BIGOS NA GOLONCE

www.e-ksiazkakucharska
Bigos na golonce fot. Moja Książka Kucharska

Bigos na golonce.


Przepis na staropolski bigos na golonce z kiszonej kapusty i grzybami.


Smakowity bigos z kiszonej kapusty, na golonce z pachnącymi grzybami i jałowcem to pewniak na świątecznym stole. Bigos z winem i wędzonymi śliwkami, dzięki czemu ma wykwintny i niezwykły smak oraz aromat.
Bigos oczywiście zapiekany - zapewniam, że ten podbije Wasze podniebienia!

Jak zrobić bigos na golonce - zobacz wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.

Pamiętajcie, że wielokrotnie schładzany i odgrzewany bigos jest najlepszy. Długie gotowanie zapewnia nie tylko lepszy smak bigosu, ale także uzyskuje on piękny i głęboki kolor.

Korzystajcie z przepisu na ten bigos i ulepszajcie go! Polecam.

Oto składniki i przyprawy na bigos na golonce.

Składniki na bigos:

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 1 golonka wieprzowa
  • 4 średnie cebule
  • 1/2 szklanki suszonych grzybów
  • 1 duża marchew
  • kilka wędzonych śliwek
  • 300g karkówki
  • 300g boczku wędzonego
  • 300g wiejskiej, wędzonej kiełbasy
  • nieduży kawałek słoniny (ok. 50g)
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek jagód jałowca
  • po kilka ziarenek ziela i pieprzu czarnego
  • 1/2 szklanki czerwonego, słodkiego wina
  • pieprz do smaku

Przepis na bigos .

www.e-ksiazkakucharska.pl
Bigos na golonce fot. Moja Książka Kucharska

Przygotowanie bigosu na golonce:

Krok 1.
Golonkę umyć i oczyścić.
Kapustę odcedzić z nadmiaru soku (można ją dodatkowo przepłukać zimną wodą), pokroić.
Marchew obrać i pokroić w plastry.
Cebulę obrać : 2 cebule posiekać, a 2 pokroić w ćwiartki.
Grzyby namoczyć w wodzie.
Karkówkę pokroić w duże kawałki.
Boczek i słoninę pokroić w kostkę.
Kiełbasę pokroić w plastry.

Krok 2.
Golonkę i karkówkę włożyć do garnka, dodać 2 cebule pokrojone w ćwiartki, namoczone wcześniej grzyby oraz liście laurowe i zalać wodą, w takiej ilości, aby mięso znalazło się ok. 2 cm pod jej powierzchnią. Gotować na wolnym ogniu ok. 2 godziny - wyjąć mięso, grzyby i cebulę z wywaru. 

Po ostudzeniu oddzielić mięso z golonki od kości, a karkówkę pokroić na mniejsze kawałki. 
Grzyby pokroić w paseczki.

Krok 3.
Do wywaru z gotowania mięsa dodać kiszoną kapustę, jagody jałowca, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i marchew - dusić na małym ogniu przez 1 godzinę.

Krok 4.
Na patelni wytopić pokrojoną słoninę oraz boczek, dodać posiekaną cebulę - podsmażyć na złoty kolor.

Krok 5.
Do kapusty dodać podsmażoną słoninę z boczkiem i cebulą, kiełbasę, grzyby oraz mięso z golonki i karkówki - dusić na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez 1 godzinę. Mniej więcej w połowie tego czasu do bigosu wlać czerwone wino i wrzucić wędzone śliwki.

Bigos doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Krok 6.
Po uduszeniu kapustę posypujemy około 3 łyżkami bułki tartej i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni - bigos zapiekamy przez ok. 20 minut.

Smacznego :)

Wpis zawiera lokowanie produktu.
Na zdjęciach salaterka firmy Ambition, a w niej suszone grzybki.

www.e-ksiazkakucharska.pl
fot. Moja Książka Kucharska

www.e-ksiazkakucharska
Bigos na golonce fot. Moja Książka Kucharska


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger