BIGOS NA GOLONCE
/
2
Bigos na golonce. |
Bigos na golonce.
Przepis na domowy bigos na golonce z kiszonej kapusty i grzybami.
Tradycyjny przepis na domowy bigos na golonce z kiszonej kapusty, z pachnącymi grzybami i jałowcem, ugotowany na rosole z mięsa i warzyw. Bigos na winie i ze śliwkami, dzięki czemu ma wykwintny i niezwykły smak oraz aromat.Bigos jest na koniec zapiekany - zapewniam, że ten bigos na golonce podbije Wasze podniebienia! Z tego przepisu można przygotować bigos mieszany - z kapusty kiszonej oraz ze słodkiej kapusty.
Jak zrobić dobry bigos na golonce - zobacz wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.
Pamiętajcie, że wielokrotnie schładzany i odgrzewany bigos na golonce jest najlepszy. Długie gotowanie zapewnia nie tylko lepszy smak bigosu, ale także uzyskuje on piękny i głęboki kolor. Dobry bigos to ten z różnymi rodzajami mięsa, kiełbasą i taki podprawiony czerwonym winem :) A jeszcze jak wrzucicie kilka suszonych śliwek...hmm no po prostu pychota! :) Poniżej cały przepis na na bigos na golonce, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.
Mam nadzieję, że przepis na bigos na golonce spodoba się Tobie i Twojej rodzinie :)
Korzystaj z niego i ulepszaj go koniecznie :)
Oto składniki i przyprawy na bigos na golonce.
Składniki na bigos:
- 2 kg kiszonej kapusty
- 1 golonka wieprzowa
- 4 średnie cebule
- 1/2 szklanki suszonych grzybów
- 1 duża marchew
- kilka wędzonych śliwek
- 300g karkówki
- 300g boczku wędzonego
- 300g wiejskiej, wędzonej kiełbasy
- nieduży kawałek słoniny (ok. 50g)
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek jagód jałowca
- po kilka ziarenek ziela i pieprzu czarnego
- 1/2 szklanki czerwonego, słodkiego wina
- pieprz do smaku
Przepis na bigos .
Bigos na golonce fot. Moja Książka Kucharska |
Przygotowanie bigosu na golonce:
Krok 1.
Golonkę umyć i oczyścić.
Kapustę odcedzić z nadmiaru soku (można ją dodatkowo przepłukać zimną wodą), pokroić.
Marchew obrać i pokroić w plastry.
Cebulę obrać : 2 cebule posiekać, a 2 pokroić w ćwiartki.
Grzyby namoczyć w wodzie.
Karkówkę pokroić w duże kawałki.
Boczek i słoninę pokroić w kostkę.
Kiełbasę pokroić w plastry.
Krok 2.
Golonkę i karkówkę włożyć do garnka, dodać 2 cebule pokrojone w ćwiartki, namoczone wcześniej grzyby oraz liście laurowe i zalać wodą, w takiej ilości, aby mięso znalazło się ok. 2 cm pod jej powierzchnią. Gotować na wolnym ogniu ok. 2 godziny - wyjąć mięso, grzyby i cebulę z wywaru.
Po ostudzeniu oddzielić mięso z golonki od kości, a karkówkę pokroić na mniejsze kawałki.
Grzyby pokroić w paseczki.
Krok 3.
Do wywaru z gotowania mięsa dodać kiszoną kapustę, jagody jałowca, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i marchew - dusić na małym ogniu przez 1 godzinę.
Krok 4.
Na patelni wytopić pokrojoną słoninę oraz boczek, dodać posiekaną cebulę - podsmażyć na złoty kolor.
Krok 5.
Do kapusty dodać podsmażoną słoninę z boczkiem i cebulą, kiełbasę, grzyby oraz mięso z golonki i karkówki - dusić na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez 1 godzinę. Mniej więcej w połowie tego czasu do bigosu wlać czerwone wino i wrzucić wędzone śliwki.
Bigos doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Krok 6.
Po uduszeniu bigos posypujemy około 3 łyżkami bułki tartej i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni - bigos zapiekamy przez ok. 20 minut.
Cieszę się, że tutaj Jesteś i będzie m bardzo miło jeżeli jeszcze mnie odwiedzisz :)
Miłego gotowania :)
fot. Moja Książka Kucharska |
Bigos na golonce fot. Moja Książka Kucharska |
Czemu zapiekamy?
OdpowiedzUsuńZapiekanie nie jest konieczne, jednak podpieczony w piekarniku bigos jest według mnie smaczniejszy i bardziej aromatyczny :)
Usuń