OGÓRKI KONSERWOWE - bardzo czosnkowe

www.e-ksiazkakucharska.pl
Ogórki konserwowe fot. Moja Książka Kucharska

Przepis na ogórki konserwowe.


Pyszne ogórki konserwowe na zimę, bardzo czosnkowe.


W tym klasycznym przepisie ogórki konserwowe mocno przechodzą wyrazistym smakiem czosnku. Absolutna rewelacja.

Ogórki konserwowe zalewa.


Przepis na zalewę do tych ogórków jest banalnie prosty. Nie dodajemy żadnego oleju, a odpowiednie proporcje wszystkich składników zapewnią trwałość i wspaniały smak ogórków zamkniętych w słoiku.
W skutek reakcji chemicznej, która zachodzi pod wpływem kwasu z octu a związkami zawartymi w czosnku, może zmienić jego kolor na niebieski. Mimo to nadal można go bezpiecznie spożywać - jest to naturalna reakcja.

Jak zrobić ogórki konserwowe - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


1 szklanka = 250ml



Oto składniki, przyprawy i przygotowanie ogórków konserwowych.


Przepis dwudniowy.

SKŁADNIKI:
na 7 litrowych słoików

Dzień 1.
  • 4 kg ogórków gruntowych do konserwowania o długości ok. 7,5-10 cm
  • 1 szklanka soli do przetworów 
  • zimna woda
Dzień 2.
  • 3,5 litra wody
  • 800ml octu spirytusowego 10%
  • 21 ząbków czosnku, każdy pocięty na 4 plastry
  • 21 baldachów kopru
  • 5 łyżeczek gorczycy
  • 1 łyżka soli do przetworów

Przepis na ogórki konserwowe 


PRZYGOTOWANIE:

Dzień 1.
ogórki umyć pod bieżącą wodą, odciąć z każdego końca po 3 mm i mocno ponakłuwać widelcem.

Ułożyć ogórki w dużej misce warstwami, przesypując solą. Ogórki zalać zimną wodą, tak aby schowały się mniej więcej 3 cm pod powierzchnią, przycisnąć talerzem, miskę przykryć i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin, nawet na całą dobę.

Dzień 2.
Przygotować słoiki oraz nakrętki : dokładnie umyć i wyparzyć (uszkodzone nakrętki bezwzględnie zastępujemy nowymi ).

Ogórki odcedzić z solanki, dokładnie opłukać i osączyć.

Do garnka wlać ocet i wodę, dodać gorczycę oraz sól, zagotować. Po minucie zmniejszyć ogień do małego i nadal utrzymywać wysoką temperaturę zalewy.

Do każdego słoika włożyć ok. 6 kawałków czosnku oraz 2 baldachy kopru, a następnie upakować ogórki. Na koniec dołożyć jeszcze 6 kawałków czosnku i 1 bardach kopru. Napełnić słoiki gorącą zalewą, pozostawiając w górnej części  1 cm wolnej przestrzeni. Usunąć powietrze ze słoików, wytrzeć brzegi i nałożyć gorące wieczka. Dokręcić je na tyle mocno jak się da.

Słoiki wstawić do odpowiednio dużego garnka (najlepiej wyższego niż słoiki), wlać wodę do około 3/4 wys. słoików, przykryć garnek i doprowadzić wodę do wrzenia. Pasteryzacja trwa 15 minut. Po tym czasie wyłączyć palnik, zdjąć pokrywkę i pozostawić jeszcze słoiki na 5 minut w garnku do pasteryzacji.

Potem wystawić słoiki na blat wyłożony czystą ściereczką, do góry dnem, przykryć kolejną ściereczką i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Po 24 godzinach przetwory przenosimy w chłodne i ciemne miejsce. Słoiki, które się nie zamknęły, należy przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

Ogórki zostały przygotowane wg. przepisu Jennifer MacKenzie.
Z niewielkimi zmianami.

Rewelacyjne. Polecam!

www.e-ksiazkakucharska.pl
Ogórki konserwowe fot. Moja Książka Kucharska

www.e-ksiazkakucharska.pl
Ogórki fot. Moja Książka Kucharska

www.e-ksiazkakucharska.pl
Ogórki konserwowe fot. Moja Książka Kucharska


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger