CEBULA MARYNOWANA NA SŁODKO


www.e-ksiazkakucharska.pl
Cebula marynowana na słodko fot. Moja Książka Kucharska

Cebula marynowana na słodko.

Przepis na krążki cebulowe marynowane.


Pyszne krążki cebulowe marynowane w occie jabłkowym, z kurkumą i goździkami. Absolutna rewelacja. Takie cebulki świetnie się sprawdzą jako dodatek do burgerów, hot dogów czy kanapek. Wyśmienite do pieczonej wieprzowiny lub grillowanego steku.

Przepis nie zakłada dodawania oleju. Odpowiednie proporcje wszystkich podanych składników zapewnią właściwą kwasowość zalewy, dzięki czemu cebula  bardzo dobrze się przechowuje i smakuje.

Jak zrobić cebulę marynowaną na słodko - przepis, składniki i przygotowanie.


1 szklanka = 250ml



Oto składniki i przyprawy na cebulę marynowaną na słodko.


SKŁADNIKI:
na ok. 6 półlitrowych słoików
  • 1,5 kg cebuli o średnicy  5-7,5 cm
  • 2,5 szklanki cukru
  • 1,25 litra octu jabłkowego
  • 150 ml wody stołowej
  • 1 łyżeczka soli do przetworów
  • 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/8 łyżeczki mielonych goździków

Przepis na marynowaną cebulę.


PRZYGOTOWANIE:

W tym przypadku do marynowania najlepsza będzie cebula o średnicy 5-7,5cm.
Większe cebule dobrze byłoby przeciąć wzdłuż na pół, a następnie kroić w półplastry o grubości ok. 0,5cm.

Krok 1.
Przygotować słoiki i zakrętki : dokładnie umyć i wyparzyć. Uszkodzone nakrętki zastąpić nowymi.

Krok 2.
Cebulę obrać i pokroić na plastry o grubości ok. 0,5cm, następnie podzielić każdy na krążki. Odstawić na bok.

Krok 3.
Do garnka wlać ocet i wodę, dodać cukier, sól, goździki  i kurkumę. Całość zagotować. Zmniejszyć ogień i utrzymywać wysoką temperaturę zalewy.

Krok 4.
Krążki cebulowe włożyć do wyparzonych i gorących jeszcze słoików, pozostawiając około 2,5cm wolnej przestrzeni u góry. Wypełnić słoik gorącą zalewą, tak aby został ok. 1 cm wolnego miejsca. Usunąć ze słoika powietrze, w razie potrzeby dolać jeszcze gorącej zalewy. Wytrzeć brzegi słoików i nałożyć gorące wieczka - dokręcić je na tyle mocno ile się da.

Krok 5.
Słoiki wstawić do garnka, wlać wodę do ok. 3/4 wysokości słoików, przykryć garnek i doprowadzić wodę do wrzenia. Pasteryzacja trwa 10 minut, po tym czasie wyłączamy palnik i zdejmujemy pokrywkę. Po 5 minutach wyjmujemy słoiki z wody i ustawiamy na czystej ściereczce do góry dnem. Po 24 godzinach przetwory przenosimy w chłodne i ciemne miejsce na przechowanie. Słoiki, które się nie zamknęły należy przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

Cebula została przygotowana wg. receptury Jennifer MacKenzie.
Z niewielkimi zmianami.
Polecam!

www.e-ksiazkakucharska
Cebula marynowana na słodko fot. Moja Książka Kucharska

www.e-ksiazkakucharska.pl
Cebula marynowana na słodko fot. Moja Książka Kucharska


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger