KROKIETY Z PIECZARKAMI I MOZZARELLĄ
/
1
Krokiety z pieczarkami i mozzarellą fot. Moja Książka Kucharska |
Krokiety z pieczarkami i mozzarellą.
Przepis na pyszne domowe krokiety z pieczarkami.
Niezwykle aromatyczne, lekko pikantne krokiety z pieczarkami, cebulą, mozzarellą i boczkiem. Można podawać z barszczem czerwonym, sosem grzybowym lub jako samodzielne danie na przystawkę. Takie krokiety mogą stanowić także świetny dodatek do lekkich zup oraz bulionów.
Jak zrobić krokiety z pieczarkami i mozzarellą - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.
Oto składniki i przyprawy na krokiety z pieczarkami i mozzarellą
SKŁADNIKI:
na naleśniki:
- 2 szklanki mleka lub wody
- 1 szklanka mąki pszennej lub gryczanej*
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru pudru
- szczypta soli
- tłuszcz do smarowania patelni
farsz:
- 150 - 200g boczku wędzonego
- 300g pieczarek
- 2 małe lub jedna większa kulka mozzarelli
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 cebule
- sól
- pieprz
do panierowania:
- 2 jajka + 2 łyżki mleka
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia
* mąkę gryczaną możemy zrobić sami w domu, mieląc w młynku odpowiednią ilość kaszy gryczanej
* farsz do krokietów powinien być pikantny
Przepis na krokiety z pieczarkami i mozzarellą
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Przygotowujemy naleśniki:
Mieszamy obie mąki z mlekiem, jajkami, cukrem i szczyptą soli. Ciasto lekko ubijamy trzepaczką i odstawiamy na 15 minut. Wlewamy na rozgrzaną, posmarowaną tłuszczem patelnię po 70-80ml ciasta i smażymy naleśniki.
Krok 2.
Boczek kroimy w niewielką kostkę, wysmażamy.
Krok 3.
Cebulę obieramy, siekamy, dodajemy do boczku, rumienimy.
Krok 4.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę, dodajemy do boczku i cebuli, przyprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, smażymy. Zdejmujemy z ognia, gdy cała woda z pod pieczarek odparuje.
Mozzarellę kroimy w niewielką kostkę, dodajemy do przestudzonego farszu z patelni, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku, mieszamy.
Krok 5.
Gotowy farsz rozsmarowujemy na naleśnikach i zawijamy w krokiety.
Krok 6.
Każdego krokieta panierujemy w rozkłóconych jajkach oraz bułce tartej, smażymy na tłuszczu z każdej strony na złocistobrązowy kolor.
Podajemy z barszczem czerwonym lub jako samodzielne danie.
Smacznego :)
Zobacz również przepis na Krokiety dziadowskie >>>
Przepis zaktualizowany październik 2018r.
Jakie dobre te krokiety, wczoraj przygotowałam z Pani przepisu - rodzina była zachwycona (poszły jak świeże bułeczki). Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń