatziki podajemy zazwyczaj oddzielnie do dań z grilla, smażonych oraz pieczonych mięs lub chrupiących grzanek opiekanych na ruszcie.
Tradycyjnie tzatziki przygotowujemy na naturalnym jogurcie greckim, jednak istnieją także przepisy, w których do przygotowania greckiego sosu używa się majonezu bądź kwaśnej, gęstej śmietany.
Prawdziwe greckie tzatziki to jednak chyba jogurt i taki też składnik będzie zawierał przepis.

Przepis na tzatziki z twarogiem.


Smak sosu tzatziki można wzbogacić dodając do niego pokruszoną fetę i posiekane listki świeżej mięty. Należy jednak pamiętać, że skoro feta to rodzaj dość słonego sera, doprawiamy tzatziki z uwagą, aby dip nie wyszedł zbyt słony.

Sałatka tzatziki.


Sałatka z sosem tzatziki to nie lada gratka dla smakoszy tegoż właśnie dipu greckiego. Pyszny grecki dip będzie idealny do wielu waszych sałatek. Warto eksperymentować, aby poznać nowy wymiar smaku tradycyjnych potraw np. surówka z sałatą, pomidorkami koktajlowymi, kiełkami i fetą razem z sosem tzatzki - gwarancja niepowtarzalnego smaku. Pycha! :)

Tztatziki - wypróbowany, tradycyjny przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :)

Polecam!

Jak zrobić tzatziki




Oto składniki na domowe tzatziki


SKŁADNIKI :
  • 350g naturalnego jogurtu greckiego
  • 3 świeże, długie ogórki sałatkowe
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej
  • mielony, biały pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanego koperku (bez łodyżek)
  • 3 listki świeżej mięty, drobno posiekane
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przepis na sos tzatziki


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Ogórki obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie ścieramy na tarce do jarzyn, przekładamy na sito, solimy i zostawiamy na około 10 minut do odsączenia - dalej ogórki dokładnie odciskamy w rękach z nadmiaru wody.

Krok 2.
W miseczce łączymy starte ogórki, posiekany czosnek, jogurt naturalny, posiekany koperek, miętę, sok z cytryny oraz oliwę, wszystko mieszamy i doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku solą oraz pieprzem.

Sos tzatziki do czego?


Czasami niektórzy z nas zastanawiają się z czym najlepiej podać sos tzatziki. Oto kilka pomysłów na dania z wykorzystaniem domowego sosu tzatziki:
Smacznego :)
Tzatziki fot. Moja Książka Kucharska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger