JAJKA SADZONE Z SEREM

www.e-ksiazkakucharska.pl
Jajka sadzone z serem fot. Moja Książka Kucharska

Jajka sadzone z serem.


Przepis na jajka sadzone z serem i botwinką.


Zastanawiasz się czasem, co można zjeść na śniadanie? Do tego powinno być ono na ciepło i z jajek? Odpowiedź jest prosta : jajka sadzone, ale nie takie zwyczajne, bo z fetą i botwinką. Zamiast sera feta można użyć pokrojonego w kawałeczki sera plesniowego  - świetny pomysł na proste, pyszne i mega szybkie śniadanie.

Jak zrobić jajka sadzone z serem - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.




Oto składniki i przyprawy na jajka sadzone z serem.


SKŁADNIKI:
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki pokruszonego sera feta ( prawdziwego, twardego)
  • młode listki botwinki (większe porwać na kawałki)
  • 1 łyżka masła
  • posiekany koperek
  • sól do smaku

Przepis na jajka sadzone z serem.


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Jajka umyć i sparzyć.

Krok 2.
Rozgrzać masło na patelni, wrzucić botwinkę, mieszać. Trzymać na niewielkim ogniu przez kilkanaście sekund.

Krok 3.
Na miękkie listki wybić po kolei jajka, uważać, aby nie wpadły skorupki, a żółtko nie pękło. Posypać pokruszoną fetą, wokół żółtka.
Jajka oprószyć solą i posiekanym koperkiem - smażyć na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż białko na zewnątrz zetnie się delikatnie, ale żółtko będzie jeszcze płynne w środku.  

Jajka sadzone podawać na chrupiących grzankach z bagietki lub na innym ulubionym pieczywie, z pomidorkami koktajlowymi i szynką.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Jajka sadzone z serem fot. Moja Książka Kucharska

www.e-ksiazkakucharska.pl
Jajka sadzone z serem fot. Moja Książka Kucharska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger