PULPECIKI Z INDYKA - przepis w sosie koperkowym

pulpeciki w sosie koperkowym
Pulpeciki z indyka fot. Moja Książka Kucharska

Pulpeciki z indyka.


Przepis na pyszne pulpeciki w sosie koperkowym.


Brak pomysłu na obiad? Przybywam z pomocą :) Co powiecie na duszone pulpeciki z indyka w aromatycznym sosie koperkowym?
Cudowne, mięciutkie pulpeciki, rozpływają się wręcz w ustach. Najlepszy przepis na mega delikatne pulpety. Tak samo fantastyczne pulpety zrobicie z mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego. Zobaczcie jakie to proste! I pyszne :)

Jak zrobić pulpeciki z indyka w sosie koperkowym - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


Oto składniki i przyprawy na pulpeciki z indyka w sosie koperkowym.



SKŁADNIKI:

Pulpeciki :

  • 400g mięsa mielonego z indyka
  • 100g ryżu (tj. jedna torebka) - ugotować
  • 1 jajko
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka bułki tartej + 3 łyżki mleka - wymieszać
  • pieprz do smaku

Sos koperkowy:

  • szklanka zimnego mleka
  • kopiasta łyżka masła, pokrojonego na kawałki
  • kopiasta łyżka mąki pszennej
  • 3-4 łyżki posiekanego koperku , bez łodyżek
  • sól i biały pieprz do smaku
  • odrobina cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy typu 'jarzynka'
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany 

Przepis na pulpety z indyka w sosie koperkowym


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Do miski włożyć wszystkie składniki na pulpety, wyrobić masę i formować z niej niewielkie kuleczki, układać na desce.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pulpeciki z indyka fot. Moja Książka Kucharska


W garnku zagotować bulion lub osoloną wodę. Delikatnie wrzucić pulpeciki - gotować na niewielkim ogniu przez około 7-10 minut od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię.
W zależności jak duże pulpeciki zrobicie, czas gotowania może być dłuższy bądź krótszy.

Łyżką cedzakową wyjąć pulpeciki z garnka, trzymać w cieple.

Pulpeciki z indyka fot. Moja Książka Kucharska


Krok 2.

Przygotowujemy sos koperkowy.


Do rondla z grubym dnem wkładamy masło, wlewamy mleko, wsypujemy mąkę, przyprawę 'jarzynkę', sól, pieprz i cukier, doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, gotujemy powoli przez 5 minut, często mieszamy.

Następnie dodajemy posiekany koperek i śmietanę, doprawiamy do smaku, mieszamy, zagotowujemy, wkładamy pulpeciki i dusimy na niewielkim ogniu jeszcze przez 10-15 minut. Od czasu do czasu delikatnie mieszamy, aby sos nie przywarł do dna.

Z czym podać pulpeciki z indyka ?

Oto kilka pomysłów na szybki obiad dla całej rodziny


Smacznego :)

pulpety w sosie koperkowym
Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym fot. Moja Książka Kucharska

pulpeciki w sosie koperkowym
Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym fot. Moja Książka Kucharska

www.e-ksiazkakucharska.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger