ZUPA BROKUŁOWA - prosty przepis


 
zupa brokułowa z pulpetami
Zupa brokułowa fot. Moja Książka Kucharska




Zupa brokułowa - prosty przepis.


Przepis na zupę brokułową z ziemniakami, marchewką, serem i ziołami.


Pyszna i zdrowa zupa z brokułów na rosole. Kolorowa i pachnąca ziołami - tymiankiem, koperkiem i szczypiorkiem.

Jakie dodatki do zupy z brokułów.


Zupę brokułową można podać na wiele sposobów. Najczęściej podajemy ją z chrupiącym, świeżym pieczywem, gęstą śmietaną i serkiem. Nie może także zabraknąć posiekanych, pachnących ziół takich jak koperek, natka pietruszki lub szczypiorek.
Zupa brokułowa, niepowtarzalny smak uzyska jeśli dodamy do niej tymianek, pulpety z mięsa mielonego albo uprażone na suchej patelni nasiona słonecznika czy dyni.
Smak zupy z brokułów można wzbogacić dodając do niej ugotowany makaron lub ryż jaśminowy.


Jak zrobić zupę brokułową - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.





Oto składniki i przyprawy na zupę z brokułów.



SKŁADNIKI:


  • 4 szklanki wywaru z jarzyn lub delikatnego rosołu z drobiu

  • 3 niezbyt duże ziemniaki

  • 1/2 głowy brokułu, podzielona na różyczki
  • 1 marchew 
  • 1 por (biała i jasnozielona część)
  • 1 cebula dymka wraz ze szczypiorkiem
  • 1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku lub mała gałązka świeżego (tylko listki)


  • sól

  • pieprz, listek laurowy

  • utarty, żółty ser (najlepszy o pikantnym smaku)

dodatki do zupy brokułowej


  • posiekany koperek, natka pietruszki lub szczypiorek

  • gęsta śmietana 18%

  • małe zrumienione grzanki

  • makaron
  • niewielkie pulpeciki z mięsa mielonego
  • prażone ziarna słonecznika lub dyni.

Przepis na zupę brokułową.



PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.


Ziemniaki drobno pokroić, marchew zetrzeć na tarce do jarzyn z drobnymi oczkami. 
Pora opłukać, przekroić wzdłuż na pół, następnie w poprzek na plasterki.
Cebulkę wraz ze szczypiorkiem posiekać.


Krok 2.
W garnku rozgrzać masło i oliwę, wrzucić posiekaną cebulkę (bez szczypiorku) oraz pora - zeszklić.
Następnie dodać pokrojone ziemniaki, marchew, różyczki brokułu, listek laurowy oraz suszony lub świeży tymianek - oprószyć szczyptą cukru i zasmażać przez 3 minuty, często mieszając.

Krok 3.
Do garnka wlać gorący bulion jarzynowy lub drobiowy, zagotować.
Gotować na niewielkim ogniu 12-15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Doprawić zupę do smaku solą oraz pieprzem.


Gorącą zupę rozlewamy do miseczek, posypujemy tartym serem, posiekanym szczypiorkiem, dodajemy śmietanę i od razu podajemy.

Dodatkiem do zupy brokułowej mogą być także grzanki, świeże, chrupiące pieczywo, posiekany koperek, natka pietruszki, serek topiony o neutralnym smaku (np. śmietankowy), ryż lub ugotowany makaron.


Fantastycznym dodatkiem do zupy brokułowej z ziemniakami są także niewielkie pulpeciki z indyka
Przygotujecie je wg tego przepisu <<

Pulpeciki można ugotować oddzielnie w osolonej wodzie i dodać do zupy pod koniec gotowania lub ugotować je razem z innymi warzywami w zupie. Należy jedynie pamiętać, aby surowe pulpeciki dodać w punkcie 3 do gotującej się już zupy, dalej postępować jak w przepisie.


Smacznego :)



Przepis zaktualizowany październik 2018r.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger