BIGOS STAROPOLSKI Z WINEM
       /  
2
| Bigos staropolski z winem fot. Moja Książka Kucharska | 
Bigos staropolski z winem.
NAJLEPSZY PRZEPIS na bigos tradycyjny.
Tradycyjny, najlepszy domowy bigos z kiszonej i słodkiej kapusty, z mięsem wieprzowym, wołowym i drobiowym, suszonymi grzybami i śliwkami. Wędzony boczek, kiełbasa i szynka, fantastyczne zioła, czerwone wino...cudowna eksplozja smaków! Najlepszy, mówię Wam…zapisujcie przepis, innego bigosu już nie zrobicie. Tak Wiem, mega pracochłonny ;)
Bigos staropolski z kiszonej kapusty.
     Aby bigos uzyskał najlepszy smak, wszystkie jego składniki  smakowe powinny dokładnie się połączyć. Ponieważ bigos przygotowujemy z kiszonej kapusty, nie jest poddatny na szybkie psucie, dlatego najlepiej jeżeli będziemy gotowali tą potrawę przez kilka dni - wielokrotnie schładzany i odgrzewany bigos jest jeszcze lepszy niż świeży.
Jak zrobić bigos staropolski z winem - najlepszy, wypróbowany przepis, składniki przygotowanie.
Oto składniki i przyprawy na bigos staropolski z winem.
SKŁADNIKI:
- 2-2,5kg kiszonej kapusty
 - 1/2 główki świeżej kapusty - poszatkowana
 - kilka kapeluszy suszonych grzybów
 - 3 marchewki
 - 2 pietruszki
 - 1/2 selera
 - 4 duże cebule
 - 60g słoniny
 - niepełna szklanka czerwonego, słodkiego (ważne!) wina np.: porto
 - 3 liście laurowe
 - po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzuczarnego utłuczonego w moździerzu
 - 6 jagód jałowca
 - 1/3 łyżeczki kminku całego
 - 1 kg różnych gatunków mięsa (wieprzowina, wołowina, drób i dziczyzna)
 - 200g wędzonej kiełbasy
 - 200g wędzonej szynki
 - 200g wędzonego boczku
 - cukier
 - sól
 
Przepis na bigos staropolski z winem.
Krok 1.
Suszone grzyby płuczemy, zalewamy szklanką wody i odstawiamy do wymoczenia na 45 minut.
Krok 2.
Warzywa obieramy i płuczemy, kroimy na kawałki.
Krok 3.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Krok 4.
Mięsa płuczemy, kroimy na duże kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy ok. 1 litrem zimnej wody, dodajemy warzywa, połowę posiekanej cebuli zagotowujemy i gotujemy przez 30 minut na wolnym ogniu.
Krok 5.
Do mięsno - warzywnego wywaru dodajemy grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, gotujemy na wolnym ogniu kolejne 30 minut.
W razie potrzeby można dolać wody.
Krok 6.
Wyjmujemy z wywaru mięsa i grzyby. Mięsa kroimy w kostkę 2x2 cm, a grzyby w paseczki.
Wywar przecedzamy przez perlonowe sito,mocno odciskając warzywa.
Kapustę kiszoną lekko odciskamy z nadmiaru soku, kroimy. Wkładamy do garnka wraz ze świeżą kapustą, zalewamy wywarem z gotowania mięsa i warzyw, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, jagody jałowca oraz kminek i dusimy na małym ogniu przez 1 godzinę.
Krok 8.
Słoninę oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę i smażymy z pozostałą cebulą.
Krok 9.
Wędliny oraz boczek kroimy w plasterki.
Krok 10.
Do garnka z kapustą wrzucamy pokrojone w plasterki wędliny, podsmażoną słoninę wraz z cebulą oraz ugotowane mięsa , dusimy, pod przykryciem, na małym ogniu kolejną godzinę.
Krok 11.
Do bigosu wlewamy wino, doprawiamy do smaku solą, utłuczonym pieprzem oraz cukrem. Dusimy 10 minut.
Podajemy z ziemniakami, świeżym pieczywem lub jako samodzielne danie.
* Smak bigosu możemy również wzbogacić o inne ulubione zioła np.: majeranek czy suszony lubczyk.
* zamiast czerwonego wina, do bigosu możemy dodać koncentrat pomidorowy. Na dużej patelni zasmażamy pokrojone wędliny, dodajemy koncentrat, chwilę podgrzewamy i mieszamy z bigosem.
Mam nadzieję, że przepis Wam się spodobał :)
Smacznego :)
K.K.
| Bigos staropolski z winem fot. Moja Książka Kucharska | 
| Bigos staropolski z winem fot. Moja Książka Kucharska | 
*przepis zaktualizowany






u mnie bardziej pomidorowy, ale ten też brzmi pysznie ;)
OdpowiedzUsuńOczywiście, ja do niedawna również przygotowywałam taki bardziej pomidorowy bigos - jak najbardziej super! Jednak słodkie, czerwone wino nadaje temu daniu niepowtarzalny smak i aromat - ponad to świetnie równoważy kwasowość kiszonej kapusty i nadaje jej wspaniały kolor. Polecam gorąco na nadchodzące Święta! Pozdrawiam ciepło :)
Usuń