CEBULA MARYNOWANA Z KOPREM

www.e-ksiazkakucharska.pl
Cebula marynowana z koprem fot. Moja Książka Kucharska

Cebula marynowana z koprem.


Przepis na krążki cebulowe z koprem.


Pyszna marynowana cebula bardzo wzmocniona koprem stanowi absolutnie rewelacyjny dodatek do chleba z masłem lub burgerów. Warto ją wypróbować także z grillowanym mięsem lub filetem z ryby. Doskonała do pieczonej wieprzowiny, jako dodatek do sałatek i marynat. Absolutna rewelacja.
Najlepiej smakuje po 2-3 tygodniach od zamknięcia w słoikach.
Polecam przyrządzić kanapkę ze śledziem i marynowaną cebulą z koprem - to naprawdę pyszne połączenie.

Jak zrobić pyszną marynowaną cebulę na zimę - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.




Oto składniki i przyprawy na cebulę marynowaną  z koprem.


SKŁADNIKI:
na 6 półlitrowych słoików
  • 1,5 kg  cebuli o średnicy 5-7,5cm, pokrojona w plastry o grubości ok. 0,5cm
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli do przetworów
  • 2 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 1,5 litra wody
  • 7 baldachów kopru
  • 7 gałązek zielonego kopru

Przepis na marynowaną cebulę z koprem.


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotować słoiki i nakrętki : dokładnie umyć i wyparzyć. Uszkodzone nakrętki zastąpić.

Krok 2.
Plastry cebuli podzielić na krążki, odstawić je na bok.

Krok 3.
Do garnka wlać wodę i ocet, dodać cukier oraz sól, całość doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 1 minutę. Następnie zmniejszyć płomień do małego i dalej utrzymywać wysoką temperaturę zalewy.

Krok 4.
Do gorących słoików włożyć po jednym baldachu kopru, a następnie wypełnić je cebulą, pozostawiając po 2,5 cm wolnej przestrzeni od góry. Dodać po 1 gałązce zielonego kopru - wypełnić słoiki gorącą zalewą, pozostawiając w górnej części 1 cm wolnej przestrzeni. Usunąć powietrze ze słoików, wytrzeć brzegi i nałożyć gorące wieczka. Słoiki zamknąć na tyle mocno ile się da.

Pasteryzacja wodna.

Wstawić słoiki do odpowiednio dużego garnka. Wlać wodę do około 3/4 wysokości słoików, garnek przykryć i doprowadzić wodę do wrzenia. Pasteryzacja trwa 15 minut. Po tym czasie wyłączyć palnik, zdjąć pokrywkę - po 5 minutach wyjąć słoiki i ustawić na czystej ściereczce do góry dnem. Po 24 godzinach przenieść przetwory do ciemnego i chłodnego miejsca. Słoiki, które się nie zamknęły przechowywać w lodówce.

Smacznego :)


www.e-ksiazkakucharska.pl
Cebula marynowana z koprem fot. Moja Książka Kucharska

www.e-ksiazkakucharska.pl
cebula marynowana z koprem fot. Moja Książka Kucharska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger