JAJKA SADZONE Z SEREM
/
0
Jajka sadzone z serem fot. Moja Książka Kucharska |
Jajka sadzone z serem.
Przepis na jajka sadzone z serem i botwinką.
Zastanawiasz się czasem, co można zjeść na śniadanie? Do tego powinno być ono na ciepło i z jajek? Odpowiedź jest prosta : jajka sadzone, ale nie takie zwyczajne, bo z fetą i botwinką. Zamiast sera feta można użyć pokrojonego w kawałeczki sera plesniowego - świetny pomysł na proste, pyszne i mega szybkie śniadanie.
Jak zrobić jajka sadzone z serem - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.
Oto składniki i przyprawy na jajka sadzone z serem.
SKŁADNIKI:
- 2 jajka
- 2 łyżki pokruszonego sera feta ( prawdziwego, twardego)
- młode listki botwinki (większe porwać na kawałki)
- 1 łyżka masła
- posiekany koperek
- sól do smaku
Przepis na jajka sadzone z serem.
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Jajka umyć i sparzyć.
Krok 2.
Rozgrzać masło na patelni, wrzucić botwinkę, mieszać. Trzymać na niewielkim ogniu przez kilkanaście sekund.
Krok 3.
Na miękkie listki wybić po kolei jajka, uważać, aby nie wpadły skorupki, a żółtko nie pękło. Posypać pokruszoną fetą, wokół żółtka.
Jajka oprószyć solą i posiekanym koperkiem - smażyć na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż białko na zewnątrz zetnie się delikatnie, ale żółtko będzie jeszcze płynne w środku.
Jajka sadzone podawać na chrupiących grzankach z bagietki lub na innym ulubionym pieczywie, z pomidorkami koktajlowymi i szynką.
Smacznego :)
Jajka sadzone z serem fot. Moja Książka Kucharska |
Jajka sadzone z serem fot. Moja Książka Kucharska |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz