ZIEMNIAKI Z BOCZKIEM
/
0
Ziemniaki z boczkiem fot. Moja Książa Kucharska
|
Ziemniaki z boczkiem.
Przepis na młode ziemniaczki z boczkiem i kapustą kiszoną do obiadu.
Pyszne młode ziemniaczki ugotowane z kiszoną kapustą i wędzonym boczkiem, z dużą ilością koperku. Ziemniaki z boczkiem - najlepsze do obiadu :)
Jak zrobić ziemniaki z boczkiem - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.
Oto składniki na ziemniaki z boczkiem i kapustą.
SKŁADNIKI:
- 5-6 dużych ziemniaków (młodych)
- 500g kiszonej kapusty
- 150g wędzonego boczku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 mała cebula
- sól i pieprz do smaku
- kilka kropel maggi
Przepis na ziemniaki z boczkiem.
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Ziemniaki oskrobać, umyć i pokroić w kostkę ok. 2cm.
Krok 2.
Kapustę osączyć, odcisnąć z nadmiaru soku - można trochę posiekać.
Krok 3.
Zagotować 1 ok. 1 litr wody, wsypać 1 płaską łyżkę soli, wrzucić ziemniaki i gotować ok. 10 minut - odlać ok. połowę wody. Do ziemniaków dodać kiszoną kapustę. Garnek przykryć i dusić do miękkości przez mniej więcej 40 minut. Co jakiś czas zamieszać, w razie czego uzupełnić wodę.
Krok 4.
Boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na złoty kolor.
Krok 5.
Pod koniec duszenia, do ziemniaków i kapusty dodać zrumieniony boczek z cebulką oraz posiekany koperek - doprawić do smaku .
Tak przygotowane ziemniaki podajemy jako dodatek do obiadu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz