CEBULA MARYNOWANA Z KOPREM
/
0
Cebula marynowana z koprem. |
Cebula marynowana z koprem.
Przepis na krążki cebulowe z koprem.
Pyszna cebula marynowana bardzo wzmocniona koprem stanowi absolutnie rewelacyjny dodatek do chleba z masłem lub burgerów. Warto ją wypróbować także z grillowanym mięsem lub filetem z ryby. Doskonała do pieczonej wieprzowiny, jako dodatek do sałatek i marynat. Absolutna rewelacja.
Najlepiej smakuje po 2-3 tygodniach od zamknięcia w słoikach.
Polecam przyrządzić kanapkę ze śledziem i marynowaną cebulą z koprem - to naprawdę pyszne połączenie.
Jak zrobić pyszną marynowaną cebulę na zimę - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.
Oto składniki i przyprawy na cebulę marynowaną z koprem.
SKŁADNIKI:
na 6 półlitrowych słoików
- 1,5 kg cebuli o średnicy 5-7,5cm, pokrojona w plastry o grubości ok. 0,5cm
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżka soli do przetworów
- 2 szklanki octu spirytusowego 10%
- 1,5 litra wody
- 7 baldachów kopru
- 7 gałązek zielonego kopru
Przepis na marynowaną cebulę z koprem.
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Przygotować słoiki i nakrętki : dokładnie umyć i wyparzyć. Uszkodzone nakrętki zastąpić.
Krok 2.
Plastry cebuli podzielić na krążki, odstawić je na bok.
Krok 3.
Do garnka wlać wodę i ocet, dodać cukier oraz sól, całość doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 1 minutę. Następnie zmniejszyć płomień do małego i dalej utrzymywać wysoką temperaturę zalewy.
Krok 4.
Do gorących słoików włożyć po jednym baldachu kopru, a następnie wypełnić je cebulą, pozostawiając po 2,5 cm wolnej przestrzeni od góry. Dodać po 1 gałązce zielonego kopru - wypełnić słoiki gorącą zalewą, pozostawiając w górnej części 1 cm wolnej przestrzeni. Usunąć powietrze ze słoików, wytrzeć brzegi i nałożyć gorące wieczka. Słoiki zamknąć na tyle mocno ile się da.
Pasteryzacja wodna.
Wstawić słoiki do odpowiednio dużego garnka. Wlać wodę do około 3/4 wysokości słoików, garnek przykryć i doprowadzić wodę do wrzenia. Pasteryzacja trwa 15 minut. Po tym czasie wyłączyć palnik, zdjąć pokrywkę - po 5 minutach wyjąć słoiki i ustawić na czystej ściereczce do góry dnem. Po 24 godzinach przenieść przetwory do ciemnego i chłodnego miejsca. Słoiki, które się nie zamknęły przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Cebula marynowana z koprem |
cebula marynowana z koprem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz