ZUPA BROKUŁOWA - prosty przepis
/
0
Zupa brokułowa fot. Moja Książka Kucharska |
Zupa brokułowa - prosty przepis.
Przepis na zupę brokułową z ziemniakami, marchewką, serem i ziołami.
Pyszna i zdrowa zupa z brokułów na rosole. Kolorowa i pachnąca ziołami - tymiankiem, koperkiem i szczypiorkiem.
Jakie dodatki do zupy z brokułów.
Zupę brokułową można podać na wiele sposobów. Najczęściej podajemy ją z chrupiącym, świeżym pieczywem, gęstą śmietaną i serkiem. Nie może także zabraknąć posiekanych, pachnących ziół takich jak koperek, natka pietruszki lub szczypiorek.
Zupa brokułowa, niepowtarzalny smak uzyska jeśli dodamy do niej tymianek, pulpety z mięsa mielonego albo uprażone na suchej patelni nasiona słonecznika czy dyni.
Smak zupy z brokułów można wzbogacić dodając do niej ugotowany makaron lub ryż jaśminowy.
Jak zrobić zupę brokułową - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.
Oto składniki i przyprawy na zupę z brokułów.
SKŁADNIKI:
- 4 szklanki wywaru z jarzyn lub delikatnego rosołu z drobiu
- 3 niezbyt duże ziemniaki
- 1/2 głowy brokułu, podzielona na różyczki
- 1 marchew
- 1 por (biała i jasnozielona część)
- 1 cebula dymka wraz ze szczypiorkiem
- 1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy
- 1/3 łyżeczki suszonego tymianku lub mała gałązka świeżego (tylko listki)
- sól
- pieprz, listek laurowy
- utarty, żółty ser (najlepszy o pikantnym smaku)
dodatki do zupy brokułowej
- posiekany koperek, natka pietruszki lub szczypiorek
- gęsta śmietana 18%
- małe zrumienione grzanki
- makaron
- niewielkie pulpeciki z mięsa mielonego
- prażone ziarna słonecznika lub dyni.
Przepis na zupę brokułową.
Krok 1.
Ziemniaki drobno pokroić, marchew zetrzeć na tarce do jarzyn z drobnymi oczkami.
Pora opłukać, przekroić wzdłuż na pół, następnie w poprzek na plasterki.
Cebulkę wraz ze szczypiorkiem posiekać.
Krok 2.
W garnku rozgrzać masło i oliwę, wrzucić posiekaną cebulkę (bez szczypiorku) oraz pora - zeszklić.
Następnie dodać pokrojone ziemniaki, marchew, różyczki brokułu, listek laurowy oraz suszony lub świeży tymianek - oprószyć szczyptą cukru i zasmażać przez 3 minuty, często mieszając.
Krok 3.
Do garnka wlać gorący bulion jarzynowy lub drobiowy, zagotować.
Gotować na niewielkim ogniu 12-15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Doprawić zupę do smaku solą oraz pieprzem.
Gorącą zupę rozlewamy do miseczek, posypujemy tartym serem, posiekanym szczypiorkiem, dodajemy śmietanę i od razu podajemy.
Dodatkiem do zupy brokułowej mogą być także grzanki, świeże, chrupiące pieczywo, posiekany koperek, natka pietruszki, serek topiony o neutralnym smaku (np. śmietankowy), ryż lub ugotowany makaron.
Fantastycznym dodatkiem do zupy brokułowej z ziemniakami są także niewielkie pulpeciki z indyka
Przygotujecie je wg tego przepisu <<
Pulpeciki można ugotować oddzielnie w osolonej wodzie i dodać do zupy pod koniec gotowania lub ugotować je razem z innymi warzywami w zupie. Należy jedynie pamiętać, aby surowe pulpeciki dodać w punkcie 3 do gotującej się już zupy, dalej postępować jak w przepisie.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz