OGÓRKI KONSERWOWE - bardzo czosnkowe
/
0
Ogórki konserwowe |
Przepis na ogórki konserwowe.
Pyszne ogórki konserwowe na zimę, bardzo czosnkowe.
W tym klasycznym przepisie ogórki konserwowe mocno przechodzą wyrazistym smakiem czosnku. Absolutna rewelacja.
Ogórki konserwowe zalewa.
Przepis na zalewę do tych ogórków jest banalnie prosty. Nie dodajemy żadnego oleju, a odpowiednie proporcje wszystkich składników zapewnią trwałość i wspaniały smak ogórków zamkniętych w słoiku.
W skutek reakcji chemicznej, która zachodzi pod wpływem kwasu z octu a związkami zawartymi w czosnku, może zmienić jego kolor na niebieski. Mimo to nadal można go bezpiecznie spożywać - jest to naturalna reakcja.
Jak zrobić ogórki konserwowe - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.
1 szklanka = 250ml
Oto składniki, przyprawy i przygotowanie ogórków konserwowych.
Przepis dwudniowy.
SKŁADNIKI:
na 7 litrowych słoików
Dzień 1.
- 4 kg ogórków gruntowych do konserwowania o długości ok. 7,5-10 cm
- 1 szklanka soli do przetworów
- zimna woda
Dzień 2.
- 3,5 litra wody
- 800ml octu spirytusowego 10%
- 21 ząbków czosnku, każdy pocięty na 4 plastry
- 21 baldachów kopru
- 5 łyżeczek gorczycy
- 1 łyżka soli do przetworów
Przepis na ogórki konserwowe
PRZYGOTOWANIE:
Dzień 1.
ogórki umyć pod bieżącą wodą, odciąć z każdego końca po 3 mm i mocno ponakłuwać widelcem.
Ułożyć ogórki w dużej misce warstwami, przesypując solą. Ogórki zalać zimną wodą, tak aby schowały się mniej więcej 3 cm pod powierzchnią, przycisnąć talerzem, miskę przykryć i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin, nawet na całą dobę.
Dzień 2.
Przygotować słoiki oraz nakrętki : dokładnie umyć i wyparzyć (uszkodzone nakrętki bezwzględnie zastępujemy nowymi ).
Ogórki odcedzić z solanki, dokładnie opłukać i osączyć.
Do garnka wlać ocet i wodę, dodać gorczycę oraz sól, zagotować. Po minucie zmniejszyć ogień do małego i nadal utrzymywać wysoką temperaturę zalewy.
Do każdego słoika włożyć ok. 6 kawałków czosnku oraz 2 baldachy kopru, a następnie upakować ogórki. Na koniec dołożyć jeszcze 6 kawałków czosnku i 1 bardach kopru. Napełnić słoiki gorącą zalewą, pozostawiając w górnej części 1 cm wolnej przestrzeni. Usunąć powietrze ze słoików, wytrzeć brzegi i nałożyć gorące wieczka. Dokręcić je na tyle mocno jak się da.
Słoiki wstawić do odpowiednio dużego garnka (najlepiej wyższego niż słoiki), wlać wodę do około 3/4 wys. słoików, przykryć garnek i doprowadzić wodę do wrzenia. Pasteryzacja trwa 15 minut. Po tym czasie wyłączyć palnik, zdjąć pokrywkę i pozostawić jeszcze słoiki na 5 minut w garnku do pasteryzacji.
Potem wystawić słoiki na blat wyłożony czystą ściereczką, do góry dnem, przykryć kolejną ściereczką i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Po 24 godzinach przetwory przenosimy w chłodne i ciemne miejsce. Słoiki, które się nie zamknęły, należy przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Ogórki zostały przygotowane wg. przepisu Jennifer MacKenzie.
Z niewielkimi zmianami.
Rewelacyjne. Polecam!
Ogórki konserwowe |
Ogórki |
Ogórki konserwowe |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz