Liczba gości w ciągu ostatniego roku

BIGOS STAROPOLSKI Z WINEM



www.e-ksiazkakucharska.pl
Bigos staropolski z winem fot. Moja Książka Kucharska


Bigos staropolski z winem.


NAJLEPSZY PRZEPIS na bigos tradycyjny.


Tradycyjny, najlepszy domowy bigos z kiszonej i słodkiej kapusty, z mięsem wieprzowym, wołowym i drobiowym, suszonymi grzybami i śliwkami. Wędzony boczek, kiełbasa i szynka, fantastyczne zioła, czerwone wino...cudowna eksplozja smaków! Najlepszy, mówię Wam…zapisujcie przepis, innego bigosu już nie zrobicie. Tak Wiem, mega pracochłonny ;)


Bigos staropolski z kiszonej kapusty.



     Aby bigos uzyskał najlepszy smak, wszystkie jego składniki  smakowe powinny dokładnie się połączyć. Ponieważ bigos przygotowujemy z kiszonej kapusty, nie jest poddatny na szybkie psucie, dlatego najlepiej jeżeli będziemy gotowali tą potrawę przez kilka dni - wielokrotnie schładzany i odgrzewany bigos jest jeszcze lepszy niż świeży.


Jak zrobić bigos staropolski z winem - najlepszy, wypróbowany przepis, składniki przygotowanie.




Oto składniki i przyprawy na bigos staropolski z winem.





SKŁADNIKI:


  • 2-2,5kg kiszonej kapusty


  • 1/2 główki świeżej kapusty - poszatkowana


  • kilka kapeluszy suszonych grzybów


  • 3 marchewki


  • 2 pietruszki


  • 1/2 selera


  • 4 duże cebule


  • 60g słoniny


  • niepełna szklanka czerwonego, słodkiego (ważne!) wina np.: porto


  • 3 liście laurowe


  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzuczarnego utłuczonego w moździerzu


  • 6 jagód jałowca


  • 1/3 łyżeczki kminku całego


  • 1 kg różnych gatunków mięsa (wieprzowina, wołowina, drób i dziczyzna)


  • 200g wędzonej kiełbasy


  • 200g wędzonej szynki


  • 200g wędzonego boczku


  • cukier


  • sól

* do bigosu możemy dodać 2 łyżki powideł śliwkowych lub śliwki wędzone i doprawić go miodem zamiast cukru


Przepis na bigos staropolski z winem.



PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.

Suszone grzyby płuczemy, zalewamy szklanką wody i odstawiamy do wymoczenia na 45 minut.

Krok 2.

Warzywa obieramy i płuczemy, kroimy na kawałki.

Krok 3.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Krok 4.

Mięsa płuczemy, kroimy na duże kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy ok. 1 litrem zimnej wody, dodajemy warzywa, połowę posiekanej cebuli zagotowujemy i gotujemy przez 30 minut na wolnym ogniu.

Krok 5.

Do mięsno - warzywnego wywaru dodajemy grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, gotujemy na wolnym ogniu kolejne 30 minut.

W razie potrzeby można dolać wody.

Krok 6.

Wyjmujemy z wywaru mięsa i grzyby. Mięsa kroimy w kostkę 2x2 cm, a grzyby w paseczki.
Wywar przecedzamy przez perlonowe sito,mocno odciskając warzywa.


Krok 7.
Kapustę kiszoną lekko odciskamy z nadmiaru soku, kroimy. Wkładamy do garnka wraz ze świeżą kapustą, zalewamy wywarem z gotowania mięsa i warzyw, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, jagody jałowca oraz kminek i dusimy na małym ogniu przez 1 godzinę.

Krok 8.

Słoninę oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę i smażymy z pozostałą cebulą.

Krok 9.

Wędliny oraz boczek kroimy w plasterki.

Krok 10.

Do garnka z kapustą wrzucamy pokrojone w plasterki wędliny, podsmażoną słoninę wraz z cebulą oraz ugotowane mięsa , dusimy, pod przykryciem, na małym ogniu kolejną godzinę.

Krok 11.

Do bigosu wlewamy wino, doprawiamy do smaku solą, utłuczonym pieprzem oraz cukrem. Dusimy 10 minut.

Podajemy z ziemniakami, świeżym pieczywem lub jako samodzielne danie.


* Smak bigosu możemy również wzbogacić o inne ulubione zioła np.: majeranek czy suszony lubczyk.


* zamiast czerwonego wina, do bigosu możemy dodać koncentrat pomidorowy. Na dużej patelni zasmażamy  pokrojone wędliny, dodajemy koncentrat, chwilę podgrzewamy i mieszamy z bigosem.


Mam nadzieję, że przepis Wam się spodobał :)


Smacznego :)

K.K.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Bigos staropolski z winem fot. Moja Książka Kucharska


Bigos staropolski z winem fot. Moja Książka Kucharska

*przepis zaktualizowany





2 komentarze:

  1. u mnie bardziej pomidorowy, ale ten też brzmi pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA14 grudnia

      Oczywiście, ja do niedawna również przygotowywałam taki bardziej pomidorowy bigos - jak najbardziej super! Jednak słodkie, czerwone wino nadaje temu daniu niepowtarzalny smak i aromat - ponad to świetnie równoważy kwasowość kiszonej kapusty i nadaje jej wspaniały kolor. Polecam gorąco na nadchodzące Święta! Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger