ZIEMNIAKI Z BOCZKIEM

www.e-ksiazkakucharska.pl
Ziemniaki z boczkiem fot. Moja Książa Kucharska

Ziemniaki z boczkiem.


Przepis na młode ziemniaczki z boczkiem i kapustą kiszoną do obiadu.


Pyszne młode ziemniaczki ugotowane z kiszoną kapustą i wędzonym boczkiem, z dużą ilością koperku. Ziemniaki z boczkiem - najlepsze do obiadu :)

Jak zrobić ziemniaki z boczkiem - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.




Oto składniki na ziemniaki z boczkiem i kapustą.


SKŁADNIKI:
  • 5-6 dużych ziemniaków (młodych)
  • 500g kiszonej kapusty
  • 150g wędzonego boczku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 mała cebula
  • sól i pieprz do smaku
  •  kilka kropel maggi

Przepis na ziemniaki z boczkiem.


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Ziemniaki oskrobać, umyć i pokroić w kostkę ok. 2cm.

Krok 2.
Kapustę osączyć, odcisnąć z nadmiaru soku - można trochę posiekać.

Krok 3.
Zagotować 1 ok. 1 litr wody, wsypać 1 płaską łyżkę soli, wrzucić ziemniaki i gotować ok. 10 minut - odlać ok. połowę wody. Do ziemniaków dodać kiszoną kapustę. Garnek przykryć i dusić do miękkości przez mniej więcej 40 minut. Co jakiś czas zamieszać, w razie czego uzupełnić wodę.

Krok 4.
Boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na złoty kolor.

Krok 5.
Pod koniec duszenia, do ziemniaków i kapusty dodać zrumieniony boczek z cebulką oraz posiekany koperek - doprawić do smaku .

Tak przygotowane ziemniaki podajemy jako dodatek do obiadu.

Smacznego :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger